Jobul de vis al şomerului recalificat FOTO
Dimensiune font:
Zeci de ieşeni au luat parte ieri la un târg de locuri de muncă organizat în cadrul unui proiect cu finanţare europeană * mulţi dintre cei care au stat în faţa posibililor angajatori aveau peste 40 de ani * în timp ce pretenţiile şomerilor se limitau la venituri de câteva sute de lei ori la existenţa formelor legale de angajare, reprezentanţii firmelor aşteptau de la viitorii angajaţi fie experienţă, fie anumite calificări.
Zeci de persoane aflate în căutarea unui job au participat ieri la o bursă a locurilor de muncă organizată în cadrul proiectului „Creşterea şanselor de ocupare prin reorientare profesională”. Printre cei dornici să-şi găsească un serviciu decent s-a aflat şi Costică Timofte, de 61 de ani. „Până acum am lucrat vreo 22 de ani în foarte multe locuri, prin restaurante ca bucătar, pe la primărie şi am fost şi prin şomaj, iar apoi nu am mai găsit nimic de lucru. Aşa că am ales reorientarea profesională ca ospătar. Cel mai mult sper să îmi găsesc în localitatea mea, Ţibăneşti. Am aplicat la doi angajatori, sper să găsesc ca ospătar pentru că e mai bine decât bucătar. Vreau să fiu angajat cu carte de muncă, mai este puţin până la pensie aşa că sper măcar la salariul minim pe economie. De nevoie trebuie să mă descurc cu el“, a explicat bărbatul, care a urmat cursul de recalificare în cadrul proiectului.
Şofer profesionist: colacul de salvare pentru şomeri
Acelaşi curs l-a urmat şi Lenuţa Bejan. „Am participat la cursul de ospătar – vânzător în alimentaţie publică. Am lucrat înainte 7 ani ca ţesător şi 3 ani ca gestionar, dar necalificată. Dacă nu ai bani trebuie să cauţi soluţii. Sper mult să mă angajez, dar nu vreau salariu minim, aş vrea să fie măcar mediu“, a detaliat femeia de 48 de ani.
Se şcolesc în ţară şi pleacă peste hotare
La eveniment au fost puse la dispoziţie 40 de joburi oferite de peste 15 angajatori. Organizatorii susţin că cele mai căutate sunt posturile de bucătar, lucrători în comerţ şi ospătar. Printre locurile de muncă puse la dispoziţie de către angajatorii prezenţi la eveniment s-au numărat şi cele de electrician, designer, cameraman, lucrător în comerţ, agent de vânzări, vânzător, asistent relaţii publice şi asistent manager.
Angajatorii susţin că aplică între 7 şi 10 persoane pe un singur loc, dar de multe ori, după ce aceştia obţin locurile de muncă dorite, aleg să plece în străinătate. „La mine au fost în jur de 16 persoane, dar încă nu am găsit un candidat perfect. Ca administrator, caut persoanele cu experienţă. Pentru început, în primele luni vor primi salariul minim, adică 900-1.000 de lei, după aceea va fi mai mare. Cel mai căutat este cel postul de ospătar, cu toate că noi avem nevoie mai multă de bucătari. Ospătarii sunt mai uşor de găsit. Pe parcurs ei renunţă la locurile lor de muncă pentru că mulţi pleacă să lucreze în străinătate. După ce i-am învăţat, i-am format în domeniu, aleg să plece pentru că salariile acolo sunt mai mari“, a precizat administratorul unei firme participante în cadrul Bursei.
Cursuri de recalificare pentru zeci de persoane
În cadrul proiectului cu finanţare europeană au fost recalificate zeci de persoane. „Grupul ţintă în regiunea noastră este format dintr-un număr de 248 de persoane, din care 225 trebuie incluse la cursuri. Până în prezent s-au organizat 7 cursuri, la care au participat 87 de persoane. Dintre aceştia s-au angajat 30 de absolvenţi, iar doi dintre ei şi-au deschis o afacere proprie, respectiv o firmă în domeniul serviciilor şi alta în domeniul comerţului. Pentru cei care nu au reuşit să se angajeze, am organizat acest eveniment, pentru a-i pune faţă în faţă cu angajatorii şi pentru a le da o şansă în plus la un loc de muncă“, a explicat Alina Popoiu, reprezentanta asociaţiei care a organizat evenimentul.
Aşteptările din partea tinerilor sunt diferite, iar salariile la care speră nu sunt cele mai mari. „Am participat la cursul de ospătar pentru că am mai lucrat la un restaurant din Iaşi. Am 23 de ani şi nu am urmat cursuri universitare. Pe viitor, facultatea va fi o opţiune, dar momentan sper să îmi găsesc un job. Aştept de la angajator să fie onest, să aibă încredere în mine. Sper să nu ceară ceva peste puterile mele, peste ceea ce pot eu să ofer. Iniţial aştept salariul minim, de 700-800 de lei, nu am pretenţii foarte mari având în vedere că nu am foste multă experienţă“, a spus Andrei Paşaniuc.
La mare căutare sunt şi locurile de muncă puse la dispoziţie în domeniul turismului, respectiv cele de agent turism, agent ticketing şi asistent manager. Reprezentanţii firmelor susţin că bătălia pentru un singur loc este foarte mare. „Turismul presupune cunoştinţe de lucru cu calculatorul, abilităţi de comunicare şi limba engleză la un nivel cel puţin mediu. De obicei, pe locurile pe care le punem la dispoziţie aplică 20-25 de persoane. Cei mai mulţi căutând un job de agent de turism“, a spus reprezentantul unei agenţii de turism din Iaşi.
Bursa locurilor de muncă este un proiect organizat în cadrul proiectului „Creşterea şanselor de ocupare prin reorientare profesională”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.1. Valoarea proiectului pentru regiunea Nord-Est este de 1.297.952 lei.
La finalul anului trecut, rata şomajului înregistrată în judeţul Iaşi a fost de 4,85%, numărul total de şomeri ajungând la 14.612 de persoane. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 11.679, sunt persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului, urmate de 2.219 persoane cu studii medii şi 714 persoane au studii superioare. Din totalul şomerilor înregistraţi în luna decembrie 2014, se observă că 16,54% sunt tineri cu vârsta mai mică de 25 de ani, 28,7% sunt persoane cu vârsta mai mare de 50 de ani, ponderea şomerilor proveniţi din mediul rural find de 77%. Andra PETRARIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau