Mitropolia SRL
Dimensiune font:
în condiţiile în care sute de firme se zbat pe marginea falimentului, iar altele intră în insolvenţă, credinţa se pare că devine una dintre cele mai profitabile businessuri locale * Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a raportat pentru anul fiscal 2011 un profit de aproape două milioane de lei
Cu toate că pentru anul fiscal 2011 a raportat un profit care i-ar face invidioşi şi pe cei mai versaţi oameni de afaceri locali, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a pierdut din „avântul” pe care îl dobândise în anii anteriori. Deşi în continuare nu raportează la finalul exerciţiului financiar nicio pierdere, atât veniturile cât şi profitul instituţiei de cult au scăzut considerabil în ultimii trei ani. Astfel, anul 2011 a însemnat pentru Mitropolie un profit de doar 1,86 milioane de lei. Comparabil cu cel al firmelor de tradiţie din judeţ, acesta reprezintă, însă, doar un procent nesemnificativ din sumele câştigate în anii anteriori. Per total, conform raportărilor pentru anul 2011 veniturile Mitropoliei s-au ridicat la un total de 9,6 milioane de lei, iar instituţia nu a declarat nicio pierdere financiară. În anul 2010 veniturile totale fuseseră de 14,8 milioane de lei, iar profitul de 4,7 milioane, în timp ce anul 2009 a fost unul foarte bun pentru businessurile instituţiei de cult, aducând venituri de nu mai puţin de 24,3 milioane de lei şi un profit de 10,1 milioane.
Din ce câştigă bani Mitropolia
Un centru de pelerinaj, un magazin online de obiecte bisericeşti, şcoala Varlaam Mitropolitul, casele de oaspeţi, unităţi medicale, un centru de conferinţe modern şi editura Doxologia sunt doar o parte dintre afacerile care întregesc sectorul economic ieşean al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Spre exemplu, cu toate că este înregistrată la Ministerul Finanţelor abia din anul 2009, Fundaţia Varlaam Mitropolitul, cea care susţine şi şcoala cu acelaşi nume, a raportat pentru anul 2011 venituri de 208.687 lei şi un profit de 14.711 lei din activităţi încadrate la alte forme de învăţământ.
Afacerile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se extind, însă, şi în afara graniţelor judeţului.
Astfel, în judeţul Neamţ, cel mai important lanţ de unităţi de cazare este deţinut de mănăstirile din zonă. Mitropolia mai deţine şi Casa Pelerinul, cu peste 70 de camere, precum şi o serie de vile independente de mănăstirile din zonă. Tot în patrimoniul instituţiei de cult se regăseşte şi Castelul de la Miclăuşeni, unde inclusiv anul trecut au fost organizate petreceri de Revelion. De asemenea, tot în judeţul Neamţ, Mitropolia deţine şi peste 9.000 de hectare de pădure. Şi în judeţul Suceava instituţia mai are alte peste 200.000 de hectare de teren evaluate în urmă cu câţiva ani la peste 2 miliarde de euro. (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau