Provocările oamenilor de afaceri ieşeni pentru 2013
Dimensiune font:
*oamenii de afaceri ieşeni privesc cu optimism la anul ce bate la uşă *cei mai mulţi îşi doresc stabilitate şi susţinere din partea mediului politic *în 2013 unii mizează pe atragerea de fonduri europene, în timp ce alţii vor să se impună pe pieţele externe
Cumpăna dintre ani, un moment al bilanţului şi al înnoirii listei cu dorinţe pentru următoarele 12 luni, îi aduce pe oamenii de afaceri ieşeni în faţa unor noi provocări. Deşi ştiu că turbulenţele economice nu s-au sfârşit, reprezentanţii mediului economic privesc încrezători spre noul an. „Pentru 2013 suntem mult mai încrezători decât la începutul lui 2012. Cu trei din cele patru firme ale grupului nostru am trecut cu bine de criză, iar acum suntem mult mai pregătiţi pentru ce va veni. În 2013 ştim ce avem de făcut. Avem contracte pentru export care ne pot asigura banii la timp şi astfel avem posibilitatea de mişcare financiară“, a spus Maricel Popa, ce deţine grupul de firme Omega Tehnoton. Acesta a mai menţionat că în 2013 se vor marca şi 40 de ani de la înfiinţarea Tehnoton. „Vrem să sărbătorim acest moment fără datorii la bancă şi cu proiecte de dezvoltare“, a spus omul de afaceri.
Contrastele mediului de afaceri în 2012
Încrezător pentru 2013 s-a arătat şi Bogdan Piţigoi, preşedintele grupului de firme Tester.
„Am aşteptări bune de la 2013. Îmi doresc o uşoară creştere a afacerilor, care cred că este posibilă“, a afirmat omul de afaceri, care consideră că atragerea firmelor mari la Iaşi ce ar crea locuri de muncă ar fi una din soluţii pentru dezvoltarea economică a zonei. „De aici cred că poate veni dezvoltarea Iaşului, din crearea de cât mai multe locuri de muncă. Fondurile europene sunt foarte importante atât pentru 2013, cât şi pentru exerciţiul financiar 2014-2020, trebuie să ne pregătim să le atragem“, a explicat preşedintele grupului de firme Tester.
„Criza din Europa nu s-a sfârşit“
Viorica Frunză, preşedintele Oficiului Patronal Judeţean Iaşi, care deţine şi societatea Impex Romcatel, vrea ca în 2013 să poată continua proiectele începute deja. „Nu previzionez proiecte noi, îmi doresc continuarea celor vechi, care sper că se vor reporni. Am aşteptări foarte mari de la 2013. Îmi doresc să se înţeleagă de către guvernanţi că IMM-urile reprezintă motorul economic şi trebuie să le acorde mai multă susţinere şi ajutor legal“, a spus preşedintele Oficiului Patronal Judeţean Iaşi. Viorica Frunză consideră că potenţialul zonei este dat de resursa umană, ce trebuie folosită constructiv. „Există multe oportunităţi în Iaşi, cu condiţia să nu se caute câştiguri foarte mari şi imediate. Există multe proiecte aprobate şi care vor intra în implementare, deci vor fi posibilităţi de contractare şi dezvoltare. Avem un capital important care trebuie «exploatat» constructiv: capacitatea intelectuală şi mulţi tineri valoroşi. Vom reuşi să depăşim următoarea perioadă, care sigur va fi mult mai dificilă, doar dacă devenim responsabili şi înţelegem ca «eu» trebuie înlocuit cu «noi»“, a afirmat Viorica Frunză.
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOA), Gheorghe Pleşu, crede că noul an ar trebui să vină cu o serie de măsuri pentru încurajarea mediului economic. „2013 trebuie să rezolve din problemele lăsate în urmă de 2012. Criza din Europa nu s-a sfârşit. Dacă clasa politică nu va veni cu măsuri pentru susţinerea mediului economic vom avea de suferit. Trebuie impuse reglementări care să încurajeze mediul de afaceri pentru că taxele şi impozitele vin de la firme. Ele susţin economia. Există o majoritate în Parlament, este o stabilitate acum şi mediul politic ar trebui să realizeze ceea ce a promis până acum pentru a facilita dezvoltarea economică“, a spus şeful AOA. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
există
Dec 31, 2012
în parlament, este
Adauga comentariul tau