Topul celor mai îndatoraţi moldoveni. Cine are cele mai mari restanţe la bănci
Dimensiune font:
* în unele judeţe din Moldova au crescut restanţele la bănci chiar şi cu 64%, potrivit ultimelor date prezentate de Banca Naţională a României * depozitele în valută înregistrează creşteri importante, dar specialiştii pun acest fenomen pe seama economiilor trimise în ţară de românii plecaţi la muncă în străinătate
Valoarea creditelor în lei şi valută de la nivelul Regiunii de nord-est nu a crescut spectaculos, potrivit ultimelor date prezentate de Banca Naţională a României aferente lunii noiembrie 2012. Cu toate acestea, datoriile la bănci ale moldovenilor ce au făcut credite în valută au înregistrat cote alarmante. Astfel, se observă că valoarea creditelor în monedă străină a scăzut, în noiembrie 2012 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, cu procente variabile de la 3%, la Neamţ, până la 13%, la Bacău. Singurele judeţe în care s-au înregistrat valori pozitive la acest tip de credit sunt Botoşani şi Iaşi. Pe de altă parte, la Bacău se observă, în aceeaşi perioadă, şi o creştere majoră a restanţelor la aceste credite, de 64%. La Suceava, valoarea datoriilor a crescut cu 40%, iar la Iaşi, cu 33%, de la 328 de milioane de lei, în noiembrie 2011, la 437, în aceeaşi lună a lui 2012. Singurul judeţ în care restanţele la creditul în valută au scăzut este Botoşani, cu o reducere cu aproape 3%.
Scade valoarea creditelor în lei
Dacă în noiembrie 2012 băcăuanii erau în topul rău-platnicilor la creditele în valută, nu la fel s-au comportat cu cele în lei. La Bacău, în această perioadă, erau raportate credite în monedă naţională de 2 miliarde de lei, cu 300 de milioane mai puţin decât la Iaşi, aflat pe primul loc în regiune. Faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011 valoarea creditelor în lei a crescut doar în câteva judeţe. Astfel, la Bacău se înregistrează cea mai mare creştere, de 10%, iar la Iaşi, de 6%. Tot o creştere s-a raportat şi la creditele în lei luate la Vaslui şi Neamţ, în timp ce valoarea creditelor din Botoşani şi Suceava a scăzut cu 2% - 3%. Pe de altă parte, restanţele la aceste tipuri de credite au crescut cu procente variabile de la 2%, la Suceava, până la 29%, la Vaslui. În toate judeţele a scăzut valoarea creditelor de consum şi a crescut a celor pentru locuinţe, în perioada noiembrie 2011 - noiembrie 2012. „Este o tendinţă normală, românii s-au ars la buzunare cu creditele de consum, pentru că acestea au costuri ridicate. Cei cu venituri mici nu şi le mai permit, iar cei cu venituri mai mari nu şi le mai doresc“, a explicat conf. dr. Dan Chirleşan, din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.
În ceea ce priveşte economiile moldovenilor în lei, există variaţii de la un judeţ la altul, în timp ce depozitele în valută înregistrează creşteri de două cifre în toată regiunea. Cele mai mari creşteri au fost raportate la Suceava, de 21%, în timp ce la Iaşi, Bacău şi Neamţ acestea au ajuns la 19%. În noiembrie 2012 faţă de aceeaşi lună a lui 2011 s-au înregistrat creşteri la depozitele în valută şi la Botoşani, de 18%, dar şi la Vaslui, de 16%. „Economisirea reală este legată de modul în care se produc veniturile, iar la noi salariile încă sunt în lei. Aceste depozite cred că sunt din economiile celor care muncesc în afara ţării şi trimit bani acasă înainte de sărbători. Familiile care au primit banii au început să consume mai puţin şi să economisească mai mult. Au pus bani albi pentru zile negre“, este de părere economistul Dan Chirleşan.
(Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau