Vânzări mai mari pentru producătorii tradiţionali
Dimensiune font:
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 386 de produse tradiţionale şi a respins 193 de dosare, în timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obţinute după reţete consacrate. „Procesul de înregistrare continuă, trebuie doar să existe interes din partea producătorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru creşterea încrederii consumatorului în produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sănătăţii, de ANSVSA şi ANPC din punct de vedere al calităţii şi trasabilităţii şi nu au fost probleme. Vom face două-trei controale pe an deoarece ministerul şi-a asumat o responsabilitate, şi-a pus semnătura, logo, iar dacă o autoritate garantează acel produs acest lucru înseamnă că produsul este sigur şi de calitate“, a precizat Viorel Morărescu, director general în MADR, citat de Agerpres.
Cum se eliberează atestatele de producător
Care sunt condiţiile de atestare
Acesta a subliniat că producătorii care şi-au atestat produsele obţinute tradiţional au înregistrat vânzări cu 25% mai mari deoarece consumatorii au identificat mult mai uşor produsele. „În general, cei care s-au angajat să producă astfel de produse sunt şi ei, la rândul lor, oameni serioşi. Consider că un produs de calitate trebuie să îl facă şi un om de calitate“, a explicat directorul MADR. După modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiţionale româneşti s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500, la aproape 400 în prezent. La finele lui 2013, România era, probabil, în Uniunea Europeană, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional. Conform condiţiilor din noua legislaţie, produsul tradiţional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obţinut în mod industrial şi să nu conţină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, cu o reţetă transmisă din generaţii. Alina STAN
În ceea ce priveşte produsele alimentare obţinute după reţete consacrate, Viorel Morărescu apreciază că şi în această zonă „au început să se mişte lucrurile“, 42 de astfel de produse primind deja atestarea autorităţii de resort.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau