Vinul de Cotnari, comoara din Tezaurul BNR
Dimensiune font:
peste 300 de sticle din licoarea produsă în podgoriile Cotnarilor sunt păstrate cu sfinţenie, departe de ochii lumii, în Tezaurul Băncii Naţionale a României * valoarea acestora este echivalentă cu cea a unei tone de aur pur * sticlele nu sunt scoase spre vânzare, ci pot fi achiziţionate doar prin comenzi speciale
Se poate numi cu uşurinţă „Tezaurul de la Cotnari” sau parte integrantă a Tezaurului Naţional. Este vorba despre cea mai mare vinotecă din ţară, cu aproximativ un milion de butelii, aparţinând producătorului local de vinuri Cotnari SA. Cea mai veche butelie de vin are mai bine de jumătate de secol şi aparţine unuia dintre soiurile cele mai apreciate din podgoria ieşeană. „Cel mai vechi vin este Grasa de Cotnari din 1956. Avem 1.300 de sticle din acest soi. La licitaţie, preţul de pornire al acestui vin este de 2.000 de euro pentru o sticlă”, a explicat Cătălin Grecu, directorul de marketing al companiei Cotnari SA.
În Tezaurul de la Bucureşti al Băncii Naţionale a României se află, ca urmare a unei cereri realizate de conducerea companiei şi aprobate chiar de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, 343 de sticle de vin de colecţie. „Vinurile de vinotecă sunt oferite şi spre vânzare, dar nu fac obiectul vânzării obişnuite, care urmează ciclul distribuitori, magazine, clienţi. Acestea sunt vinuri speciale şi trebuiesc întrunite condiţii speciale de păstrare. De regulă, se vând direct către clientul final pe comenzi on-line sau fac obiectul licitaţiilor”, detaliază directorul de marketing al celui mai mare producător de vinuri din ţară.
Echivalentul unei tone de aur
Astfel, vinurile care fac obiectul ofertei comerciale a companiei sunt cele au fost produse după 1979. Cele mai vechi de acest an sunt scoase din vinotecă şi pregătite doar pe baza unor comenzi speciale.
Întreaga „comoară” a celor de la Cotnari este evaluată la 32 de milioane de euro. „Este echivalentul a 1.000 de kilograme, a unei tone de aur. Vinoteca este moştenirea noastră, este tezaurul şi mândria Cotnariului”, susţine Constantin Deleanu.
În cadrul vinotecii, vinurile noi se adaugă în funcţie de anii de recoltă, de cât de buni au fost aceştia şi dacă se pretează pentru învechire. Astfel, ultimul an pus la păstrare a fost 2007. „Vom analiza ce an va urma. Vinurile se învechesc întâi în butoaie câţiva ani. Şi în funcţie de evoluţia lor, decidem dacă se pretează pentru vinotecă sau nu”, a conchis directorul de marketing al companiei.
Conform ultimului bilanţ fiscal pe anul 2011, producătorul ieşean de vinuri are aproape 300 de salariaţi, iar cifra de afaceri aferentă anului trecut a fost de 99,6 milioane de lei, profitul companiei fiind de 4 milioane de lei (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau