Antibiotice - compania aducătoare de plus vieţii
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Două informaţii din presă, legate extrem de strâns de perioada pandemiei, dar şi mai mult decât sugestive pentru capacitatea unor oameni sau comunităţi de a-şi manifesta empatia/ajutorul.
Pe 18 ianuarie a.c., aflam că Antibiotice Iaşi a pus la dispoziţia angajaţilor – dar şi a membrilor comunităţilor învecinate companiei, multor ieşeni, în mod voluntar, propriul Centru de studii clinice – pe post de centru de vaccinare anti-Covid-19, cu o capacitate de a supune acestei operaţii peste 120 de persoane zilnic.
Iar foarte recent, mai precis pe 19 martie, se aducea la cunoştinţă că aceeaşi companie făcea o donaţie de 300.000 lei şi medicamente, în semn de solidaritate cu personalul medical care depune eforturi deosebite pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.
Iarăşi un pasaj de subiectivitate. Biografia mea este conexată, în anii tinereţii, de Antibiotice. Acolo m-am aflat, mai întâi, în universul miraculos al cărţilor şi tratatelor de ştiinţă, încercând să deprind tainele nobilei arte & meserii de bibliotecar. Am revenit, apoi, în primul desant care începea, în anii 70, să pună bazele informatizării, de la urmărirea & optimizarea producţiei şi terminând cu bilanţul acesteia. Tot acolo, printre picături – deşi mediul, aparent, nu era propice pentru aşa ceva, am pus bazele primelor două volume de poezii. Dar nu asta e important, spun eu, ci faptul că, atâta cât am făcut pe baza fişelor posturilor pe care le-am avut, am contribuit, fie şi cu o picătură la fluviul de sănătate revărsat neîntrerupt de atâtea decenii (sunt aproape şapte) de către entitatea construită între 1953 (întâmplător, desigur, acelaşi cu anul naşterii mele) şi 1955, cunoscută la început drept Fabrica chimică nr. 2, apoi F.A.I. (neoficial, Penicilina), după care I.A.I., iar acum – Antibiotice. Dar nu Antibiotice pur şi simplu, ci însoţită (după cum relevă inspirata siglă) de un „plus” pe deplin meritat. Şi, cum, la modul serios, nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită, în zilele dn urmă m-am numărat printre cei care au beneficiat de şansa de a fi vaccinat aici, în cadrul Centrului de studii clinice – unitate de cercetare inaugurată acum 15 ani, autorizată de Ministerul Sănătăţii, primul centru de acest fel din zona Moldovei şi unul dintre cele mai mari din România, în cadrul căruia se desfăşoară studii clinice de faza I şi de bioechivalenţă.
Dincolo de experienţa personală, a fost şi rămâne bucuria că, printre atâtea ruine în care s-au transformat nenumărate fabrici ieşene şi româneşti, Antibiotice a avut un destin fast (datorat, desigur, şi unei conduceri profesioniste) şi nu doar că a rămas, ci s-a şi afirmat mereu mai mult în competiţia cu unităţi de profil şi cucerind atâtea premii şi distincţii care certifică aceasta, încât ar trebui mult spaţiu pentru a le enumera...
Misiunea companiei, declarată şi materializată continuu de către echipa managerială, este una cu putere de exemplu: „Facem medicamentele valoroase mai accesibile ca mijloc de îngrijire a sănătăţii pentru pacienţi, medici şi farmacişti. Ne punem totdeauna forţa în slujba celor care au nevoie de sprijinul nostru”.
Tuturor acestor eforturi, inclusiv celor de acum, din vremea combaterii pandemiei, nu le putem răspunde decât cu „mulţumim”. E un singur cuvânt, dar care însumează şi valorează o cantitate imensă de elogii şi gratitudine!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau