Kakaya prykaz, Putin bolşoi nakaz?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Pentru necunoscătorii limbii ruse, printre care, sincer vă spun, mă număr, precizez că titlul de mai sus a rezultat din utilizarea unui dicţionar online, şi, dacă traducerea e corectă, ar corespunde intenţiei mele de a exclama, în graiul adecvat, „ce ordin, mare necaz pe Putin”, fără ca aceasta să însemne că i-aş plânge de milă celui numit. Într-o paranteză, subliniez a fi aflat, cu acest prilej, că „nakazu” vine din slava veche, poate nu întâmplător..
Ştirea referitoare la subiect e oleacă mai veche, mai precis are zece zile, dar am aşteptat, ea fiind aruncată în public precum o bombă, să vedem reacţia produsă la detonarea unei asemenea arme. Mă aşteptam ca un desant de mascaţi, pe ale căror uniforme negre scrie mare CPI, călare pe drone, să ajungă de îndată la Kremlin şi să-l salte pe acuzat. Desigur, ar fi trebuit a o face cu mare grijă, căci respectivul a practicant de arte marţiale, deci singurul moment în care s-ar fi putut finaliza acţiunea ar fi corespuns aflării sale pe tron; nu, nu pe acela de ţar al Rusiei, ci pe ăla privat, unde se stă cu pantalonii în vine. Vremea a trecut, şi nimic! Cel vizat părea a nu fi fost deloc afectat de ameninţare şi-şi vedea de treburile sale. Apoi mi-am adus aminte: Rusia nu e membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI). Nici SUA, nici China. Culmea, nici Ucraina, aşa că, dacă Putin s-ar plimba prin Kiev, nu se ştie dacă şi cum ar fi aplicată jurisdicţia.
Dar să rememorez de unde a început totul (fără a omite să-mi spun părerea, anume că asemenea petardă a fost aruncată pentru a distrage atenţia de la declanşarea crizei financiar economice).
Vineri, 17 martie, CPI a emis mandate internaţionale de arestare pe numele preşedintelui Putin şi a comisarului rus pentru drepturile copiilor, sub acuzaţia de crime de război. Concret, e vorba de deportarea ilegală (deci dacă se dădea o lege, altfel stătea treaba...) a mii de copii ucraineni, din ţara lor în Federaţia Rusă.
Potrivit mandatelor, cei vizaţi pot fi arestaţi în oricare ţară membră a CPI. Cum ar fi, de exemplu, Africa de Sud. Numai că, iată ce declara, o săptămână mai târziu după comunicatul CPI, Naledi Pandor, ministrul de externe al acestei ţări – unde urmează ca, la jumătatea lunii august, să aibă loc un summit BRICS (acronim pentru ţările componente ale acestei organizaţii - Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud): „preşedintele Vladimir Putin rămâne pe lista invitaţilor la întâlnire”!!!
Între timp, ce-a mai făcut ameninţatul cu arestarea? Păi, n-aş putea spune că prea rău. Chiar a doua zi după comunicatul CPI, a făcut o vizită în Crimeea, marcând împlinirea a 9 ani de la intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse (de amintit că peninsula a fost parte a Rusiei până pe 19 februarie 1954, când Nichita Hruşciov, poate după o noapte în compania votcii, a decis să o transfere Ucrainei). Iar a treia zi, a făcut o deplasare şi mai îndrăzneaţă, la Mariupol, oraş de pe teritoriul ucrainean, actualmente ocupat de forţele ruseşti. O mai fi făcut şi altele, despre care nu (avem cum să) ştim, dar, la vedere, a ciocnit un pahar de vin cu XI Jinping, omologul său de la Beijing. Conform unor analişti, vizita acestuia la Moscova ar putea fi interpretată ca o unire pentru a contesta şi contracara dominaţia occidentală asupra lumii. Estimp, la Kiev, o întâlnire mai modestă, între preşedintele Ucrainei şi premierul Japoniei...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau