Muntele și șoriceii
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Nu încetez să mă mir, dar, mai ales, să regret imensele energii consumate în politică – imense în raport cu rezultatele. Drept care consider cu totul adecvat taxarea acestui raport ca aflându-se sub semnul înțeleptei ziceri ”s-a scremut un munte și s-a născut un șoricel”. În fine, mai mulți șoricei, în cazul de față...
Exemplul cel mai bun care vine să ilustreze acest debalansat raport se referă la candidații pentru funcția de primar al orașului unde se dă ora exactă pentru România, adică București. Dacă ar fi să se facă un sondaj de opinie care să aibă drept subiect enumerarea a mai mult de trei nume ale celor care au ocupat fotoliul cu pricina în ultimii treizeci și ceva de ani, s-ar obține rezultate dezamăgitoare față de așteptări. Asta pentru că numărul total este de 15, cu tot cu interimari. Pentru aducere aminte, iată lista lor: Dan Predescu, Ștefan Ciurel, Viorel Oproiu, Doru Viorel Pană, Crin Halaicu, Victor Ciorbea, Viorel Lis, Traian Băsescu, Răzvan Murgeanu, Adrian Videanu, Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin, Ioan Răzvan Sava, Gabriela Firea, Nicușor Dan. Și iată și lista câtorva dintre cele mai importante personaje, care au concurat fără succes: Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Cătălin Predoiu, Ludovic Orban, Ilie Năstase, Daniel Barbu, Varujan Vosganian.
Parcurgând această din urmă listă și comparând-o cu lista candidaților din anul acesta, nu se poate să nu remarcăm – cu maximă obiectivitate, o scădere calitativă. Cele două partide ale alianței aflate la putere s-au trezit, din dorința de a împăca orgoliile din ambele tabere, în situația neplăcută de a-și desemna reprezentantul în luptă cu doar trei luni înainte ca aceasta să aibă loc. Teoretic, și poate și practic, timp insuficient pentru a duce pe cineva pe locul întâi. Deși s-a remarcat o creștere rapidă, aproape ca în povești: Cătălin Cîrstoiu avea, într-un sondaj din 7 martie, 15 la sută; pe 3 aprilie, el ajunsese deja la 20 la sută! Avantajul său, dacă va câștiga, va fi acela de a avea o majoritate confortabilă în Consiliul General al Municipiului. Confortabilă, sigur, să vedem și cât de mult durabilă în timp... Alianța Dreapta Unită încearcă să-l ajute pe actualul primar, Nicușor Dan, să mai obțină un mandat. E de văzut dacă majoritatea bucureștenilor vor uita problemele cu care s-au confruntat în ultimii trei ani și ceva, legate de încălzire, trafic, curățenie. Ceva mai multe despre un candidat în egală măsură surprinzător, dar și controversat. Partidul ”auriu”, văzut de unii ca un fel de bau-bau, iar de alții – ca speranța într-un viitor luminos, se pare (după ezitări și dispute interne) că s-a decis asupra analistului politic Cosmin Gușă. Care a mai concurat, în 2008, obținând puțin peste 5 la sută. Și despre care opiniile sunt foarte împărțite, de la aprecieri entuziaste – ”Dacă Gușă candidează se realizează o simbioză a electoratului suveranist!” (Ion Cristoiu), până la unele extrem de defavorabile –”Este doar una dintre cele mai dizgrațioase figuri negative, de care nimeni nu-și mai leagă nici o așteptare„ (Cornel Nistorescu). În fine, cel pe care unele sondaje inițiale îl clasau pe primul lor – Cristian Popescu (și Piedone!), sprijinit de un partid mic și de un trust de presă mare, fost, în tinerețe, chelner, ajuns primar al unui sector al Capitalei (funcție pe care parcă ar lăsa-o moștenire fiului).
Dacă aș fi bucureștean, aș fi dezamăgit de așa ofertă. Din fericire, nu-s...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau