Românii- electrocutaţi de creşterea preţului energiei

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 30-01-2022 22:12

 Dorian OBREJA 

Pe la începutul acestei luni, zeci de mii de kazahi au ieşit în stradă. Iniţial, din cauza creşterii preţului la energie  (în condiţiile în care Kazasthanul, conform celor relatate de presă, are rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale). Situaţia s-a agravat, la solicitările de început ale protatarilor s-au adăugat altele, de natură politică, astfel încât părea a fi debutat o revoluţie ce ar fi putut avea succes, mai ales că guvernul a demisionat. Numai că lucrurile şi interesele fiind mult mai complicate, au intervenit nu doar forţele de ordine din această ţară, ci şi forţe armate speciale ruseşti, ca urmare a invitaţiei făcute de însuşi preşedintele kazah (care a dat ordin să se tragă asupra manifestanţilor fără avertisment)! Rezultatul: înăbuşirea mişcării de protest, cu preţul a sute de morţi, mii de răniţi şi zeci de mii de arestaţi. Colateral, instaurarea păcii în acea parte a graniţei ruseşti, în aşa fel încât forţele armate să se poată concentra (la propriu şi la figurat) asupra frontierei vestice şi vecinilor ucrainieni...

În România - care şi ea, (mai) are petrol şi gaze naturale – circulau, de prin toamnă, tot mai insistent, ştiri privind iminenta majorarea a preţului energiei. Ce credeţi că au făcut românii? N-au ieşit în stradă (o asemenea acţiune e rezervată doar antivacciniştilor şi nemulţumiţilor de obligaţia purtării măştii), ci s-au înghesuit la televizoare, să vadă mai bine veştile privind creşterea preţului la lumină şi gaz, s-au înghesuit prin mall-uri, restaurante şi prin staţiuni, profitând de permisivitatea guvernanţilor, care au relaxat măsurile de austeritate.

Aşa încât, ceea ce era de aşteptat, s-a întâmplat. Deja, la jumătatea lui ianuarie, Institutul Naţional de Statistică anunţa că inflaţia crescuse la 8,2 la sută (media în UE era cu puţin peste 5 la sută), cauzele principale ale acestui fenomen (care vine să anihileze simbolicele majorări de pensii, salarii şi alocaţii) constând în scumpirea gazelor cu peste 50 la sută, iar la curent electric – cu aproximativ 30 la sută. De amintit că un asemenea nivel al inflaţiei nu s-a mai înregistrat din 2005, numai că atunci tendinţa era de scădere, pe când acum e în creştere.  

Care sunt vinovaţii de faptul că tot mai mulţi români au primit facturi uriaşe la energie? Păi, normal, tot politicienii. Nu ăştia de acum, ci ăia mai din trecut. Liberalizarea preţului energiei a fost o precondiţie pentru aderarea României la UE. Aderare, în principiu, bună, dacă tot politicienii ar fi în stare să ia măsuri pentru ca ţara să beneficieze de fondurile pe care i le alocă Uniunea Europeană; chiar în momentul actual, vreo 14 miliarde euro zac nefolosiţi...Prin urmare, se ştia înainte de aderare (deci de acum 15 ani) ce va urma. Erau fixate şi termenele: începând cu 1 iulie 2020, în cazul gazelor naturale, respectiv cu 1 ianuarie 2021, pe segmentul energiei electrice, pieţele au fost pe deplin liberalizate şi pentru consumatorii casnici. În practică, s-a mai tras de timp, ţinând cont că 2020 a fost an de alegeri...

Cu obiectivitate, trebuie amintit că, actualmente, UE se confruntă cu cele mai mari preţuri ale gazelor naturale din ultimii 15 ani (şi ca urmare a creşterii preţurilor la energia electrică, preţuri situate pe un trend ascendent). De asemenea, creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se constată la nivel internaţional.

Dar, pe o parte, românii nu au avut, la momentul respectiv, toate datele la dispoziţie, iar, pe de alta, nici nu li s-a dat şansa să ratifice prin referendum aderarea, decizia fiind delegată Parlamentului. Iar acum, tragem ponoasele. Guvernanţii au oferit ceva plafonări şi compensaţii, rizibil de mici în comparaţie cu majorările anterioare, dar, din 1 aprilie, probabil nu se va mai putea face nimic...

Revoltător e faptul că toate acestea se întâmplă într-o ţară care are rezerve de căbuni pentru încă un secol, care are rezerve de petrol şi gaze, cursuri de apă pe care se pot construi hidrocentrale, zone propice centralelor eoliene sau panourilor solare. Dar, sigur, comisioanele încasate la negru din majorarea preţurilor sunt mult mai atractive pentru cei aflaţi la putere.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Judecata din urmă a prezidențiabililor
17/11/2024 20:04

 Dorian OBREJA Sambătă, 23 noiembrie, la ora 7, se incheie campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, asa incat editorialul de acum e ultimul in care pot scrie despre ce cred c ...

N-are treabă Trump cu lumpen-strînsura, tot așa cum nu are Sulla cu prefectura!
13/11/2024 20:35

 Dorian OBREJA Editorialul de astăzi e o reactie. La multele, prea multele „umflări in pene” ale unor marginali de pe scena politică romanească, dar si la „gonflarea” lor de c ...

Trump(e)ace?
10/11/2024 18:32

 Dorian OBREJA Initial, am vrut ca acestor randuri să le pun un titlu optimist, de genul ”Semne bune luna are...”, dar, stiind că, in destule situatii, intre declaratiile politicienilor (p ...

Ascensiunea în iluzoriu, prăbușirea în derizoriu
04/11/2024 22:44

  Dorian OBREJA As dori să se inteleagă mai bine de ce sunt impotriva functiei de presedinte asa cum e ea definită sau aplicată in cateva state. Nu mi se pare normal ca vointa unui singur om (desi, s ...

Golănia candidaturilor de formă
28/10/2024 19:04

 Dorian OBREJA Îmi cer scuze de la bun inceput; nu e in obisnuinta mea să folosesc termeni/expresii mai tari (precum in titlul de astăzi); dar, iată că realitatea mă obligă... Pentru a mă ma ...

Republica Moldova, de la UEE, la UE; și retur?
21/10/2024 21:49

 Dorian OBREJA În 2017, Uniunea Economică Eurasiatică a aprobat de principiu cererea Republicii Moldova de a primi statut de observator in această organizatie, din care mai făceau parte Rusia, B ...

Cioloșoșocirea și de la șoșonari, la șoșocari
20/10/2024 21:34

 Dorian OBREJA Spre deosebire de comentatorii mai tineri ai evenimentelor si fenomenlor politice, am avantajul unei indelungate (vreo jumătate de secol!) experiente, care imi permite să nu mă raportez ...

Ouă, pui și corupție made in Ucraina
15/10/2024 08:44

  Dorian OBREJA Recent, The Wall Street Journal anunta că numărul de ucraineni si rusi morti sau răniti in războiul ce durează deja de doi ani si jumătate a ajuns la un million de persoane. Î ...

Politica mioritică s-a tiktokizat!
13/10/2024 18:49

Dorian OBREJA Nu stiu dacă ati aflat, dar, pe 1 decembrie 2024, in Romania,  urmează să aibă loc alegerile legislative, adică acelea in urma cărora vor fi alese 466 de persoane care, in următorii 4 ...

Cornel Nistorescu:Eliminarea Dianei Șoșoacă
08/10/2024 12:00

Cine poate explica dedesubturile eliminării Dianei Sosoacă? Nu cred că exasperarea in fata aberatiei comportamentale a Cucoanei a contat. Nici incălcarea legii nu a fost dovedită, in ciuda bilciului perm ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei