Un război la cheremul oricui?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Războiul din Ucraina a prilejuit, printre altele, constatarea unui soi așezare sub semnul globalizării a armentelor și munițiilor folosite. În afara celor fabricate și livrate de către cele două țări aflate în conflict (aici ar fi de subliniat că, spre deosebire de alte state, Rusia a trecut a trecut, de ceva vreme, în fabricile specializate, la producția de război, și încă la turație maximă, după cum declara Dmitri Medvedev), se mai întâlnesc multe venite din Occident, dar și din Iran, Turcia...
E cu totul regretabil că foarte multe state, în loc să utilizeze toate mijloacele pașnice și diplomatice pentru dezamorsarea conflictului, preferă să încurajeze, în cele din urmă, profitul înregistrat de industria de armament. Ca și cum nu e suficient că se escaladează tot mai primejdios treptele războiului, prin trimiterea și utilizarea unor arme din ce în ce mai primejdioase, cum ar fi muniția cu defragmentare sau cu uraniu sărăcit (cinică sintagmă), mai aflăm acum că nu doar statele, ci și ”persoanele fizice” pot influența, într-un fel sau altul, cursul și, posibil, soarta conflictului.
Tocmai ce stă să apară o carte despre miliardarul situat, în momentul de față, pe primul loc în topul celor mai bogați oameni din lume. Cu siguranță, ”capodopera” se va vinde bine.
Cum presa e cu pupilele larg și atent dilatate la asemenea subiecte, un post celebru de televiziune a și făcut rost de un exemplar al cărții, din care a extras un subiect de actualitate și răsunet. Într-un pasaj din carte, afirmă televiziunea respectivă, se devoalează că personajul-erou principal, în 2022, ar fi ”împiedicat un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol, prin dezactivarea internetului furnizat de o rețea de sateliți aflată în proprietatea sa”. Se susține că personajul ar fi avut, anterior atacului proiectat și, respectiv, dezactivării, convorbiri cu unii oficiali ruși, din care a tras concluzia că, drept replică/represalii, Rusia ar fi putut folosi arme nucleare.
Interesant este că, în carte, personajul este citat ca declarând că rețeaua sa de sateliți ”nu a fost concepută pentru conflicte”. Și, o vreme, practica a coincis cu teoria, fiind interzis Ucrainei să utilizeze sistemul pentru operațiuni militare. Numai că, după un timp, când Pentagonul s-a obligat să plătească sumele de bani - solicitate de către același personaj, care, se pare, utilizează dubla măsură, sau, cel puțin, un dublu limbaj, unul pentru marele public, altul în culise - necesare în vederea utilizării serviciului de către Ucraina, s-a ”dat verde”.
Inițial, personajul nu a dorit să răspundă afirmațiilor și comentariilor postului de televiziune. În final, a trebuit să fie date explicații. S-a precizat, mai întâi, că sistemul nu era activat pe traseul în discuție, după care s-a adăugat că ”...a existat o cerere de urgență din partea autorităților guvernamentale (nu se precizează dacă din SUA sau Ucraina, n.m., D.O.) de a activa sistemul pe tot drumul până la Sevastopol, intenția fiind să scufunde majoritatea flotei ruse, ancorate aici. Dacă aș fi fost de acord, atunci sistemul ar fi fost complice direct într-un război direct și o escaladare a conflictului”. Foarte interesant: în final, personajul a afirmat că ”ambele părți ar trebui să convină un armistițiu”. E a doua voce importantă care, în ultima perioadă, propune o soluție până de curând de neconceput.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau