„Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”

aurora ciuca

Dimensiune font:

| 11-08-2022 14:23

 * dialog cu dna Aurora Ciucă, prof. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității „Ștefan Cel Mare” Suceava și avocat în Baroul Iași

 

- Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Sunteți de acord cu această afirmație? Pare cumva limitativ...

- Dacă ne gândim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internațională înțelegem de ce este asociată întreaga lună cu femeia. Este vorba despre drepturi greu câștigate, despre emancipare, despre o tradiție care, iată, durează de peste un secol. Femeile de toate vârstele din aproape 70 de state de pe toate continentele sunt celebrate în această zi. La noi, tot în mod tradițional e ziua mamelor (în lume însă sunt date diferite din lunile martie și mai). Sunt omagii aduse femeii, feminității, frumuseții. Dacă însă ne referim la 1 martie și la sărbătoarea mărțișorului și coborâm pe firul alb-roșu al istoriei, ajungem în antichitatea romană și aflăm că erau sărbătoriți deopotrivă bărbații și femeile la începutul anului calendaristic. În zilele noastre, mărțișoarele sunt oferite femeilor în majoritatea zonelor țării. În Bucovina însă, potrivit cutumei, bărbații primesc aceste mici daruri în prima zi de martie și femeile în cea de-a opta, care încheie ciclul capricioaselor zile de primăvară (când, potrivit legendei, Dochia își scutură cojoacele). Dacă adăugăm și ziua „celor 40 de mucenici” (9 martie) care, se spune, e fragila linie de demarcație dintre  iarnă și primăvară, cu ritualul ei specific bărbătesc, înțelegem că bărbații nu sunt deloc neglijați în luna martie...

- Statisticile arată că, de fapt, în ciuda formulelor laudative, femeile nu sunt chiar „prințese”, ba dimpotrivă. V-ați simțit vreodată discriminată?

- Din nefericire, nu toate femeile sunt prințese... Aveți dreptate, statisticile sunt nemiloase și ne arată că violența domestică împotriva femeii are proporțiile unui fenomen. Se întâmplă în toate țările, în toate culturile și la toate nivelurile  societății și este greu de stăvilit. Preocupările mele în acest domeniu datează dintr-o perioadă în care nu se vorbea încă despre aceste lucruri, considerate „normale” (potrivit mentalităților) și imposibil de abordat în spațiul public tocmai pentru că erau considerate „afaceri” private. Am încheiat un curs de master în Statele Unite cu o teză de disertație privind violența domestică și văzut cât de mult eforturi se făceau. Acolo am auzit pentru prima oară despre adăposturi pentru victimele violenței, despre ordinele de restricție etc. Revenită în țară, am contribuit la crearea unei clinici juridice la facultatea la care lucram, împreună cu o organizație neguvernamentală (Centrul de Mediere și Securitate Comunitară) și îndrăznesc să spun că am contribuit la adoptarea legii împotriva violenței domestice (din anul 2003) și la o timidă schimbare (cel puțin în mediul urban) a mentalității femeilor. Fenomenul însă continuă să existe. Violența distruge destine, erodează încrederea în familie și, pe glob, ucide mai multe femei decât accidentele rutiere și malaria la un loc (conform unor declarații oficiale). Paradoxal, după ce am vorbit despre drepturi și emancipare, despre marcarea istorică a primelor victorii ale femeilor, vedem și fața întunecată a realității și realizăm cât de fragilă este condiția femeii în secolul XXI.

Discriminările împotriva femeii (privind accesul într-un anumit mediu profesional, la locul de muncă, în mediul politic etc) încă există. Să ne amintim doar că sunt țări în care fetelor le este interzis dreptul la educație, la vot sau unde banalul drept de a conduce un autovehicul a fost revendicat ani în șir. În România aceste drepturi au fost câștigate în timp, grație unor femei  care au avut curajul de a-și face vocea auzită. Timpul nu ne permite acum însă cred că se vorbește prea puțin despre începuturile mișcării românești de emancipare. Personal, nu m-am simțit discriminată dar am cunoscut (și am apărat în instanță) femei care au fost nedreptățite numai pentru „vina” de a fi fost femei.

- Aveți o profesie într-o lume dură, cea a Dreptului. Cum sunt privite femeile printre domnii în robă?

- În ultimele decenii, „lumea în robă” s-a feminizat tot mai mult. Când am devenit avocat, în Baroul Iași erau deja multe femei, foarte bune profesioniste, adevărate maestre ale dreptului. Eram deja departe de vremurile în care primei licențiate în  drept din Iași, Ella Negruzzi, i se refuza dreptul de a fi primită în Barou pentru că femeile nu aveau drept de vot și avocatura era „rezervată” bărbaților...

Am fost primită cu căldură și am avut multe de învățat de la colegi cu vastă experiență profesională dar și acea amprentă a bunei educații de altădată. Din câte știu, nu au existat situații sau atitudini discriminatorii față de colegele avocate. Vorbim despre o profesie liberală în care cea mai bună recomandare este nu aceea rezultată din identitatea biologică, ci din buna pregătire, din performanță, din prestigiul profesional. Aprecierile sunt, de regulă, făcute de justițiabili dar, conform legii de organizare a profesiei, și de colegi atunci când sunt organizate alegerile pentru desemnarea decanilor, a consilierilor, a delegaților la congrese. Or, în toate aceste structuri, femeile au fost prezente în ultimele decenii. În ce mă privește, după finalizarea stagiaturii am fost pentru o vreme director al Biroului de Asistență Juridică din cadrul Baroului (o structură care exista în anii ‘90 alături de trei colegi. E adevărat, avocatura nu e ușoară și, probabil, adaugă o tușă de duritate pe chipul femeilor care o practică. Această remarcă este valabilă însă pentru toate profesiile juridice, dar și pentru multe alte domenii în care femeile s-au încumetat să intre.

 - Sunteți și profesor, formator de minți și de suflete. Cum sunt studentele dvs.? Ce valori le insuflați?

- Munca la catedră a fost și este o bucurie, dar și o continuă provocare. Ca profesor trebuie să mă „reinventez” de la an la an pentru a reuși să ajung la mintea și sufletul fiecărui student, pentru a le trezi interesul pentru studiu, cercetare, implicare în acțiuni sociale. În același timp, încerc să le împărtășesc experiențele mele, să le deschid noi orizonturi. Sfatul meu, de regulă, este acela de a face lucrurile temeinic, de a crede în oameni și în ideea de dreptate. Le vorbesc despre forța cuvântului care este cel mai important instrument al unui jurist, despre lecturile esențiale care sunt pre-condiția unui discurs elocvent. Nu este foarte ușor, având în vedere ritmurile epocii pe care o traversăm, schimbările rapide și bulversante, continua nevoie de adaptare la nou. Cea mai  mare satisfacție este să privesc de aproape etapele transformării fiecărui student, metamorfoza de la crisalidă la fluture... Feed-back-ul vine peste ani, când (cel mai adesea) fostele studente îmi mărturisesc că urmându-mi sfatul și-au împlinit un vis.

- Care au fost momentele în care a fi femeie a fost un privilegiu pentru dvs.?

- Probabil o să vă dezamăgesc spunându-vă că nu am avut nici un privilegiu ca femeie! Nici măcar acela de a nu face stagiul militar... Cred că am făcute parte din ultima promoție de studente care au avut asemenea experiențe. Bine, era vorba de câteva săptămâni „rupte” din vacanța de vară de la finele anilor de studii în care rămâneam în cantonament și făceam exerciții de tragere pe dealul Șorogari sau străbăteam Copoul în pas de defilare...

- Aveți multe roluri, dna Aurora Ciucă. La care țineți cel mai mult? Care vă solicită cel mai mult?

- Rolurile „principale” în scenariul familial sunt cele tradiționale, de soție și mamă, susținute într-o continuă reprezentație… Celelalte sunt o consecință a acestora. Pentru că am fost copil unic, îmi doream o familie mare pe care am dobândit-o prin căsătorie. Surorile soțului meu, copii lor nepoții, fiica mea, copii ei, mi-au adăugat roluri „secundare” care sunt extrem de prețioase pentru mine. Și iată, sunt parte a unei familii mari, în care nu se simte nici o fractură generațională, în care suntem prieteni de toate vârstele.

În viața profesională, îmi împart timpul între rolurile pe care le-ați amintit: avocat (formator în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților - Centrul Teritorial Iași), profesor universitar, titular al disciplinelor Drept internațional public, Protecția internațională a Drepturilor Omului și Drept European al Drepturilor Omului, coordonator de doctorat în domeniul Dreptului european și internațional al Drepturilor Omului.

Sunt roluri și activități diferite și nu de puține ori am fost nevoită să revizuiesc agendele pentru a găsi un echilibru între profesie și familie. Munca de profesor e cea care-mi oferă cele mai mari satisfacții, dar este dublată de cercetare, de documentare, de publicare, de participare la conferințe etc., astfel încât este și cea mai solicitantă.     

- Scriitor sensibil, poetă, autor de carte. De ce scriu femeile și care credeți că este statutul femeii-scriitor?  

- Da, scriu poezie (și nu numai) și colaborez la câteva reviste literare. Pentru mine, scrisul este o formă de visare, de evadare din cotidian. Pornind de la întrebarea dumneavoastră se pot spune foarte multe. De ce scriu femeile? Poate, pentru a vorbi despre experiențele, despre lacrimile și zâmbetele lor. Poate, pentru a face lumea să pară mai frumoasă. Sau, poate, pentru a deveni cronici vii ale timpului lor. Pentru că am vorbit despre condiția femeii, despre femeia victimă a violenței, pot s-o amintesc pe scriitoarea irlandeză  Eavan Boland pe care am  descoperit-o recent (grație unei excepționale traduceri), care a îndrăznit  să devină o voce puternică într-o lume a bărbaților scriitori. În cartea „Lecții cu intenție” scrie despre trecutul în care „au locuit” bunicile noastre, despre căsătoria forțată, despre femeia pierdută în universul domestic, în suburbii, despre exil.

Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea și alte”tăceri”. Și literatura română abundă de exemple. Într-adevăr, au apus epocile în care femeile alegeau un pseudonim masculin pentru a putea publica sau în care cărțile le erau interzise pentru că erau considerate veșnic „minore”. Garabet Ibrăileanu a fost unul dintre intelectualii vizionarii care au anunțat schimbarea în literatură odată cu schimbarea condiției femeii. Și asta s-a întâmplat grație unor neobosite justițiare care s-au aflat mereu cu un pas înaintea timpului lor și au îndrăznit să depășească barierele prejudecăților.

- Femeia în culise. Ce este și cum este Aurora Ciucă atunci când stă doar cu ea?

- Ce sunt în culise? Un om obișnuit, cu multe „to do lists”... Cum sunt față în față cu mine? Sunt fericită, din când în când, să pot savura o jumătate de zi de liniște. Îmi este străin cuvântul plictiseală. Scriu un poem, ascult Paganini, citesc o carte bună...

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
07/01/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
07/12/2024 16:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei