„Stomatologul rămâne lângă pacient toată viața lui”

dr ionut

Dimensiune font:

| 10-03-2021 20:54

 Interviu cu dr Ionuț Leahu, fondatorul rețelei Clinicile Dentare Dr. Leahu

  De cum intri în clinica cochetă din Tătărașii Iașului ești întâmpinat de o echipă tânără, numai zâmbet, gata-gata să te conducă acolo unde te aduc problemele stomatologice. Nu stai cu orele „să-ți aștepți” rândul, nu „ești sărit la programare”, ci tratat cu prietenie și respect. În Centrul de Excelență Regional Dr. Leahu, deschis în septembrie la Iași, s-a creat deja o mini-comunitate de pacienți din toată Moldova și medici pregătiți să ajute. Am stat de vorbă cu dr. Ionuț Leahu, fondatorul rețelei Clinicile Dentare Dr. Leahu despre starea de sănătate a pacienților, despre serviciile care li se oferă, dar și despre provocările aduse de un business în domeniul medical.

- Deja au trecut șase luni de când sunteți prezent și la Iași. Ați avut curaj să deschideți încă o clinică în vreme de pandemie.

- (zâmbește ușor uimit) Oare când au trecut? Este adevărat că totul este altfel acum în perioada pandemiei, în care se vede reticența pacienților de a-și rezolva problemele de sănătate. Traversăm o criză medicală, ceea ce ar trebui să-i determine pe oameni să-și rezolve problemele medicale, apoi să se ocupe de alte aspecte ale vieții, însă nu este deloc așa.

- Care să fie motivul?

- Un studiu pe care noi l-am făcut la începutul anului a arătat că 5 din 10 români nu au mers anul trecut la medic, o situație care a rămas constantă, în ciuda eforturilor noastre. Eu aș spune că atitudinea ține de educație, iar pe locul al doilea ar fi frica de stomatolog, dar care iarăși putem să o rezolvăm prin educație. Spre exemplu, le explicăm pacienților că dacă avem o intervenție mai mare de făcut lucrăm cu medici anesteziști, apelăm la sedarea intravenoasă, iar în aceste condiții pacientul nu doar că nu simte nimic, ci nici măcar nu-și amintește cum a fost în timpul intervenției. Percepe totul ca prin vis, iar frica dispare. Mai sunt și pacienți care se gândesc la factorul financiar

- Un aspect deloc de neglijat…

- Este adevărat că este o problemă importantă, mai ales în contextul în care stomatologia este plătită doar de pacient în România, statul oferă un sprijin infim prin Casa de Sănătate. Pacientul trebuie să acopere costul intervențiilor. Ce facem ca să ajutăm pacienții să-și rezolve problemele, de multe ori adunate în ani de zile? Îi sprijinim să obțină o finanțare, să poată achita costul lucrărilor în rate. Dinții nu cer atenție decât atunci când este totul un dezastru. Ca să ajungă să te doară un dinte trec ani de zile, iar când pacienții vin și au multiple probleme stomatologice adunate le oferim soluții particularizate. Foarte mulți dintre ei cred că nu au probleme medicale pentru că afecțiunile stomatologice au un avans lent, iar pacientul nu își dă seama cât de gravă este situația. De foarte multe ori când ajung la noi, aduși de durerea unui dinte, își descoperă mult mai multe probleme, ceea ce este de multe ori o surpriză. Și da, de multe ori este o surpriză și devizul, dar stomatologia, mai ales atunci când vrei s-o faci până la capăt, costă. În același timp, și stomatologia nefăcută până la capăt costă.

 

- Cum este cazuistica din Iași? Ce v-a plăcut în Moldova?

- La Iași am găsit o cazuistică interesantă. Cât despre oameni, mi-a plăcut foarte mult felul de a fi, cu mult bun simț. Aici, oamenii încă respectă medicul, o atitudine pe care o vezi mai rar la Bucureșți. În relația medic-pacient există și o anumită tranzacție financiară, dar asta nu înseamnă că pacientul cumpără medicul și atunci trebuie să existe o atitudine agreabilă. Noi vedem nu doar pacienți din Iași, ci din toată zona Moldovei. Am spus că am întâlnit o cazuistică interesantă. Sunt mulți care vin și spun că nu merge implantul dentar, că nu am os și chiar glumeam cu o pacientă – „adică sunteți amibă?”. Cum să nu avem os? Avem mereu! Apoi sunt foarte mulți pacienți care stau cu proteze mobile până când nu le mai pot folosi deloc fiindcă se resoarbe foarte mult osul și atunci apelează la implant. Date fiind cazurile atât de grave, sunt opțiuni destul de limitate pentru reconstruirea danturii și faptul că avem această expertiză strânsă din toată țara ne ajută mult și este relativ simplu aici, la Iași. Avem o echipă foarte bună, mă gândesc și la dr. Georgiana Moroșan cu care am reușit să construim foarte mult în cele șase luni și asta ne place foarte mult la Iași. Am găsit foarte repede medici foarte dedicați și care, cu puțină instruire și din partea noastră, au ajuns foarte repede la zi cu procedurile pe care le practicăm în toată rețeaua. În plus, putem doza foarte ușor necesarul de echipă chirurgicală, în funcție de numărul de cazuri pe care le avem de operat. Noi facem la fiecare două săptămâni o vizită în fiecare clinică și atunci când este nevoie imediat facem mixul de echipă care trebuie să vină suplimentar din București.

- Sunteți specializat în implantologie și se știe că puteți reface întreaga dantură în 24 de ore. Cum poate fi posibil?

- (zâmbește) Se poate, într-o singură intervenție, pe care o facem cu sedare conștientă. Avem în echipă și medici anesteziști, iar prin această sedare conștientă pacientul doarme în timpul intervenției. Adică nu doar că nu simte durere și nu niciun fel de discomfort, nici nu-și mai amintește cum a fost în timpul intervenției. Deci este perfect din punctul ăsta de vedere. Și în această intervenție îndepărtăm toți dinții care nu mai pot fi păstrați, inserăm implanturile în funcție de nevoie. Numărul de implanturi este în funcție de greutatea pacientului, de osul disponibil, de ce tip de lucrare își dorește pacientul peste 6 luni de zile, cât de complexă să fie lucrarea, cât de mult să se asemene dinții pe care îi obținem după 6 luni cu dinții pe care nu-i mai are. În cadrul acestor intervenții se realizează și o adiție de os. Foarte important este că reparăm de fiecare dată osul pentru că, în momentul în care dispar dinții, dispare și osul. Și mai ales pentru că ne dorim să obținem un rezultat pe viață și să obținem un rezultat cât mai aproape de natural. Vrem ca atunci când pacientul o să zâmbească cu dinții noi, care stau pe implanturi, și buza să arate bine, adică și fața cu totul. Și buza și fața sunt susținute de volumul osos și nu de dinții pe care urmează să îi înșurubăm. De fapt, aici este soluția inovatoare pe care o aducem noi. Am terminat și cu repararea osului, am cusut gingia, pacientul își revine după sedare, verificăm radiologic toate șuruburile și toate componentele, ne asigurăm că sunt așezate cum trebuie, apoi pacientul este preluat de un medic de la departamentul de protetică. Acesta îi ia amprente și apoi pacientul merge liniștit, se odihnește peste noapte, iar a doua zi, îl așteaptă dinții provizorii. Sunt provizorii pe termen mediu, adică pacientul va sta 6 luni de zile cu aceste lucrări care se înșurubează deja pe implanturi. Pacientul, cu lucrările provizorii, își vede liniștit de viața lui, și revine după 6 luni de zile, timp în care așteptăm vindecarea completă a osului pus de noi și a implanturilor dentare.

- Acest lucru implică și materiale de foarte bună calitate.

- Absolut! Noi de la început am ales să lucrăm cu materiale de foarte bună calitate și care să ne dea rezistența mecanică în timp. În plus, de la bun început ne gândim cum vom pune dinții pentru că de asta apelăm la implanturi. Noi punem dinții înșurubați. Când au dispărut dinții naturali nu mai ai nimic natural în gură. Cu metoda noastră pacientul va primi o lucrare care este înșurubată pe niște piese speciale care sunt înșurubate pe implanturile care sunt în os. Vorbim de dinții pe care îi dorește pacientul. El nu vrea implanturi, vrea dinți. O astfel de metodă ne permite să facem și o întreținere foarte simplă. Este foarte important să ne facem foarte bine treaba în timpul intervenției, dar apoi trebuie să fim alături de el toată viața lui. Și aici este marea schimbare pe care o aducem noi în stomatologia românească – faptul că am creat și construim în continuare o instituție. Nu este vorba de mine ca persoană, ca medic, ci despre instituția Clinicile dentare Dr. Leahu, unde noi creștem în continuu. Suntem 450 de oameni în toată rețeaua și vom crește în continuare pentru că asta ne este datoria – să permitem accesul pacienților noi, care pot alege libertatea de a se trata când vor și să le oferim cele mai bune soluții.

- Aveți și tratamente pentru copii și folosiți chiar și în cazul lor sedarea.

- Este adevărat și vreau să explic de ce este necesară sedarea și pentru unii dintre ei. Vorbim despre copii cu dizabilități, cu probleme psihice, cu autism, care nu pot colabora cu medicul stomatolog sau foarte greu și mai vorbim și despre copiii foarte mici. Există un fenomen la dinții de lapte – sunt copii care pierd dinții, li se topesc efectiv, chiar dacă au doi sau trei ani. În astfel de situații nu poți interveni fără medic anestezist care să adoarmă copilul. Micuțul poate dormi chiar și patru-cinci ore, timp în care echipa de medici stomatologi îi repară toată gurița. La această vârstă, dinții de lapte trebuie să fie protejați și ținuți pe loc. Chiar dacă sunt foarte cariați, se fac tratamente și se pun niște coronae prefabricate din zirconiu care protejează până vine Zâna Măseluță.

- Ați vorbit mult despre educație

- Fără nu se poate! Noi putem accent pe zona de prevenție, care trebuie să înceapă de la primul dinte. Sprijinim și o fundație care a avut o caravană mobilă ce a oferit consultații gratuite în multe localități. Apoi, suntem printre primele unități medicale private din România acreditate pentru a desfășura un program de rezidențiat privat pe stomatologie.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu Universitatea „Titu Maiorescu” din București și asigură locuri pentru rezidenții la stomatologie, pentru specializările în parodontologie, ortodonție și ortopedie dento-facială, chirurgie stomatologică și maxilo-facială, chirurgie dento-alveolară, protetică și endodonție. Ministerul Sănătății a decis să ofere posibilitatea rezidenților de stomatologie să-și aleagă o altă universitate decât cea de stat pentru practică. În acest sens, studenții rezidenți au oportunitatea de a învăța în clinici private, unde iau contact cu tehnologiile moderne, iar noi îi putem pregăti exact pentru specializările solicitate de dinamica noastră de dezvoltare și extindere și la nivelul standardelor noastre. Astfel, pacienții vor avea acces la un număr din ce în ce mai mare de specialiști în cazuri complexe, capabili să lucreze în echipe pluridisciplinare pentru a putea oferi tratamente de tip one-stop-shop, care reduc numărul vizitelor la cabinetele stomatologice. Ca planuri, ne dorim să extindem programele de educație pentru pacienți și medici. Să rămânem cea mai importantă sursă de informații în stomatologie.

- Cu atât de multe proiecte cu siguranță și provocările sunt mari.

- Pentru noi, provocările sunt în viitor, pentru că pe cele din trecut le-am depășit. Una a fost să asigurăm serviciile stomatologice în perioada stării de urgență și am făcut față foarte bine acestei situații. Am avut protocoale care ne-au fost verificate de șase Direcții de Sănătate Publică din tot atâtea județe unde aveam atunci clinici și totul a decurs cu bine. Cât despre planuri, ne dorim să creăm o comunitate cât mai mare de stomatologi pentru că doar așa vom putea oferi servicii complete și complexe. Când ești singur este greu să ai la dispoziție toate aparatele necesare stomatologiei moderne, dar când suntem împreună e mult mai ușor.

Rețeaua Clinicile Dentare „Dr.Leahu este cea mai extinsă rețea din domeniul stomatologiei, cu prezență în 8 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu) și la Londra, având 104 cabinete, pe o suprafață a spațiilor de peste 5700 metri pătrați. În curând va fi deschisă o clinică la Ploiești și sunt în curs amenajările la cea din Cluj. În rețeaua stomatologică sunt tratați anual 36.000 de pacienți unici.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei