Poliglot la UAIC

andreea obreja1
andreea obreja3
andreea obreja2

Dimensiune font:

| 19-02-2022 10:07

Andreea Obreja studiază un master la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Cultura germană în context European – și este unul dintre puținii studenți români poligloți. Vorbește aproape zece idiomuri și vrea să-și dezvolte competențele. O adevărată performanță, pentru care Andreea a muncit „pe brânci” încă din adolescență.

Ea vorbește, pe lângă română, engleză, spaniolă, rusă, germană, norvegiană, franceză, portugheză, polonă, a început să studieze greaca și araba, iar în liceu a cochetat cu japoneza.

 

- Cum a debutat pasiunea aceasta pentru limbile străine? E la mijloc o poveste, o ambiție personală de a demonstra ceva sau, pur și simplu, toate au venit de la sine?

- Pot spune că a fost din întâmplare. Am decis să studiez și să învăț anumite limbi, dar simt că au venit oarecum pe rând, una câte una, și nici măcar nu le-am planificat cumva. Am avut un profesor în liceu care avea faima de a vorbi mai multe limbi - nici nu-mi mai aduc aminte cât, dar se spuneau asta despre el, însă nici măcar nu ne-a spus-o vreodată... Îl admiram foarte mult, dar nu mi-am dorit să fiu ca el, n-am avut niciodată ambiția asta. În liceu am avut contact doar cu patru limbi - româna, engleza, spaniola și franceza. Multe limbi au ajuns în viața mea din întâmplare...

 

„Rusa o alesesem, pe lângă germană, ca limbă de studiu la licență, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar unul dintre motive a fost acela că-mi plac foarte mult romanele lui Dostoievski și aș fi vrut să le citesc în original”.

 

- Câte limbi străine stăpânești astăzi, cel puțin la nivelul comunicării bazice?

- Adevărul este că fluența depinde foart mult de cât am exersat o anumită limbă în ultima vreme. De exemplu, dacă ar trebui să vorbesc o anumită limbă în care poate am un nivel bun, dar este o limbă cu care nu am avut contact de o lună, nu voi comunica foarte eficient și îmi va fi greu să-mi găsesc cuvintele. De exemplu, la un moment dat, norvegiana era la un nivel destul de înalt, încât mi-era foarte confortabil să o vorbesc în viața de zi cu zi, dar am pierdut-o un pic din lipsă de contact cu vorbitori de norvegiană. Pot comunica orice vreau în multe alte limbi, dacă e nevoie, dar dacă interlocutorul vorbeșt și o altă limbă - engleză sau spaniolă, prefer să schimb.

- Te interesează o anumită limbă străină fie doar și pentru literatura sa, pentru a putea citi anumiți autori în original, să spunem...?

- Rusa o alesesem, pe lângă germană, ca limbă de studiu la licență, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar unul dintre motive a fost acela că-mi plac foarte mult romanele lui Dostoievski și aș fi vrut să le citesc în original. Citind, e cel mai ușor de învățat o limbă străină. Abilitatea de a înțelege o limbă e mult mai ușor de dobândit citind decât modalitatea de a reproduce, de a vorbi, de a scrie tu însuți. Când citesc, dacă știu o limbă străină, cât de cât - de exemplu franceza, care este destul de asemănătoare cu româna -, prefer să citesc în original și insist să citesc în origina anumite cărți.

- Ce-a fost mai întâi: spaniola sau engleza? E mai ușor acum să înveți o limbă străină?

- Teoretic, engleza. Am început-o încă de la grădiniță, dar nici cursurile de limbă, nici felul în care erau predate limbile străine atunci nu erau avansate. Nu era atât de multă teorie despre felul în care învață mai bine un copil o limbă străină… Nu cred că a fost foarte eficient modul în care am fost învățați, cel puțin în primii ani. Astăzi, la grădiniță, copiii ajung destul de ușor la un nivel conversațional. Da, teoretic, prima mea limbă străină a fost engleza, dar, practic, prima a fost spaniola, pe care am început să o învăț tot așa, din întâmplare. Mă uitam ore în șir la serialele în limba spaniolă. Până pe la 15 ani m-am tot uitat la aceste seriale și așa, ușor, ușor a început să intre spaniola în viața mea. A fost foarte interesant să observ că limba aceasta are atât de multe cuvinte în comun cu româna! Cred că metoda aceasta a contribuit foarte mult la faptul că am ajuns să am un nivel destul de bun în limba spaniolă.

 

„Orice abilitate ai avea, orice talent, nu este suficient. Totul trebuie menținut, lucrat, iar interesul este cea mai importantă parte în momentul în care decizi să înveți o limbă, pentru că interesul înseamnă motivație”.

 

- E corect raționamentul că după ce domini o limbă străină, sau două, restul vin de la sine?

- Da, pot spune că devine din ce în ce mai ușor, este clar, mai ales dacă înveți limbi din aceeași categorie. De exemplu, ai învățat germana și vrei să treci la neerlandeză, clar va fi mult mai ușor, dar și abilitatea de a ști mai multe alfabete e destul de importantă. În special, este vorba de pronunție: cineva care a crescut cu o singură limbă s-ar putea să nu aibă anumite sunete pentru o altă limbă, dar dacă învață o altă limbă timpuriu, acele sunete se vor adăuga la repertoriu, la posibilitatea de a pronunța corect. Mi s-a întâmplat să încerc să predau germana unei femei din Mexic care nu știa decât spaniola și îi era imposibil chiar și să audă sunetul v, pentru că în spaniolă nu există diferență între v și b, se pronunță la fel. Sunetul acesta nu exista în mintea ei și nici măcar nu putea să-l audă, ar fi fost foarte multă muncă să încerce… pe când altcineva, care vorbește deja engleza, tot din Mexic, va învăța mult mai ușor germana.

- E nevoie de talent pentru așa ceva sau totul se rezumă la muncă, pură și dură?

- E în principal muncă, dar cred că fiecare dintre noiu avem anumite abilități înnăscute. De exemplu, mie mi-a fost mereu greu cu pronunția în toate limbile pe care le-am învățat, și pentru că nu-mi era ușor lucrul acesta, nici nu mă concentram, iniţial, foarte mult pe el. Mai târziu am început a mă preocupa dacă e ok accentual meu, intonația, toate aceste lucruri, pe când cineva care are înnăscută o anumită abilitate de a imita se va concentra foarte mult pe partea de vorbire. Pentru mine, gramatica a fost mereu foarte ușoară, poate am o mine mai logică, matematică, nu știu, dar în principal este vorba de muncă. Orice abilitate ai avea, orice talent, nu este suficient. Totul trebuie menținut, lucrat, iar interesul este cea mai importantă parte în momentul în care decizi să înveți o limbă, pentru că interesul înseamnă motivație. Dacă nu ești motivat, nu o să lucrezi la asta.

 

„De fapt, eu am studiat inițial Medicina Veterinară, am rezistat doar un semestru și am ales apoi Litere, o diferență extrem de mare, dar o facultate care mi-a schimbat total viața și nu regret nici o clipă alegerea făcută”

 

 

 

- Intenționezi să dezvolți aptitudinile acestea în scopul de a-ți amplia portofoliulde idiomuri?

- La un moment dat am observat că am învățat limbi străine destul de ușor... De exemplu, după ce am învățat spaniola, după ce am exersat-o cu vorbitori nativi și puteam să mă exprin cu facilitate, cumva am devenit foarte motivată, interesată pentru alte limbi. Așa am devenit foarte ambițioasă în a învăța altele , de exemplu am încercat cu greaca, eram foarte pasionată, timp de o lună învățam de la 5 la 10 ore pe zi, era extrem de fascinant pentru mine, mai ales din cauza alfabetului. Deocamdată, aș vrea să rămân la limbile pe care deja le știu cât de cât, să încerc a le aduc la un nivel mai bun. Dar nu știu ce îmi va rezerva viața...

- Cum și-a pus amprenta asupra ta viața de student, Universitatea, cadrele didactice...?

- Când am decis să studiez Litere – limbi și literatură străină, la UAIC, am ales limbile pe care nu le știam, sau care erau mai exotice – germana și rusa – și, evident, asta mi-a schimbat complet viața, mai ales burselor de schimb în străinătate. Îmi place foarte mult la UAIC pentru că avem toate aceste limbi facultative, la care ne putem înscrie oricând și sunt și gratis!, așa încât ți se oferă o oportunitate extra, sau mai multe, de a studia, lucru care mi s-a întâmplat mie. Am fost foarte încântată să văd toate aceste opțiuni și încă din primul semestru m-am înscris la multe program,e din acestea, printer care norvegiană, greacă… E o mare oportunitate. Cu norvegiana am avut foarte mare noroc. M-am înscris la curs din întâmplare, din curiozitate și am fost fascinată cât de apropiată este de engleză și de germane, iar în cel de-al doilea semestru al primului an de studiu au apărut bursele Erasmus work placement și am avut posibilitatea să merg în Norvegia. Asta a fost, probabil, catapulta principal, căci de acolo a început totul, în special datorită dnei lector dr. Crina Leon, care predă norvegiana la UAIC. Mi-a fost foarte greu să decid să plec în Norvegia. Nu fusesem niciodată în afara țării, nu zburasem niciodată, nu ieșisem nici măcar până în Republica Moldova, dar probabil a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea. De fapt, Facultatea de Litere a fost una dintre cele mai bune decizii. De fapt, eu am studiat inițial Medicina Veterinară, am rezistat doar un semestru și am ales apoi Litere, o diferență extrem de mare, dar o facultate care mi-a schimbat total viața și nu regret nici o clipă alegerea făcută.

A consemnat Alexandra STOICA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei