VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”

Dimensiune font:

| 17-09-2020 13:37

 

* dialog cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirica

- Domnule primar, școala a debutat, problemele mari încep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an școlar pe măsura așteptărilor?

- Sigur, depășirea așteptărilor pleacă de la condițiile noi în care a trebuit să abordăm la începutul de an școlar, iar boala care ne-a speriat și ne îngrijorează în continuare pe toți s-a reflectat atât înspre copii, dar mai ales înspre profesori. Am văzut o stare de îngrijorare permanentă, îngrijorare care nu de fiecare dată a fost cantonată doar față de starea lor de sănătate... Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, mai ales la învățământul primar, de mila copilașilor de clasă pregătitoare care în prima zi de școală au venit cu măscuțe pe față, speriați, fără veselia specifică unui început de școală. Lucrurile îngrijorează pe toată lumea; acestea sunt condițiile, important este faptul că școala - și când spun școala vorbesc de toți actorii școlii, de la Inspectoratul Școlar, colectivul de profesori, elevii, părinții, autoritățile - au înțeles seriozitatea abordării acestui subiect.

 

 

Ritmul de intrare în municipiul Iași, între orele 7.00 și 7.45, pe ruta Miroslava-Iași a fost de o mașină pe secundă, deci... incredibil ce vine dinspre localitățile învecinate, iar marea majoritate aveau copii în mașină”.

 

- Distanțare în clasă este cuvântul de ordine... dar apare o problemă mai veche, cu soluții limitate – distanțarea în mijloacele de transport, care sunt acum supraaglomerate. Peste câteva zile vin și studenții, iar problemele se vor acutiza. Cum se poate soluționa o astfel de problemă?

- Noi menținem în mijlocul de transport obligativitatea păstrării numărului de locuri, în limita locurilor de pe scaun și a locurilor care sunt special marcate. Nu vom renunța la această obligativitate și utilizarea pentru toată lumea a măștii de protecție, indiferent de vârsta celui care intră în mijlocul de transport. Cursele pentru elevi pe care le folosim în fiecare zi a dus la decomprimarea transportului public, dar, sigur, oamenii consideră că ceea ce nu se vede nu există și mai abuzează. E adevărat, explicații există la orice, dar nu trebuie să persistăm cel puțin până începem să ne obișnuim cu faptul că mersul pe jos este cel mai sigur mod de deplasare în momentul de față.

_ Mai ales că traficul a devenit infernal...

- De ieri (marți – n.r.) am început monitorizarea accesului înspre oraș, dinspre localitățile învecinate. Ritmul de intrare în municipiul Iași, între orele 7.00 și 7.45, pe ruta Miroslava-Iași a fost de o mașină pe secundă, deci... incredibil ce vine dinspre localitățile învecinate, iar marea majoritate aveau copii în mașină. Mâine (joi – n.r.) monitorizăm din nou, nu numai Miroslava, avem și Păcurari și Ciurea și în felul acesta o să știm exact care este aportul de dimineață. Facem monitorizarea timp de o săptămână, să avem - să spunem - o imagine clară cu online-ul și offline-ul, astfel să știm exact la ce să ne așteptăm pe viitor, dar asta este situația, copii trebuie să ajungă la școală.

 

Eu nu mi-am scos din minte că s-ar putea, în diverse momente, pe parcursul acestui an școlar și în special acestui prim semestru, să ajungem cu o foarte mare parte din învățământ în sistem online”.

 

- Este o problemă care persistă și devine îngrijorătoare chiar...

- Mulți dintre cei care au locuințe în afara municipiului Iași nu și-au mai schimbat buletinele și fac chiar și școala primară și chiar și grădinița în municipiul Iași. Nu avem încotro, trebuie să îi acceptăm ca atare, sunt până la urmă ieșeni, indiferent dacă sunt în municipiu sau în zona metropolitană a Iașului, au nevoie de sprijinul nostru. O să avem ședință de Consiliu Local tot pe tema școlii, să vedem ce facem cu transportul pentru elevi și gratuitățile, pentru că în zona noastră de operare, inclusiv Tomești, Ciurea, Miroslava și ne vom extinde către Bârnova, Aroneanu și Valea Lupului, avem zonele tarifare care ne permit să facem abonament la care noi suportăm jumătate din cost, împreună cu autoritatea locală de lângă noi, iar cealaltă jumătate o suportă Ministerul Educației. Avem, însă, și elevi de la Popricani (și acolo o să încercăm să ajungem) și de la Prisăcani, Vlădeni, Voinești, iar acolo vom încerca să facem un regulament prin care primarii să aducă elevul până într-un punct, să știm exact, ne vin atâția elevi dimineața, la o anumită oră, îi aduce o cursă de la Voinești, iar noi să îi preluăm de acolo și să îi ducem pe rețeaua publică a municipiului Iași înspre școlile lor, gratuit, așa cum prevede legea.

- La trei cazuri COVID înregistrate, se închide școala două săptămâni. Acesta este normativul... Ce urmează?

- Cred că e un pic cam dură această măsură, pentru că sunt școli care în mod curent au 1.200-1.400 de elevi, iar asta înseamnă că sunt într-o medie de sub 2 la mie, chiar 1 la mie unele dintre ele, care ar putea să aducă cele 3 cazuri, prin urmare nu cred că este cea mai bună abordare. Sigur, nu putem sta cu mâinile încrucișate, trebuie să vedem care a fost cauza provocării acelei infecții, care poate să fie din afara spațiului școlar și/sau fără contacte imediate, dar vom reacționa așa cum spune legea. Eu nu mi-am scos din minte că s-ar putea, în diverse momente, pe parcursul acestui an școlar și în special acestui prim semestru, să ajungem cu o foarte mare parte din învățământ în sistem online. De aceea deja ați văzut că s-a publicat licitația și pentru sistemele de transmisie la distanță, este pe 30 septembrie, luna acesta, sperăm să le vedem cât mai repede de la furnizorii noștri, astfel încât fiecare sală de curs va avea posibilitatea de a transmite acasă copiilor.

 

Anul viitor va fi anul cel mai important pentru demararea Spitalului Regional de Urgență, pentru că anul trebuie să se închidă și cu finalizarea proiectului și demarare a licitației și chiar a contractului”.

 

- Schimbând subiectul, haideți să facem o radiografie a șantierelor actuale ale Iașului... Unde se recepționează lucrări mai întâi, unde ne prinde iarna, unde sunt probleme...

- În principiu, toate lucrările sunt în grafic. O parte dintre acestea sunt de infrastructură și respectă graficele, iar pentru unele sunt avansate. De exemplu, Tudor Vladimirescu ar avea termen de finalizare pentru septembrie anul viitor, noi o să încercăm să îl finalizăm în noiembrie anul curent, să îl dăm în circulație complet, chiar dacă am mai venit și cu surse suplimentare de finanțare de la bugetul local ca să îl modernizăm într-o manieră și mai largă decât era prevăzut inițial. Lucrările de pe zona Dancu sunt în grafic și vor continua și anul viitor, până spre sfârșitul anului, lucrările de pe zona industrială și ele sunt în grafic, dar au finalizare în iulie anul 2021, iar strada Pădurii are finalizare spre aprilie 2021. Toate sunt în grafic, iar așa cum spuneam pentru unele am mai și scurtat acest termen. Cu finalizare în acest an avem două obiective, este vorba despre Mănăstirea Frumoasa, care are termen de finalizare la 15 noiembrie anul curent și Palatul Braunstein, care are finalizare la finalul anului în curs și care sunt în momentul de față supravegheate în mod special pentru a respecta aceste termene.

- Ce aveți pregătit în materie de investiții în infrastructură, în perioada următoare?

- Avem 4 grădinițe, foarte importante pentru noi - Bucium, Dacia, grădinița Codrescu și grădinița din zona Tătărași. Apoi, să începem cele 4 creșe noi, mari, una de fapt este dublă, că 2 creșe le-am conectat pe un singur teren, era un teren mult mai generos și am făcut 2 creșe cu câte 150 de locuri fiecare, în total 300. Tot anul viitor vreau să le începem și vreau să le și terminăm. Anul viitor e anul în care demarăm modernizările cu fonduri de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sunt 23 de clădiri școlare cu care închidem și terminăm toate școlile, pentru care vom cheltui aproape 4 milioane de euro. Urmează Cinematograful Dacia, deja avem licitație pentru depoul Dacia, care se modernizează... De asemenea, anul viitor va fi anul cel mai important pentru demararea Spitalului Regional de Urgență, pentru că anul trebuie să se închidă și cu finalizarea proiectului și demarare a licitației și chiar a contractului. Este un an greu, iar speranța mea legitimă, datorită contractului, este ca anul viitor să avem și primele tramvaie furnizate, un an care presupune și abordarea altor teme, că nu ne limităm aici. Primul proiect care pleacă este legat de pasajele supraterana din zona Podu Roș, pentru care deja avem și proiectul, finanțarea este propusă pentru programul de reziliență care are și program de descongestie în marile aglomerații urbane și ar trebui depus până în martie 2021. Aprobarea finanțării trebuie să vina până în luna august, iar semnarea contractului până în luna decembrie 2021, finalizarea 2026, dar acesta este termenul maximal, noi nu putem lucra acolo mai mult de 2 ani, de asta am și ales soluția supraterană.

- Am ținut în mod special să vă întreb de platforma Fortus, pentru că avem cititori interesați în acest subiect. Ce noutăți sunt referitoare la potențialii investitori la Fortus? Ce intenționați să dezvoltați acolo?

- E platforma noastră industrială și chiar dacă a trecut ușor neobservată, poate și din cauza noastră, noi acolo i-am lăsat statutul de industrial, nu l-am modificat, chiar prin hotărâre de Consiliu Local a rămas conservată ca parc industrial. Există mai multe intenții... în momentul de față avem o scrisoare de intenție de la un producător de prelucrări mecanice, care ar dori să exploateze o hală de aproape 3.500 metri pătrați, dar există și o intenție mai laborioasă, de la o companie foarte mare din SUA, care ar vrea să dezvolte o uzină de material rulant atât pentru transport feroviar, cât și pentru transport pe șină de tramvai. Ei ar vrea să vină în România, chiar pe granița de răsărit, i-ar interesa foarte mult, fiind o piață complet descoperită în momentul de față. Ei și-au anunțat vizita spre jumătatea lunii octombrie, îi așteptăm și arătăm deschidere pentru orice altă propunere.

 

Vom avea tradiționalul rând al pelerinilor, dar într-o organizare total diferită, care nu va mai permite contact fizic între persoane, chiar dacă numărul celor care vor trece va fi net diminuat. Cred că sănătatea are, pentru fiecare dintre noi, prioritate, și tocmai de aceea vom renunța la o parte dintre evenimentele care aglomerează”.

 

- Suntem pe finalul campaniei electorale, iar curiozitatea mea ar fi una referitoare la propunerile ieșenilor: ce vă solicită ieșenii mai mult și mai mult acum?

- Continuitate, să rămânem în același trend. Iașul a devenit unul dintre cele mai apreciate orașe din România în momentul de față, cu un potențial de investiții care va depăși de departe potențialul altor orașe și în special al orașelor din regiune, dar care are în continuare nevoie de o mare atenție din partea guvernului pentru că lipsa autostrăzii este cel mai mare handicap. În momentul de față, îmi dau seama pe zi ce trece că avem nevoie de autostradă ca de aer. Autostrada va descătușa nivelul prea scăzut de trai din acestă regiune și va  aduce cu adevărat investitori. Presiunea Asiei nu se poate refula decât printr-o dezvoltare în partea de început a Europei, adică spre România și cred că a venit și momentul Moldovei și  al Iașului să ofere aceste oportunități.

- Urmează un eveniment mult așteptat de credincioșii din întreaga țară: Sfânta Cuvioasă Parascheva, cu Sărbătorile Iașului. Credeți că sunt în pericol aceste sărbători, aveți creionat un plan, ați discutat cu cei de la Mitropolie...?

- Avem creionat un plan, însă premiza de la care plecăm este următoarea: nu vom expune pe nimeni la niciun pericol, chiar dacă va trebui să renunțăm la o parte din manifestările tradiționale pe care le aveam. Inclusiv târgurile le vom diminua, iar unele chiar de vom desființa, o parte din evenimentele religioase pe care le făcea tradițional Mitropolia vor fi desființate, o parte vor fi modificate complet. Tema acestor sărbători este: respectăm normele sanitare ale statului român. Din acestă cauză vom organiza în mod diferit și felul în care va fi așezat catafalcul pe care stă Cuvioasa Parascheva și modalitatea în care se va circula la rândul pelerinilor, modul în care vor ajunge pelerinii, filtrele sanitare care vor fi permanente și într-o succesiune de asemenea continuă, astfel încât fiecare pelerin să fie permanent verificat și dezinfectat, să nu apară niciun risc. Modalitatea în care se va pătrunde în Mitropolie, felul în care vom organiza pietonalul Ștefan cel Mare și slujba tradițională, toate vor avea o singură definiție: nu vrem să expunem pe nimeni, vrem să respectăm toate normele sanitare ale statului, deci vom avea sărbători sub acestă deviză. Vom avea tradiționalul rând al pelerinilor, dar într-o organizare total diferită, care nu va mai permite contact fizic între persoane, chiar dacă numărul celor care vor trece va fi net diminuat. Cred că sănătatea are, pentru fiecare dintre noi, prioritate, și tocmai de aceea vom renunța la o parte dintre evenimentele care aglomerează.

Dan M.BREZULEANU

 

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
16/03/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei