Premieră în istoria Bisericii Catolice. Prelat de culoare, numit între „Prinții Bisericii" pentru SUA
Dimensiune font:
Papa Francisc a numit 13 noi cardinali, între care şi arhiepiscopul de Washington, Wilton Gregory, primul prelat american de culoare care va fi admis în rândul aşa-numiţilor „Prinţi ai Bisericii”, relatează dpa.
”Noi toți îl iubim pe Isus și vrem să-L urmăm, dar trebuie să fim întotdeauna vigilenți ca să rămânem pe drumul pe care merge El. Pentru că picioarele și trupul nostru pot fi cu El, dar inima noastră poate fi departe și ne poate conduce în afara drumului”, este îndemnul pe care papa Francisc l-a adresat noilor cardinali la omilia consistoriului public de sâmbătă.
Doi dintre cei treisprezece cardinali numiți recent de papa Francisc fac parte din Curia Romană: secretarul general al Sinodului episcopilor, maltezul Mario Grech, și italianul Marcello Semeraro, episcop emerit de Albano, numit recent în funcția de prefect al Congregației pentru cauzele sfinților.
Alți șase viitori cardinali cu vârsta sub 80 de ani sunt păstori de suflete pe toate continentele: arhiepiscopul de Kigali, în Ruanda, mons. Antoine Kambanda, arhiepiscopul de Washington, în Statele Unite ale Americii, mons. Wilton Gregory, arhiepiscopul de Capiz, în Filipine, mons. Jose Fuerte Advincula, arhiepiscopul de Stantiago de Chile, în Chile, mons. Celestino Aós Braco, vicarul apostolic de Brunei, mons. Cornelius Sim, și arhiepiscopul de Siena, în Italia, mons. Augusto Paolo Lojudice. Alături de ei, papa l-a numit cardinal și pe părintele Mauro Gambetti, din ordinul franciscan al Fraților Minori Conventuali, custode al Sacrului Convent din Assisi.
Patru noi cardinali sunt octogenari și, prin urmare, non electori: arhiepiscopul emerit de San Cristóbal de Las Casas (Mexic), mons. Felipe Arizmendi Esquivel, arhiepiscopul titular Silvano Tomasi, italian, nunțiu apostolic, fost observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă Națiunile Unite la Geneva și colaborator al Departamentului pentru serviciul dezvoltării umane integrale, părintele franciscan capucin Raniero Cantalamessa, italian, predicatorul Casei pontificale, și părintele Enrico Feroci, italian, parohul sanctuarului ”Iubirea Divină” de la periferia Romei.
De menționat că doi dintre noii cardinali – mons. Cornelius Sim, vicar apostolic de Brunei, şi mons. José F. Advincula, arhiepiscop de Capiz (Filipine) – nu au putut fi prezenţi la consistoriu din cauza actualei situaţii sanitare, urmând să primească mai târziu însemnele de cardinal de la un reprezentant al Sfântului Părinte.
Wilton Gregory, care împlineşte 73 de ani luna viitoare, conduce arhiepiscopia afectată de scandalul legat de Theodore McCarrick, un fost cardinal demis anul trecut după ce împotriva lui au apărut acuzaţii de abuzuri sexuale împotriva unor minori.
În iunie, Wilton Gregory a ţinut prima pagină a ziarelor după ce l-a criticat pe preşedintele Donald Trump care a apărut ţinând o Biblie în mână în faţa unei biserici istorice din Washington, la o zi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care protestau în urma morţii lui George Floyd.
Gregory şi alţi cardinali aleşi urmează să primească baretele roşii şi inele care însoţesc titlurile lor în cadrul unei slujbe conduse de papa Francisc la Bazilica Sfântul Petru din Roma.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau