„Căutăm armonia așa cum căutăm provocarea. Lumina dansează, culorile cântă, scenografia spațiilor generează mișcări de tensiune vizuală”

interviu silvia pintilie

Dimensiune font:

| 29-02-2024 07:30

 Dialog cu Silvia Pintilie, designer de interior și artist mural, creator de spații dedicate oamenilor generatori de idei

Unul dintre aspectele esențiale ale artei este capacitatea de a comunica fără cuvinte. O pictură, o piesă muzicală sau o sculptură pot transmite emoții și trăiri într-un mod care depășește granițele limbajului verbal. Într-o lume în care comunicarea s-a transformat adesea într-un schimb rapid de mesaje și informații, arta ne amintește de profunzimea și complexitatea experienței umane.

Arta ne învață să privim lumea dintr-o perspectivă nouă. Ne încurajează să explorăm și să ne descoperim pe noi înșine, să ne punem întrebări și să căutăm răspunsuri. Prin intermediul artei, putem călători în timp și spațiu, să ne plimbăm prin grădinile sufletului uman și să contemplăm misterul existenței.

Dar poate cea mai importantă contribuție a artei în viața fiecăruia dintre noi este aceea de a ne conecta. Arta ne unește ca oameni, depășind diferențele de limbă, cultură și experiență. Ne aduce împreună în fața unei opere de artă și ne permite să împărtășim și să simțim emoții comune. Într-o lume adesea divizată, arta are puterea de a construi punți între inimi și de a ne aminti că suntem parte dintr-o comunitate globală. Despre toate acestea am discutat cu Silvia Pintilie, designer de interior și artist mural.

- Ce te-a inspirat să alegi calea designului interior și arta murală?

  -  Am avut șansa de a mă naște într-o familie iubitoare de frumos în toate formele sale, care mi-a deschis calea către artă și totodată mi-a asigurat libertatea necesară explorării potențialului creativ dincolo de pasiune. Designul interior a venit ca o extensie ancorată în realitatea anilor 2008, când am terminat facultatea și mi-am dorit un context mai personal de dezvoltare, un cadru în care să pot demara o afacere bazată pe inovație vizuală și care să îmbine sursele mele de inspirație: arta și arhitectura.

Formarea mea ca muralist m-a ajutat să analizez spațiile din perspectivă spaƫială, masterul în Arta Publică m-a motivat să găsesc forme de expresie contemporane, ancorate într-o artă care să provoace întrebări și să invite la răspunsuri din afara sferei formale, iar masterul în Filosofie Aplicată și Management Cultural a avut o contribuție importantă în direcția validării ideilor în context social.

- Cum îți integrezi creațiile artistice în proiectele tale de design interior?

  - Dincolo de integrarea picturilor murale, care de multe ori sunt imagini generate în raport cu spațiul, cred că arta mea transpare din multe direcții: studiul luminii, al cromaticii, îmbinarea texturilor, simțul formelor și capacitatea lor de a da sens și identitate unui loc și nu în ultimul rând, o tușă de entuziasm care survine din pasiunea și curiozitatea vie a unui artist.

- Care sunt principalele influențe artistice și estetice în munca ta?

  - Am început pictura încă de foarte mică cu prof. Zamfira Bârzu, o personalitate a artei ieșene, de la care am avut șansa să învăț foarte mult și care apoi a reprezentat o sursă de inspirație perenă pentru mine. Demersurile Zamfirei au fost continuate în școala de didactica artistică impecabilă a prof. Liliana Gonceariuc, urmând ca în facultate să am șansa mentoratului prof. Ion Stendl, o somitate în domeniul artei monumentale românești. Am făcut această contextualizare pentru ca în munca mea, recunoștința ocupă un rol semnificativ. Întorcându-ne la influențe, în profesia mea sunt tributară arhitecturii și design-ului secolului XX, fie că vorbim despre epoca Bauhaus sau figuri emblematice ale arhitecturii, cum sunt Le Corbusier, inițiatorul Purismului, la care admir demersul neobosit către identificarea de soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de trai pentru rezidenții orașelor aglomerate, sau Charles și Ray Eames, care au adus contribuții istorice semnificative la dezvoltarea arhitecturii și a mobilierului modern. Dintre figurile emblematice contemporane, îl admir pe Thomas Heatherwick, designer englez cu lucrări iconice în arhitectură și arte vizuale, un geniu al generației sale, de la care rețin orientarea spre inovație, studiul culturii și al practicilor locale, demersurile vizuale experimentale și totodată, investigarea la diferite scări a potențialului materialelor, cu focus pe capacitățile tridimensionale ale acestora. 

Să ai în față oameni cu păreri, în locul unei pânze sau a unui perete, a fost inițial cea mai mare provocare

- Cum te diferențiezi în industrie având o formație atât de diversă în arte decorative, design și artă murală?

- Privind partea plină a paharului, șansa artistului contemporan este că mijloacele de expresie sunt diverse și accesibile, iar oportunitatea de a se valida ține atât de talent și organizare, cât și de aspecte conexe: intuiție, comunicare, poziționare strategică, anticipare, control al resurselor și informațiilor. Suntem mulți, suntem în diferite stadii de evoluție, dar avem un punct comun: primim o temă de proiectare și ne asigurăm că proiectul să fie implementat cu succes. Diferența o face conceptul creativ, pe care încerc să îl fundamentez cât mai bine și care este firul roșu al întregului proiect, experiența de lucru, situațiile la care am fost expusă și din care am învățat, medierea (problem-solving-ul) dinamica și un dram de simt ludic care îmi spune că soluțiile bune sunt uneori în afara cutiei, iar lămâia poate fi pictată în loc să fie stoarsă (When life gives you lemons..)

- Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în construirea și dezvoltarea propriei afaceri în domeniul designului interior?

- Ca orice creativ fără studii în business, probabil cea mai mare provocare a fost adaptarea la contextul formal. Din fericire, am șansa unei echipe extraordinare, împreună cu care învăț în fiecare zi, iar trecerea prin meandrele unei afaceri în domeniul designului e facilitată din multe direcții de profesioniști, fie că vorbim de designeri, arhitecți, contabil și alți colaboratori. Să ai în față oameni cu păreri, în locul unei pânze sau a unui perete, a fost inițial cea mai mare provocare, dar care mi-a adus o motivație consistentă de a mă dezvolta în direcția comunicării eficiente, a găsirii de resurse și a asimilării (mai) detașate a provocărilor.

- Cum îți menții pasiunea și creativitatea într-un mediu atât de competitiv și solicitant?

  - Curiozitatea și entuziasmul sunt două dintre atuurile de care mă bucur încă de la început. Am șansa să mă implic în proiecte inovative, care schimbă de multe ori modul de lucru, de locuire sau de colaborare, influențând semnificativ practicile curente din viața beneficiarilor mei. Acest aspect mă validează considerabil și mă conduc către identificarea de soluții noi, de a găsi noi căi de comunicare și pragmatic vorbind, de a mă adapta în mod creativ la bugetele care sunt limitate, de multe ori.

Pentru că pasiunea trebuie alimentată constant, mă bazez pe expunerea la medii ofertante din punct de vedere vizual și imaginativ: fie că sunt vizite de lucru, expoziții, călătorii sau cărți din diverse domenii. Acestea creează o punte între existența de zi cu zi, cu multiplele ei provocări, și lumea mea interioară, mereu gata să umple pagini cu schițe sau camere cu gânduri către o existență mai bună.

„Designul interior este artă care în contemporaneitate trece de granițele identității strict decorative 

- Cum crezi că evoluează rolul artei în designul interior și cum te adaptezi la aceste schimbări?

 - Din fericire, designul interior este în multe feluri o artă care în contemporaneitate trece de granițele identității strict decorative. Nu mai vorbim doar despre integrarea pieselor de artă vizuală, ci de comunicarea lor cu mediul. Căutăm armonia așa cum căutăm provocarea, studierea percepției, chiar muzicalitatea unui spațiu. Urmărim ergonomia la fel de mult cum urmărim conlucrarea texturilor, amenajăm la fel de mult faimoase colțuri instagramabile și colțuri de introspecție, spații de regăsire și de re-echilibrare. Lumina dansează, culorile cântă, scenografia spațiilor generează mișcări de tensiune vizuală, urmată de relaxare care pentru fiecare individ are valențe diferite.

- Care sunt proiectele tale preferate până acum și de ce?

- Povestesc cu plăcere despre proiectele în care reușesc să aduc, cât de puțin, o schimbare de paradigmă. În țară, am fost printre primii designeri care au privit proiectarea de birouri dintr-o perspectiva post-pandemică și, cu șansa unor beneficiari deschiși, am reușit să implementez concepte pentru spații noi - săli de inovație, de lucru colaborativ în contexte informale, amenajări care au în centru omul generator de idei, în detrimentul omului generator de beneficii financiare.

Apoi, mă motivează mult proiectele din sfera medicală privată sau chiar de stat, în care pun pacientul în centrul preocupărilor mele și încerc să proiectez o experiență pozitivă și empatică. Sunt convinsă că în România atât personalul medical, cât și pacienții merită spații confortabile, în care accesibilitatea este un fapt pre-existent și nu un lux, spații luminoase și calde, adaptate și personalizate în funcție de specialitate și vârstă destinatarilor.

- Cum crezi că influențează cultura și experiențele tale personale munca ta în design interior?

  - În existența și profesie, caut mereu echilibrul și încerc să valsez prin provocările zilnice. Faptul că am o formare pluri-disciplinară m-a ajutat mereu să privesc o temă din mai multe perspective, să îmbin referențialul cultural al beneficiarilor cu cel social și cu ceea ce ei doresc să transmită prin amenajare. Mă expun constant la diverse experiențe tocmai din dorința de a îmi păstra o oarecare efervescență în gândire, de a căuta soluții și de a anticipa probleme, tocmai pentru a facilita o utilizare optimă a spațiilor, odată ce acestea au fost predate.

- Ce te motivează cel mai mult în munca ta de designer de interior și artist?

 -  Cred că orice profesionist, în orice stadiu al carierei, se bucură când eforturile îi sunt valorizate și totodată validate. Mă bucur mult când aud că oamenilor le este bine în spațiile proiectate de mine, așa cum mă bucur și când o lucrare de artă vizuală ieșită din mâinile mele inițiază discuții care trec dincolo de binarul frumos/urât. De asemenea, mă motivează lucrul în echipe, mai ales inter-disciplinare, pentru că învățarea, fie ea activă sau pasivă, ne face să creștem profesional și personal și ne ajută să acumulăm enorm de la ceilalți.

- Cine este Silvia Pintilie? Ce te-a atras la organizația Inner Wheel?

 - Silvia Pintilie e o femeie cu multe idei, care ar vrea să creeze mult și să ajute și mai mult. Suflet de artist, mâna de fier sau catifea, depinde de context, minte analitică pe termen scurt, cu serioase alunecări în imaginar pe termen lung. Detaliez de la firul ierbii și proiectez din spaƫiu. La IW mă atrage, în primul rând, echipa. Sunt doamne extraordinare de la care învăț și cărora îmi doresc să le dăruiesc din spiritul meu creativ și energic. Cred cu fermitate că pot participa activ în proiecte care fac viața mai ușoară, deschid minți și croiesc drumuri noi. IW este un incubator de fapte bune, iar legăturile formate și felul în care ne susținem și motivăm reciproc mă fac să sper că împreună vom putea fi un vector pentru multe schimbări în bine.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Lider PNL: Călin Georgescu nu va mai putea candida în alegerile prezidențiale!
08/01/2025 19:02

Alexandru Muraru, presedintele PNL Iasi, spune că fostul candidat Călin Georgescu ar putea să nu mai aibă dreptul de a candida la alegerile prezidentiale din 2025. Alexandru Muraru, presedintele PNL Iasi, ...

Șofer din Suceava, reținut de TREI ori într-o săptămână, după ce s-a urcat la volan cu permisul suspendat. Acesta tocmai ieșise din AREST
08/01/2025 15:33

Un bărbat din Suceava a fost retinut a treia oară de politistii din cadrul Brigăzii Rutiere, la data de 6 ianuarie anul acesta, după ce a condus, desi avea permisul suspendat. Bărbatul tocmai fusese aresta ...

Un băiat de 15 ani a murit la scurt timp după a ce fost adus la UPU; ar fi fost agresat
08/01/2025 14:43

Potrivit unei informări primite de la Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, poliţiştii Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Popricani au fost sesizaţi de o femeie, din comuna Trifeşti ...

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Creştere îngrijorătoare a virozelor respiratorii; patru pacienţi cu gripă A în terapie intensivă
08/01/2025 12:39

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că există o creştere ingrijorătoare a numărului de cazuri de viroze respiratorii, iar patru pacienţi cu gripă de tip A ...

„Bărbierul din Sevilla” are loc mâine, la Opera Iași
08/01/2025 10:04

„Bărbierul din Sevilla” are loc maine, la Opera Iasi Opera Natională Romană din Iasi programează maine primul spectacol al anului. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări opera ...

Zeci de copii mutilați pe viață, la Iași. Medicii cer autorităților interzicerea petardelor
08/01/2025 08:33

 * 30 de copii au ajuns in ultimele zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi cu răni grave cauzate de folosirea petardelor * dintre acestia, mai bine de jumătate au rămas mutilati pe v ...

Noi reguli la Serviciul de stare civilă Iași
08/01/2025 08:25

* incepand cu data de 8 ianuarie 2025, activitatea de lucru cu publicul a Serviciului de stare civilă Iasi se reorganizează in totalitate, accesul la serviciile institutiei urmand a se face doar pe bază de p ...

Un moşneag, la un pas de crimă: şi-a desfigurat vecinul cu cârja!
08/01/2025 07:34

 La 70 de ani, Costică U. a ajuns in puşcărie şi va sta acolo in următorii patru ani, fiind condamnat pentru tentativă de omor. Între el şi familia vecinului, Liviu A. (43 de ani), există o d ...

O lume în cerneală albastră. Amintiri din școala copilăriei comuniste, trăite în lumea digitală
08/01/2025 06:57

Prin ferestrele inalte ale scolii, in prima zi de scoală din 2025, soarele diminetii pătrunde semet, desenand pe peretii albi jocuri de lumină care par să acompanieze efervescenta unui nou inceput. Lumina ...

Un ieşean şi-a colindat nevasta cu vătraiul
08/01/2025 06:37

 Crăciunul a inceput frumos, dar nu s-a terminat deloc la fel pentru familia D. din Miroslava. Marinel şi Mioara au inceput cheful pe la miezul nopţii, după ce plecaseră colindătorii. Aveau provizii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei