„Eu nu vreau să fiu un meseriaș în artă, ci o persoană care simte fiecare secundă a actului artistic”

1tablouc cina

Dimensiune font:

| 02-10-2023 14:48

 Dialog cu artistul plastic Mihai Mohaci

În cea de-a doua zi a lunii octombrie, ieșenii sunt așteptați la vernisajul unei expoziții inedite, ce va fi găzduită de Galeriile „Dan Hatmanu” ale Muzeului Municipal „Regina Maria”, aflate în Pasajul Halei Centrală. Intitulată „Pictură suprarealistă”, expoziția este o călătorie de la politică la pictură a artistului brașovean Mihai Mohaci. Fost prefect de Brașov și om politic, cu 20 ani de activitate în administrație, a început să-și exploreze intens latura creativă în urmă cu opt ani, când a înțeles talantul primit la naștere trebuie înmulțit. Student fiind la Tehnologia Construcțiilor de Mașini, a vernisat două expoziții de pictură în Brașov, la Rectoratul Universității Transilvania și la fosta sală „Arta”, apoi viața l-a dus pe alte trasee. A revenit la cel artistic, pe care vrea să îl creioneze cât mai frumos și mai trainic. Am stat de vorbă cu Mihai Mohaci într-o după-amiază caldă, în care culorile toamnei puneau în evidență tușele din tabourile sale.

- Ca un preambul la vernisajul expoziției „Pictură suprarealistă”, ce taine ascund lucrările? Care este principala sursă de inspirație?

- Eu am pictat și înainte de Revoluție și mereu m-au fascinat statuietele din zona Cucuteni. Pentru mine sunt un mister și o fascinație deopotrivă.Aceste obiecte minunate au fost realizate de artiști în urmă cu 5.000-6.000 de ani. Am reluat tema când m-am așezat din nou în fața șevaletului fiindcă reprezintă o particică din istoria noastră. Am dorit să-i dau un alt mesaj, unul modern, legat de păduri fantastice, de munții Bucegi, de alte locuri. Le-am pus într-un altfel de cadru și sper să fi reușit să le dau o altă valoare, chiar dacă aceste statuiete sunt o artă în sine. Eu cred că stau la baza culturii și a tot ceea ce a însemnat ulterior ceramica din zona Cucuteni. 

- Cum îmbinați realitatea cu fantezia din lucrările dvs?

- Este destul de greu. Trăim într-o realitate frumoasă, chiar dacă este foarte dură de multe ori. Eu sunt un optimist și uneori simt nevoia să evadez din acest cotidian. Simt nevoia să mă retrag în zone în care poți  găsi o anumită liniște interioară, în care te poți bucura de Divinitate, de legătura cu spiritul uman. Eu provin din Piatra Neamț, știu ce este liniștea spirituală din jurul mănăstirilor și caut acea tihnă sufletească hrănită de frumusețea zonei Moldovei.

 - Prin expoziția de la Iași reveniți acasă.

- Oarecum, da, pot spune că revin acasă. Sufletul meu a rămas tot la Piatra Neamț, chiar dacă de foarte mulți ani trăiesc la Brașov. Valorile care au fost în jurul meu și pe care ulterior le-am redescoperit în zona Moldovei m-au atras mereu. Nu ne îndepărtăm niciodată de pământul pe care ne-am născut, este zona care se imprimă în suflet de mic copil.

- Spuneți că alegerile artistice vă sunt influențate de această liniște interioară și Divinitate.

- Moldovenii sunt oameni mai apropiați de Divinitate decât cei din restul țării. Mai sunt și alte zone, nu contest, dar ei au o legătură specială. În momentul în care te raportezi la Divin găsești o anumită liniște când așezi culoarea pe pânză. Eu mereu am căutat un albastru de Voroneț, un roșu intens, unele elemente simbolistice. Îmi vine în minte lucrarea Cina cea de taină. Raportându-mă la tabloul lui Da Vinci, eu am pictat o femeie în locul apostolului, a fost viziunea mea, iar chipul lui Dumnezeu l-am figurat prin cale. Mereu am încercat ca prin culoare să mă raportez la o zonă spirituală. Unele tablouri au și o oarecare tentă politică, sunt pictate în pandemie, unul se numește Anacondași altul Metamorfoze.

- Ați adus în discuție culorile și tonurile. Cum le alegeți pentru a induce o anumită emoție sau pentru a crea o atmosferă?

- Eu am desenat de când eram copil, însă aceste culori nu vin dintr-un studiu, nu am absolvit o facultate de arte, ci din interiorul meu. Eu așa simt, așa vreau să îmbin culorile, așa îmi place. Dacă nu găsesc pe fiecare centimetru pătrat o liniște și o bucurie în ceea ce pun pe pânză nu sunt sunt liniștit, nu îmi place tabloul. Îmi plac lucrările mele, deși atunci când le termin nu vreau să le mai văd, dar rămân în sufletul meu. Culoarea vine din interior, la fel și combinația de nuanțe. Totul vine din mine. Am apreciat foarte mult impresioniștii, post-impresionismul începând de la Van Gogh și până la Gauguin, au fost idolii mei dinainte de Revoluție, ca să nu mai spun de Lautrec. M-a fascinat acea zonă. Dacă m-ar întreba cineva unde aș vrea să mă duc în trecut, m-aș fi dus în anii 1880-1900, în Belle Epoque. M-au fascinat artiștii acelei perioade, credința în tablourile lor, în ciuda condițiilor sociale precare. Ei atât aveau – credința și bucuria de a picta. Aceste sentimente le am și eu. Îmi doresc să împărtășesc frumosul.

- Lucrările dvs sunt foarte expresive.

- Mereu mi-am dorit să ofer din ceea ce am și dacă am primit de mic copil acest dar, l-am folosit acum. Recunosc că l-am neglijat după Revoluție fiindcă în nebunia anilor de atunci cu toții am intrat într-un vârtej. În ultimii ani am încercat să mă apropii de ceea ce am avut de copil și mi-a adus o liniște profundă.

- Cum reacționează publicul? Ce v-a adus pictura?

- Sunt la a doua expoziție personală, a mai existat una la Muzeul de Artă din Brașov, anul trecut. Am observat că lucrările mele sunt pe placul publicului. M-am uitat cu multă atenție nu la ceea ce spuneau, ci la chipurile lor care exprimau apreciere. Sunt foarte atent la ceea ce lucrez, m-am analizat mult ca să aflu unde mă situez. Eu nu vreau să fiu un meseriaș în artă, ci o persoană care pictează cu adevărat și care simte fiecare secundă a actului artistic. Pictura mi-a adus multă bucurie!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei