„Îmi place teribil să fiu femeie, vulnerabilă, feminină. Și să mă îndrăgostesc de bărbați”

1nicoleta Dabija

Dimensiune font:

| 25-03-2023 09:12

* dialog cu poeta Nicoleta Dabija, coordonatorul Casei Muzeelor 

 O întâlnire cu un scriitor nu este niciodată ușoară, mai ales când vrei să-i propui un interviu. Este nevoie să te gândești bine la întrebări ca nu cumva vreuna să i se pară nelalocul ei sau de-a dreptul absurdă (ca să nu mai zic de banală....). Iar când scriitorul este și poet, deci și mai sensibil, lucrurile par mai complicate. Doar par, iar dialogul cu poeta Nicoleta Dabija, coordonatorul casei Muzeelor, confirmă această impresie. Am stat de vorbă într-un mod mai diferit decât de obicei, într-un martie postpandemic al unei primăveri mult așteptate.

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați? Dar dacă ar fi să fiți descrisă într-o poezie, cum ar suna?

- De fiecare dată când a încercat vreun artist să-mi surprindă trăsăturile, a ieșit prost. Unul dintre ei, pentru a ieși din impas, mi-a pictat întocmai corpul, iar capul l-a lăsat așa, fantomatic, un fel de ghem de lumină. Se pare că nu am un chip care să se lase imortalizat (ce cuvânt urât!). Și oricum, aș prefera să-mi fie căutat sufletul prin Camera din Arles a lui Vincent van Gogh. În poezie, cred că am reușit să mă descriu și singură: sunt tot mai subțire/mai ferită de carne/o funie neagră liniștind/un grumaz înflorit.

- Am lansat o provocare despre care nu știam cum va fi primită.

- Se pare că am acceptat-o, nu? De ce Camera din Arles? E tabloul care mă tulbură teribil la orice vedere și revedere. Pentru că fiecare piesă de mobilier care-l compune e un strigăt de ajutor, un urlet al singurătății artistului. Deopotrivă, este spațiul în care toți cei care scriem, pictăm, compunem etc, ne regăsim, e nevoie să ne regăsim ori ... măcar să ne căutăm. Și apoi, sunt sclipirile acelea de galben ale nebuniei, lamele existenței, atât de luminoase, de calde încât nici nu simți când ți-au tăiat venele. Despre poezie, ce să zic? E definiția mea de vreo doi ani. Iar definițiile nu se prea comentează.

- Cine este dna Nicoleta Dabija? Cum v-ați ales profesia? De ce poezie?

- Habar n-am cine sunt, dar știu cine încerc să fiu: un om căruia să nu-i fie rușine cu nimic din ce este și trăiește. Uneori îmi iese, alteori nu. Important e să nu renunț... Cum am renunțat la profesii, în ultimele decenii. Dar gata, m-am liniștit. Acum coordonez Casa Muzeelor. Sunt, de fapt, muzeograf. Și am libertatea să fac tot felul de proiecte, iar de idei nu duc lipsă. Cred că e profesia care răspunde cel mai mult firii mele mereu în căutare de ceva nou, mereu luptând să-și depășească limitele, chiar să le sfideze, dacă se poate.

Poezia nu e compatibilă cu niciun de ce. Nici nu vreau să chem în ajutor clișeul cu ea m-a ales pe mine. Pentru că, în realitate, aș vrea să înțeleg dacă ea face parte, într-adevăr, din destinul meu. Seamănă, mai curând, cu un oaspete care vine și pleacă, un oaspete foarte intim, pentru că-i permit să vină pe neașteptate și să dispară tot așa. Îi permit orice, doar să se întoarcă. Mda, ca-n dragostea unică în viață, pe care o lași să te facă pilaf, cum spunea Brumaru, pentru că e prea mult și prea intens, scapi frâiele.

- V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

- Singurul loc în care mă simt marginalizată e dimineața, la piscină. Mai ales când sunt toate culoarele ocupate. La ora 8.00, sunt exclusiv bărbați în bazinul de înot. Iar când înoată vertiginos și mă fac să mă simt ca un peștișor în derivă, chiar sufăr. Dar nu înjur, pentru că n-am învățat până la vârsta aceasta măcar atâta lucru.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ati simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Se vorbește. În ultima vreme, exagerat de mult. Aproape ni se bagă degetele în ochi. Iar discriminarea feminină e doar o felie din tortul cu discriminări. Sigur că ele există și sunt condamnabile. Sigur că nu ne fac bine, nici cinste. Și fiindcă nu-mi amintesc, din experiența proprie, un exemplu concret, îmi dați voie să am o oarecare reticență la exagerări? Poate am fost doar inconștientă și nu le-am observat, dacă ele s-au întâmplat cu adevărat în viața mea. Însă nu, nu m-am simțit vreodată discriminată (nici nu discriminez). Ba, dimpotrivă, m-am simțit protejată, oriunde am mers, intrat, trăit, de bărbați. Nu știu, poate atitudinea mea de fetiță neajutorată îi face să fie atenți, să se poarte cu grijă. Sunt norocoasă. Să nu mai spun că îmi place teribil să fiu femeie, vulnerabilă, feminină. Și să mă îndrăgostesc de bărbați. Și sper să-mi placă la fel de tare și-ntr-o viață viitoare.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

- Rolul de a fi om, înainte de orice. Mi se pare cel mai greu și, totodată, cel mai demn de râvnit. Restul e interpretare, cum ar zice filosoful. Sigur, n-am obținut nimic repede, fără multă muncă. Dar am satisfacția că m-am construit și am construit un rost pentru fiecare etapă a existenței mele. Mi-am pierdut, în repetate rânduri și ca fiecare, încrederea în unii oameni, bărbați sau femei, nu contează, am suferit, m-am ridicat și am continuat de unde am rămas. Când a murit sora mea, la 32 de ani, mi-am mai luat o viață de trăit. În două e mai bine, muncim în echipă. Eu vin cu ideea, ea îmi dă curajul.

- De ce scrieți și pentru cine scrieți? Ce v-a atras la condei?

- Puneți întrebări bune. Îmi dau seama de asta fiindcă nu știu să răspund la ele. Scrisul e pentru mine, foarte simplu spus, cea mai frumoasă și mai plină de sens formă de a fi. Așa îl simt, așa l-am simțit de când i-am dat de gust. Și e un gust tot mai rar. Pe măsură ce trece vremea, sunt tot mai exigentă, păstrez tot mai puțin din ce scriu. Din păcate, și scriu mai puțin. Reversul faptului că-mi place prea mult munca de la Casa Muzeelor.

Mi-e un pic rușine să recunosc, dar scriu pentru mine. Procesul în sine, retragerea aceea deplină pe dinăuntru, sunt ale mele. Din fericire, nici nu se pot împărți. Dai celorlalți ceva ce s-a terminat, ceva un pic mort, în definitiv.

M-a atras condeiul însuși. Îmi place să scriu de mână. Și dacă tot îmi place, m-am hotărât într-o zi să scriu ceva cu rost. De fapt, au fost niște modele, masculine, iată!, care m-au încurajat să scriu.

- Cum sunt privite doamnele în literatura română? Care vă sunt cele mai dragi? Dar din spațiul internațional?

- În ultimii ani, cel puțin, scriitoarele sunt tot mai vizibile, nu am nicio îndoială în această privință. Și e specială și prețioasă literatura scrisă de femei. Mă inspiră adesea. Cel mai mult, din spațiul românesc, o citesc pe Nora Iuga. Iar din cel internațional, pe Anne Sexton, o poetă americană din secolul XX. Mai e poezia Alejandrei Pizarnik, pe care am descoperit-o în urmă cu câțiva ani, absolut fabuloasă.

- Ce alte pasiuni aveți? Ce faceți atunci când nu sunteți la masa de lucru?

- Masa de lucru a devenit, cum scriam și mai devreme, un fel de desert, pe care nu prea mi-l mai permit, din nefericire. Însă nu intru în panică, am învățat asta în timp, știu că așa funcționez, cu perioade de scris intens și altele fără scris ori foarte puțin scris. E bine, nu avem mereu ceva esențial de comunicat, de ce aș forța, ce rost ar avea? Cât despre pasiuni... Iubesc oamenii și marea, să citesc, să merg la teatru, să văd expoziții de artă, să ascult muzică clasică. Și să visez. Pasiuni pe viață.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Concubinul mamei fetei de 12 ani găsită moartă în lada patului, dat în urmărire internațională
09/06/2023 15:28

Serbuc Ilie-Marcel - concubinul mamei fetei de 12 ani găsită decedată in lada canapelei, a fost dat in urmărire prin Europol şi incadrat la categoria "periculos". Mama fetei de 12 ani care a fos ...

Zilele Eminescu - 134 de ani de la moartea marelui poet
09/06/2023 13:52

  Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ‘Mihai Eminescu’ va organiza, in perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu, cu prilejul implinirii a 134 de ani de la moartea marelui poe ...

Campanie de combatere a fugii de acasă
09/06/2023 13:47

Politia Romană, impreună cu Asociatia Telefonul Copilului si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania au lansat campania natională de prevenire a disparitiilor de minori, mai exact a ple ...

Dimitrie Cantemir – 350
09/06/2023 13:45

În acest an marcăm 350 de ani de la nasterea principelui erudit Dimitrie Cantemir (1673-1723). Personalitate remarcabilă a culturii romane si, in multe privinte, a culturii europene, Dimitrie Cantemir a ...

Protest la Spitalul Județean Botoșani. 300 de cadre medicale au ieșit în stradă
09/06/2023 13:15

Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminu ...

Finanțări nerambursabile de 600.000 de lei pentru proiecte culturale, la Neamț
09/06/2023 12:44

Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ alocă 600.000 lei finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, sociale şi sportive.  Suma cea mai mare, respectiv 300.000 lei, este repartizată proiectelor soci ...

UAIC a primit vizita Ambasadorului Norvegiei în România
09/06/2023 11:33

Vineri, 9 iunie 2023, Excelenta Sa Doamna Siri Beate Barry, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Norvegiei in Romania, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” di ...

Turneu caritabil de șah pentru copii, la Iași
09/06/2023 10:15

Clubul Rotary Iasi Copou organizează a treia editie a Turneului de sah Rotary Iasi Copou, competitie caritabilă dedicată copiilor, care va avea loc sambătă, 10 iunie, incepand cu ora 10, in Palas Mall (zon ...

Tramvaiul ieșean, la 125 de ani – parada vehiculelor electrice noi
09/06/2023 10:14

  În contextul sărbătoririi a 125 de transport electric la Iasi, Primăria Municipiului Iasi si Compania de Transport Public Iasi invită iesenii să admire ultimele achizitii in materie de mijloa ...

  Un ieşean a fost bătut cu bâtele, nu i s-a restituit datoria, dar i-a iertat pe agresori
09/06/2023 10:12

Zilele trecute, magistraţii din cadrul Judecătoriei Răducăneni au decis incetarea proocesului penal impotriva fraţilor Cosmin şi Constantin M., inculpaţi pentru lovire sau alte violenţe, victima fiind c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei