„Rostul creștinului este precum cel al lumânării – aduce lumină, sprijin și căldură”

1interviu preot

Dimensiune font:

| 24-12-2022 07:26

 * dialog cu părintele Iulian Zaltariov, profesor la Seminarul Teologic din Iași

 

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile pentru marea sărbătoare sunt în toi. Cumpărături, daruri, repetiții pentru spectacolele de colinde, cam așa arată o imagine a acestei perioade, cea mai frumoasă din an. Am stat de vorbă cu părintele Iulian Zaltariov, profesor la Seminarul Teologic din Iași și preot co-slujitor la Parohia Lețcani despre aceste momente care ar trebui să își pună amprenta în primul rând în sufletul fiecăruia dintre noi.

- Ce așteaptă Dumnezeu de la noi în cadrul acestei mari sărbători?

- Dumnezeu așteaptă mereu de la noi să răspundem cu bunătate. În preajma Crăciunului mulți dintre noi căutăm să venim în ajutorarea celor din jur cu un dar, cu un gest sau măcar cu un gând bun. Mulți dintre oferim cadouri, ne îndreptăm către cei mai puțin norocoși, către copii sărmani, bătrâni singuri și în nevoință. Se vede cum întreaga comunitate se adună înspre a face bine indiferent de câtă credință are.

-  Ar trebui ca o astfel de atitudine să o avem în tot timpul anului...

- Este adevărat, ar trebui ca în toate zilele și în întreaga noastră viață să lucrăm și pentru aproapele. Am putea înțelege mult dacă ne-am gândi la pilda lumânării, care are trei daruri – aduce lumină, se jertfește pentru cei din jur, și aici amintim ofrandele, apoi aduce căldură. Ei bine, la fel este și omul care îl caută pe Dumnezeu – luminează, aduce sprijin celor din jur și încălzește cu o vorbă, cu un dar, cu un gând, cu un zâmbet. Dacă ne uităm mai atent la aceste lucruri, am definit foarte bine rostul creștinului.  

- Sărbătorile sunt legate de tradiție, care s-a schimbat foarte mult. Colindăm pe Tik-Tok, facem urări pe Facebook, trimitem felicitări pe email când ar fi foarte ușor să dămun telefon. Ce s-a păstrat totuși din savoarea de altădată?

- Este adevărat că s-au schimbat multe, dar la fel de multe s-au păstrat, așa cum este tradiția colindatului, chiar dacă s-a mai modificat, la fel ca și vremurile în care trăim. Eu lucrez cu tinerii foarte mult și mă bucur când văd că iubesc tradițiile, că vin la colindat, că învață cântecele vechi. S-a văzut acest lucru și la Catedrala Mitropolitană, când în doar o zi peste 1.000 de copii au venit să cânte colinde la Înalt Prea Sfințitul Teofan. Veniseră nu doar din Iași, ci și din satele învecinate, ba chiar și din Basarabia, iar alături de ei erau și adulți. Este minunat  când vezi că atât de mulți oameni îl cinstesc pe Mântuitorul nostru prin cântări. Până la urmă, asta facem când colindăm – aducem prinos Domnului prin cânt.

 „Există miracolul Nașterii lui Iisus pe care îl celebrăm în fiecare an. Este un miracol în sensul că ne putem bucura că suntem alături de cei dragi, că avem prietenii aproape, că suntem sănătoși, că putem face o faptă bună sau o milostenie. În toate acestea constă miracolul și în ceea ce oferim”.

 - De ce am ales cântarea și nu o altă formă de exprimare a slavei lui Iisus?

- Sunt și alte forme de slavă, prin scrieri, prin citiri speciale, dar cred că această tradiție a cântatului colindelor o poate face oricine. Cel mai frumos sună colindele cântate de copii, cu glasurile lor curate și vesele. De altfel, și Mântuitorul spune – „Veniți la mine cei care sunteți curați ca și pruncii. Copiii învață ușor o melodie, iar colindele conțin învățătura de credință.

-  Vorbiți cu mare drag de colinde, se vede că le prețuiți. Vă invit la o călătorie în trecut, la vremea când ați cântat prima colindă. Când s-a întâmplat?

- (zâmbește cald) Să fi avut vreo cinci ani, iar prima colindă mi-a cântat-o mama. Era un cântec din zona Bucovinei, pe care îl cânta tot satul, atât era de frumos. O știu și acum, se numește „Rătăceam printr-o grădinăși am cântat-o toată copilăria mea. O cânt și cu elevii, însă într-o variantă armonizată, ca de altfel multe colinde, însă cea mai frumoasă rămâne cea a mamei mele.

 - Privind mai atent către aceste cântece dedicate Crăciunului putem spune că sunt un adevărat dar pe care l-am primit și îl dăm mai departe…

- Un dar foarte prețios, chiar dacă nu le cunoaștem originea. Vin din imaginarul colectiv. Nu știm cine a compus „Moș Crăciun cu plete dalbe sau „O, ce veste minunată!, dar știm că aduc bucurie și nu cred că este vreun om care să nu le fredoneze. Îți dai seama de valoarea lor apreciind-le vechimea, doar privind cum au ajuns la noi și înțelegând cât de multe învățături oferă.

- Crăciunul este și despre miracole. Se întâmplă astfel de minuni? Ce ar trebui să facem ca să sperăm la o minune de Crăciun?

- Mereu trăim o minune. Noi trebuie să dăm slavă Domnului pentru darul vieții, să fim recunoscători pentru ceea ce avem. De multe ori privim cu un ochi critic la realizările noastre și poate că ne-am dori mai multă sănătate, poate mai mulți bani, mai mulți prieteni. Poate chiar mai multe Like-uri pe Facebook (râde) și aici mă gândesc la tineri sau aprecieri din partea celorlalți și uităm să mulțumim. Miracolul și puterea de a-l înfăptui stă în sufletul nostru. De fapt, m-aș feri să vorbim despre miracol ca nu cumva să-l banalizăm, ca de altfel și despre magia Crăciunului. Nu știu cât este o magie, ci o realitate, un fapt care s-a întâmplat în urmă cu peste 2.000 de ani. Există miracolul Nașterii lui Iisus pe care îl celebrăm în fiecare an. Este un miracol în sensul că ne putem bucura că suntem alături de cei dragi, că avem prietenii aproape, că suntem sănătoși, că putem face o faptă bună sau o milostenie. În toate acestea constă miracolul și în ceea ce oferim.

 „Creștinul trebuie să fie ca o prescură caldă aburindă”, era unul dintre sfaturile părintelui Teofil Pârâianu, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Ca oameni trebuie să ne creștem sufletul. Dumnezeu ne cere doar să fim buni. Prin bunătate am putea schimba totul în jur și dacă poate nu am făcut-o până acum, hai să începem de la acest Crăciun!”

 - Luna decembrie e luna cadourilor. Ce cadou v-a impresionat din cele primite sau din cele văzute?

- Am primit multe daruri și cred că pentru fiecare familia este cel mai frumos cadou. Mi-a rămas totuși în inimă un dar pe care l-am primit pe când eram preot la Suhuleț. În această perioadă, preoții vestesc din casă în casă Nașterea Domnului și mergeam cu icoana pe la fiecare gospodărie. Am ajuns și la casa unei bătrânele. Era o femeie în vârstă, avea peste 90 de ani. Locuia singură într-o casă mică, fără curent electric, dar curată, îngrijită. Bătrânica mă aștepta cu lumânarea aprinsă, o zărisem de departe. Era Ajunul Crăciunului, zi de post. Nu mâncasem nimic, iar bunicuța, văzându-mă flămând, a vrut să mă omenească. Mi-a spus: Părinte, nu am mare lucru, doar o bucată de ridiche neagră și un colăcel mic. Vrei să le împarți cu mine? Atât de mult m-a impresionat și nu voi uita niciodată gustul acelei mese. Bucuria cu care m-a primit și căldura cu care a împărțit bucatele ei au fost colosale!

- Când oferi din inimă, îl hrănești pe Dumnezeu?

- Cum altfel?! Îmi aduc aminte de cuvintele părintelui Teofil Pârâianu, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus: „Creștinul trebuie să fie ca o prescură caldă aburindă”, era unul dintre sfaturile lui. Ca oameni trebuie să ne creștem sufletul. Dumnezeu ne cere doar să fim buni. Prin bunătate am putea schimba totul în jur și dacă poate nu am făcut-o până acum, hai să începem de la acest Crăciun! Să ne întoarcem către noi, să ne deschidem sufletele, să iertăm, să dăruim și să ne iubim aproapele.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
 Văduvei Negre i-a pierit zâmbetul.Un sfert de secol de puşcărie pentru şoferiţa beată care a ucis patru ieșeni
12/01/2025 20:51

* atitudinea sfidătoare a inculpatei din dosarul accidentului din Păcurari, din noaptea de 17 iunie 2022, soldat cu moartea a patru lucrători ai Citadin, a condus la acest verdict extrem de dur * decizia dat ...

Psihologii se confruntă cu o explozie a cazurilor de depresie
12/01/2025 20:49

* expertii sugerează că de vină nu este doar sfarsitul abrupt al sărbătorilor festive, ci si convergenta zilelor mai scurte, a vremii mai reci si a consecintelor emotionale a  asteptărilor neimplinit ...

Proiectil nexplodat găsit într-o pădure din județul Botoșani
12/01/2025 20:40

Un proiectil neexplodat din timpul conflictelor armate a fost descoperit duminică după-amiază intr-o pădure din judetul Botosani Un element de munitie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fo ...

„Vreau să devin psihoterapeut pentru copii”
12/01/2025 20:33

  Adolescenta este o etapă fascinantă, marcată de descoperiri, visuri mărete si dorinta de a schimba lumea. Este timpul in care fiecare emotie devine mai intensă, fiecare alegere pare crucială, iar ...

Peste 55.000 de ţigarete de contrabandă, găsite de poliţişti în autoutilitara unui bărbat din Suceava
12/01/2025 18:18

Poliţiştii specializaţi din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj, cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din judeţ, au indisponibilizat, duminică, peste 55.000 de ţigaret ...

Val de excluderi în PNL Suceava. Fostul primar Ion Lungu și primarul comunei Salcea, Ezekiel Belțic, au fost excluși din partid
12/01/2025 17:04

Ion Lungu, fostul primar al Sucevei, si Ezekiel Beltic, primarul comunei Salcea, au fost exclusi din Organizatia Judeteană PNL Suceava. Decizia a fost luată joi, in cadrul sedintei Comitetului Director Judete ...

Mihai Chirica  „Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
12/01/2025 17:00

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Revelion pe stil vechi. Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou
12/01/2025 16:50

Traditia celebrării Anului Nou pe stil vechi izvorăste din refuzul unor comunităti de a adopta calendarul gregorian, introdus oficial in 1582 si acceptat treptat de majoritatea bisericilor crestine. Calendar ...

Mihai Eminescu, celebrat prin artă și cultură la MNLR Iași
12/01/2025 14:31

Ziua Culturii Nationale, celebrată anual in Romania si in Republica Moldova pe 15 ianuarie, marchează 175 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889). Cu ac ...

Conflictele din școli. Tensiunile ascunse așteaptă soluții durabile
12/01/2025 14:16

În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre conflictele din scoli, dar mare lucru nu s-a făcut, dovadă si bullyingul in crestere. Sursele acestor conflicte sunt diverse si complexe. Deseori, ele izvor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei