„Rostul creștinului este precum cel al lumânării – aduce lumină, sprijin și căldură”

1interviu preot

Dimensiune font:

| 24-12-2022 07:26

 * dialog cu părintele Iulian Zaltariov, profesor la Seminarul Teologic din Iași

 

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile pentru marea sărbătoare sunt în toi. Cumpărături, daruri, repetiții pentru spectacolele de colinde, cam așa arată o imagine a acestei perioade, cea mai frumoasă din an. Am stat de vorbă cu părintele Iulian Zaltariov, profesor la Seminarul Teologic din Iași și preot co-slujitor la Parohia Lețcani despre aceste momente care ar trebui să își pună amprenta în primul rând în sufletul fiecăruia dintre noi.

- Ce așteaptă Dumnezeu de la noi în cadrul acestei mari sărbători?

- Dumnezeu așteaptă mereu de la noi să răspundem cu bunătate. În preajma Crăciunului mulți dintre noi căutăm să venim în ajutorarea celor din jur cu un dar, cu un gest sau măcar cu un gând bun. Mulți dintre oferim cadouri, ne îndreptăm către cei mai puțin norocoși, către copii sărmani, bătrâni singuri și în nevoință. Se vede cum întreaga comunitate se adună înspre a face bine indiferent de câtă credință are.

-  Ar trebui ca o astfel de atitudine să o avem în tot timpul anului...

- Este adevărat, ar trebui ca în toate zilele și în întreaga noastră viață să lucrăm și pentru aproapele. Am putea înțelege mult dacă ne-am gândi la pilda lumânării, care are trei daruri – aduce lumină, se jertfește pentru cei din jur, și aici amintim ofrandele, apoi aduce căldură. Ei bine, la fel este și omul care îl caută pe Dumnezeu – luminează, aduce sprijin celor din jur și încălzește cu o vorbă, cu un dar, cu un gând, cu un zâmbet. Dacă ne uităm mai atent la aceste lucruri, am definit foarte bine rostul creștinului.  

- Sărbătorile sunt legate de tradiție, care s-a schimbat foarte mult. Colindăm pe Tik-Tok, facem urări pe Facebook, trimitem felicitări pe email când ar fi foarte ușor să dămun telefon. Ce s-a păstrat totuși din savoarea de altădată?

- Este adevărat că s-au schimbat multe, dar la fel de multe s-au păstrat, așa cum este tradiția colindatului, chiar dacă s-a mai modificat, la fel ca și vremurile în care trăim. Eu lucrez cu tinerii foarte mult și mă bucur când văd că iubesc tradițiile, că vin la colindat, că învață cântecele vechi. S-a văzut acest lucru și la Catedrala Mitropolitană, când în doar o zi peste 1.000 de copii au venit să cânte colinde la Înalt Prea Sfințitul Teofan. Veniseră nu doar din Iași, ci și din satele învecinate, ba chiar și din Basarabia, iar alături de ei erau și adulți. Este minunat  când vezi că atât de mulți oameni îl cinstesc pe Mântuitorul nostru prin cântări. Până la urmă, asta facem când colindăm – aducem prinos Domnului prin cânt.

 „Există miracolul Nașterii lui Iisus pe care îl celebrăm în fiecare an. Este un miracol în sensul că ne putem bucura că suntem alături de cei dragi, că avem prietenii aproape, că suntem sănătoși, că putem face o faptă bună sau o milostenie. În toate acestea constă miracolul și în ceea ce oferim”.

 - De ce am ales cântarea și nu o altă formă de exprimare a slavei lui Iisus?

- Sunt și alte forme de slavă, prin scrieri, prin citiri speciale, dar cred că această tradiție a cântatului colindelor o poate face oricine. Cel mai frumos sună colindele cântate de copii, cu glasurile lor curate și vesele. De altfel, și Mântuitorul spune – „Veniți la mine cei care sunteți curați ca și pruncii. Copiii învață ușor o melodie, iar colindele conțin învățătura de credință.

-  Vorbiți cu mare drag de colinde, se vede că le prețuiți. Vă invit la o călătorie în trecut, la vremea când ați cântat prima colindă. Când s-a întâmplat?

- (zâmbește cald) Să fi avut vreo cinci ani, iar prima colindă mi-a cântat-o mama. Era un cântec din zona Bucovinei, pe care îl cânta tot satul, atât era de frumos. O știu și acum, se numește „Rătăceam printr-o grădinăși am cântat-o toată copilăria mea. O cânt și cu elevii, însă într-o variantă armonizată, ca de altfel multe colinde, însă cea mai frumoasă rămâne cea a mamei mele.

 - Privind mai atent către aceste cântece dedicate Crăciunului putem spune că sunt un adevărat dar pe care l-am primit și îl dăm mai departe…

- Un dar foarte prețios, chiar dacă nu le cunoaștem originea. Vin din imaginarul colectiv. Nu știm cine a compus „Moș Crăciun cu plete dalbe sau „O, ce veste minunată!, dar știm că aduc bucurie și nu cred că este vreun om care să nu le fredoneze. Îți dai seama de valoarea lor apreciind-le vechimea, doar privind cum au ajuns la noi și înțelegând cât de multe învățături oferă.

- Crăciunul este și despre miracole. Se întâmplă astfel de minuni? Ce ar trebui să facem ca să sperăm la o minune de Crăciun?

- Mereu trăim o minune. Noi trebuie să dăm slavă Domnului pentru darul vieții, să fim recunoscători pentru ceea ce avem. De multe ori privim cu un ochi critic la realizările noastre și poate că ne-am dori mai multă sănătate, poate mai mulți bani, mai mulți prieteni. Poate chiar mai multe Like-uri pe Facebook (râde) și aici mă gândesc la tineri sau aprecieri din partea celorlalți și uităm să mulțumim. Miracolul și puterea de a-l înfăptui stă în sufletul nostru. De fapt, m-aș feri să vorbim despre miracol ca nu cumva să-l banalizăm, ca de altfel și despre magia Crăciunului. Nu știu cât este o magie, ci o realitate, un fapt care s-a întâmplat în urmă cu peste 2.000 de ani. Există miracolul Nașterii lui Iisus pe care îl celebrăm în fiecare an. Este un miracol în sensul că ne putem bucura că suntem alături de cei dragi, că avem prietenii aproape, că suntem sănătoși, că putem face o faptă bună sau o milostenie. În toate acestea constă miracolul și în ceea ce oferim.

 „Creștinul trebuie să fie ca o prescură caldă aburindă”, era unul dintre sfaturile părintelui Teofil Pârâianu, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Ca oameni trebuie să ne creștem sufletul. Dumnezeu ne cere doar să fim buni. Prin bunătate am putea schimba totul în jur și dacă poate nu am făcut-o până acum, hai să începem de la acest Crăciun!”

 - Luna decembrie e luna cadourilor. Ce cadou v-a impresionat din cele primite sau din cele văzute?

- Am primit multe daruri și cred că pentru fiecare familia este cel mai frumos cadou. Mi-a rămas totuși în inimă un dar pe care l-am primit pe când eram preot la Suhuleț. În această perioadă, preoții vestesc din casă în casă Nașterea Domnului și mergeam cu icoana pe la fiecare gospodărie. Am ajuns și la casa unei bătrânele. Era o femeie în vârstă, avea peste 90 de ani. Locuia singură într-o casă mică, fără curent electric, dar curată, îngrijită. Bătrânica mă aștepta cu lumânarea aprinsă, o zărisem de departe. Era Ajunul Crăciunului, zi de post. Nu mâncasem nimic, iar bunicuța, văzându-mă flămând, a vrut să mă omenească. Mi-a spus: Părinte, nu am mare lucru, doar o bucată de ridiche neagră și un colăcel mic. Vrei să le împarți cu mine? Atât de mult m-a impresionat și nu voi uita niciodată gustul acelei mese. Bucuria cu care m-a primit și căldura cu care a împărțit bucatele ei au fost colosale!

- Când oferi din inimă, îl hrănești pe Dumnezeu?

- Cum altfel?! Îmi aduc aminte de cuvintele părintelui Teofil Pârâianu, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus: „Creștinul trebuie să fie ca o prescură caldă aburindă”, era unul dintre sfaturile lui. Ca oameni trebuie să ne creștem sufletul. Dumnezeu ne cere doar să fim buni. Prin bunătate am putea schimba totul în jur și dacă poate nu am făcut-o până acum, hai să începem de la acest Crăciun! Să ne întoarcem către noi, să ne deschidem sufletele, să iertăm, să dăruim și să ne iubim aproapele.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei