„Se pune tot mai mult accent pe soiurile noastre de vin autohtone”
Dimensiune font:
Dialog cu somelierul Yvona Mardare, organizatorul primului festival de vin din Bucovina
- După succesul repurtat la Iași, Festivalul „Hai cu pluta” ajunge în acest an și la Suceava. Ce te-a determinat să faci această extindere?
- Consider că este important ca noi cei care organizăm astfel de evenimente să urmărim nevoile pieței, atât din perspectiva cramelor cât și din perspectiva clientului final. Suceava nu înseamnă doar orașul în sine ci întreaga Bucovină. Iar acolo pe cat de dezvoltate sunt turismul și industria Ho-Re-Ca, pe atât de puțin este exploatată întreaga industrie a vinului din România, sau Republica Moldova, Italia, sau alte țări.
- De ce Suceava? Nu este deloc o zonă viticolă, nu există tradiție oenologică, oamenii sunt familiarizați cu alte băuturi. Cum crezi că va fi primit?
- În primul rând, pentru oameni. Anul trecut am participat la câteva evenimente în Suceava și am întâlnit mulți oameni foarte interesați de vinuri, de crame și de poveștile lor, de aceste noutăți în general. Nu este o zonă viticolă, dar oamenii au cultură, sunt inteligenți, sunt deschiși și sunt dornici să afle noutăți. În al doilea rând, Suceava este un important pol al industriei Ho-Re-Ca, adică o piață nouă pentru multe din cramele prezente la festival.
- Cum crezi că festivalurile de vin pot contribui la promovarea culturii vinului în România și în special în regiunile Moldovei?
- Când vorbim de vin, eu din perspectiva somelierului, vorbesc totodată de arome, de note florale, fructate, de povestea fiecărei etichete, crame, etc. Dar nu poți vorbi despre vin fără să îl oferi oamenilor la degustare nu-i așa? De aceea un festival de vin rămâne cea mai bună metodă de a vinde și de a promova, pentru că la un astfel de eveniment ai ocazia să îl prezinți unui număr foarte mare de persoane, care vor pleca de acolo cu un bagaj foarte mare de informații pe care le vor da mai departe.
- Care sunt principalele provocări cu care te-ai confruntat în organizarea festivalurilor de vin și cum le-ai depășit?
- Provocări există mereu, la fiecare ediție, fie că este un festival mic sau mare. Important este să mergi înainte, să răspunzi mereu cu demnitate, cu profesionalism și, paradoxal, în unele situații cu indiferență
- Ce sfaturi ai pentru femeile care doresc să intre în lumea industriei vinului sau să înceapă o afacere în acest domeniu?
- Nu știu cât sunt de bună la sfaturi, dar eu celor care mă întreabă le spun în general să facă ce își propun, să nu rămână la stadiul de vis. Unde te va duce viața nu ai de unde să știi, dar măcar mai târziu nu vei regreta că nu ai avut suficient curaj.
- Cum a evoluat industria vinului în regiunea Moldovei în ultimii ani și care sunt perspectivele sale de dezvoltare în viitor?
- În regiunea Moldovei, ca și în restul țării, se vede o evoluție clară a calității vinurilor. Apreciez enorm faptul că se pune tot mai mult accent pe soiurile noastre autohtone, care cu ajutorul noilor tehnologii și metode de vinificare oferă rezultate excelente. La un festival internațional, de exemplu, aceasta este cea mai bună metodă de a te diferenția de celelalte țări, promovarea propriilor soiuri și o vinificare excelentă.
- Care este cea mai memorabilă experiență pe care ai avut-o în lumea vinului și cum te-a influențat aceasta în cariera și viața ta personală?
- Cred că fiecare degustare, festival, vizită la cramă, fiecare eveniment mic sau mare la care particip își pune amprenta peste mine atât ca profesionist cât și în viața personală. Să întâlnesc atât de mulți oameni valoroși nu îmi poate aduce decât un mare plus pe toate planurile.
- Mamă a trei copii, în curând va sosi și al patrulea, o misiunea foarte dificilă la care se adaugă cea de antreprenor, femeie de business. Cum le împaci pe toate?
- Este o întrebare pe care o primesc destul de des, dar la care nu prea știu niciodată cum să răspund. Într-un fel sau altul reușesc. Eu am o viziune foarte simplă asupra vieții. Dacă suntem toți sănătoși restul sunt doar situații cu care ne confruntăm zilnic, mai bune sau mai puțin bune.
- Ce va vedea publicul la Festivalul de Vin de la Suceava?
- Va fi, în primul rând ,o întâlnire între oameni. În funcție de scopul și dispoziția fiecăruia, poate fi o bună oportunitate de a face business, de a găsi noi vinuri, noi conexiuni pentru industria Ho-Re-Ca și nu numai. Un festival de vin este și locul ideal de a face networking de calitate sau de a descoperi pur și simplu lumea vinului dacă ești pur și simplu curios. Vom avea în jur de 20 de crame participante, unele pentru prima dată în acea regiune.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau