„Turandot”, premiera care va încheia stagiunea Operei din Iași
Dimensiune font:
Opera Națională Română Iași (ONRI) va oferi publicului o nouă premieră, pe 29 și 30 iunie. Este vorba despre „Turandot”, capodopera finală a celebrului compozitor italian Giacomo Puccini, una dintre cele mai emoționante opere din repertoriul liric. Puccini, cunoscut pentru opere precum „La Bohème”, „Tosca” și „Madama Butterfly”, și-a dedicat ultimii ani din viață creării acestei opere ambițioase, deși, din păcate, nu a trăit suficient pentru a o finaliza. Lucrarea a fost completată de Franco Alfano, folosind schițele și notițele lăsate de Puccini.
„Turandot” este bazată pe o piesă de teatru din secolul XVIII de Carlo Gozzi, care la rândul ei s-a inspirat din poveștile vechi persane. Libretul operei a fost scris de Giuseppe Adami și Renato Simoni. Povestea are loc în China antică, într-o atmosferă exotică și magică, captivând audiențele prin decorurile grandioase și costumele fastuoase.
„Nessun Dorma”, una dintre cele mai cunoscute și iubite arii
Opera spune povestea prințesei Turandot, o femeie frumoasă dar rece și nemiloasă, care refuză să se căsătorească. Pentru a evita căsătoria, ea impune pretendenților săi trei ghicitori imposibile. Cei care nu reușesc să răspundă corect sunt condamnați la moarte. Prințul Calaf, protagonistul operei, este fascinat de frumusețea și misterul lui Turandot și decide să încerce să răspundă la ghicitorile ei, punându-și viața în pericol. După ce reușește să răspundă corect la toate ghicitorile, Calaf îi oferă lui Turandot o șansă de a se răzgândi: dacă ea poate afla numele său până la răsăritul soarelui, el se va lăsa ucis. În cele din urmă, după multe încercări și revelații emoționante, Turandot se înmoaie și își recunoaște dragostea pentru Calaf, dezvăluindu-i numele și acceptând să se căsătorească cu el.
„Turandot” este faimoasă pentru muzica sa puternică și pasionantă. Aria „Nessun Dorma”, cântată de Calaf în actul al treilea, este una dintre cele mai cunoscute și iubite arii din întreaga literatură de operă. Aceasta a devenit și mai celebră în anii '90, datorită interpretării legendare a tenorului Luciano Pavarotti.
Premiere și impact
Premiera operei „Turandot” a avut loc pe 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini. Spectacolul a fost un succes răsunător, chiar dacă a fost întrerupt în punctul în care Puccini a lăsat-o neterminată. Alfano, care a completat opera, a făcut acest lucru cu mare respect față de stilul și intențiile lui Puccini, deși există mai multe versiuni ale finalului. La Iași, spectacolul este regizat de către Rareș Zaharia, de la Opera Națională București. Regizor de operă cu studii muzicale urmate la Iași și licențiat în istoria artei la Bucureşti, Rareş Zaharia Rareş Zaharia a fost asistentul regizoarei Irina Brook în producția operei Giulio Cesare in Egitto de Georg Friederich Händel la Théâtre des Champs-Elysées, Paris, iar la Opera din Liège a fost asistentul lui Petrika Ionesco pentru regia, decorurile şi luminile operei Olandezul zburător de Richard Wagner.
Dar cea mai îndelungată ucenicie și probabil cea care l-a marcat cel mai mult ca asistent al lui Sivliu Purcărete, care i-a încredinţat și reluarea spectacolelor sale pe mari scene europene: Love and Other Demons de Peter Eötvös, premiera la Festivalul de la Glyndebourne 2008, reluat la Opera din Köln, Opera Strasbourg şi la Opera din Budapesta, Artaserse de Leonardo Vinci la Opera Regală din Versailles (premiera a avut loc la Opera din Nancy în 2012) şi dipticul lui Rahmaninov, Aleko şi Francesca da Rimini la Opera Nancy (premiera la Teatro Colon din Buenos Aires 2013).
Rareş Zaharia a fost primul şi, pînă în prezent, singurul regizor român selecţionat în Academia prestigiosului Festival de la Aix-en-Provence, la Bayerische Theatherakademie August Everding, la München (cu un proiect pentru opera Hamlet de Ambroise Thomas) şi la Academia de Operă de la Verona (cu un proiect pentru opera Isabeau de Pietro Mascagni).
În 2022, a regizat Gala de la Opera Naţională Bucureşti în beneficiul Institutului Regional de Oncologie Iaşi cu soprana Lise Davidsen și tenorul Freddie De Tommaso
Între 2018 si 2021 Rareş Zaharia a fost directorul artistic al Centrului C. Bechstein de la Paris. A fost Consilier Muzical al Ministrului Culturii al României în 2016 și Director General Adjunct al Operei Naționale București pentru Stagiunea Centenarului în 2021.
Maura ANGHEL
„Turandot” este o operă monumentală, o sinteză perfectă între muzică, dramaturgie și spectacol vizual. Este o lucrare care continuă să fascineze și să emoționeze publicul, demonstrând geniul lui Puccini și capacitatea sa de a crea opere care transcend timpul și spațiul. Fiecare reprezentație a acestei opere este o reamintire a forței unice a muzicii de a spune povești profunde și de a atinge sufletele oamenilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau