Autorităţile au depistat 44 de cerşetori „profesionişti”
Dimensiune font:
Lansată pe 25 august 2021 de Primăria Municipiului Iași prin Direcția de Asistență Socială (DAS) și în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași (DGASPC), Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Poliția Locală Iași și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), campania „Spune NU cerșetoriei” a înregistrat primele rezultate. Primele două etape ale campaniei, care presupuneau atât acțiuni stradale de identificare, evaluare și informare a celor care apelează la mila publică, cât și activități de conștientizare și responsabilizare a comunității locale cu privire la fenomenul cerșetoriei, s-au încheiat pe 10 septembrie, creionându-se deja un tablou elocvent al acestui flagel urban.
Într-o primă etapă, desfășurată în perioada 30 august - 3 septembrie, echipele mixte formate din doi reprezentanți ai DAS, un reprezentant al Poliției Județului Iași, un reprezentant al Poliției Locale Iași şi un reprezentant al DGASPC au identificat 44 de persoane care practicau cerșetoria, zonele vizate fiind în principal Mitropolie - Centru, urmate de Gară și Podu Roș. Din aceste 44 de persoane, 21 figurau cu domiciliul în municipiul Iași, 20 proveneau din Județul Iași, alte trei venind din alte județe.
Mese calde şi cazare
Conform planului stabilit, Direcția de Asistență Socială a acordat o serie de servicii celor 21 de persoane cu domiciliul în Municipiul Iași. Concret, două persoane au fost înscrise la cantina socială, altor două persoane acordându-li-se venitul minim garantat. De asemenea, șase persoane au beneficiat de anchete sociale în vederea încadrării în grad de handicap, iar la Centrul de Incluziune Socială „C.A. Rosetti” au fost cazate șapte persoane (cinci cu contract, două în tranzit)
Persoanele identificate la cerşit cu domiciliul pe raza municipiului Iaşi rǎmân în atenţia Serviciului Autoriate Tutelarǎ, Protecţia Minorilor şi Familiei. Din cauzǎ că nici una dintre acestea nu s-a prezentat la sediul DAS pentru identificare, oportunitǎţi de sprijin şi intervenţie, instituția va continua activitatea ȋn teren, prin vizita la domiciliul declarat, precum şi contactarea aparţinǎtorilor.
De asemenea, pentru fiecare dintre persoanele identificate la cerşit cu domiciliul ȋn afara Municipiului Iaşi vor fi trimise sesizǎri cǎtre serviciile sociale de la primǎriile de domiciliu.
Ȋn cadrul activitǎţii din prima etapă a proiectului „Spune NU cerşetoriei” a fost identificatǎ o singurǎ mama cu un copil folosit pentru a apela la mila publicului. Aceasta are domiciliul în satul Potângeni, comuna Movileni, judeţul Iaşi şi a fost preluatǎ pentru intervenţie de cǎtre reprezentantul DGASPC.
Ieşenii nu susţin cerşetoria
În etapa a doua a campaniei, derulată în perioada 6 - 10 septembrie, a fost inițiată o acțiune de conștientizare și responsabilizare a comunității locale cu privire la efectele nefaste ale cerșetoriei. Cele peste 500 de persoane contactate au fost informate despre modalitățile prin care pot ajuta persoanele aflate în situație de risc, dar și despre beneficiile sociale pe care le pot avea persoanele care utilizează cerșetoria pentru a obține venituri.
Marea majoritate a persoanelor au fost deschise în ceea ce privește aceste informații și au răspuns pozitiv îndemnului de a nu susține cerșetoria prin oferirea de bani persoanelor care apelează la mila publică.
Campania socială „Spune NU cerșetoriei” s-a încheiat ieri, după care se preconizează inițierea de propuneri legislative cu privire la combaterea acestui fenomen, dar și alte acțiuni care să susțină acest demers. Lucian STATE
P UBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau