Cardul de sănătate rămâne în sertar
Dimensiune font:
* medicii de familie nu sunt de acord cu distribuirea şi inscripţionarea cardului de sănătate de către ei
Medicii de familie suceveni, la fel ca şi colegiilor din ţară, sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sănătate, dar nu şi cu distribuirea şi inscripţionarea lui de către aceştia. Cadrele medicale motivează prin faptul că aceste lucruri necesită mult timp, în plus nu ei trebuie să valideze date de identificare. „Nu suntem evidenţa populaţiei, ci medici”, spun aceştia.
Cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere şi diferit de CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător. Astfel, cardul va permite atât identificarea calităţii de asigurat – lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât şi accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor. Cu acordul pacientului, medicul de familie ar trebui să încarce pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.
Greutăţi sunt întâmpinate şi în privinţa reţetei electronice, cu care aceştia sunt de acord deoarece se asigură transparenţă în ceea ce priveşte prescrierea medicamentelor, însă mai sunt disfuncţionalităţi şi momente în care preluările din SIU - Sistemul Unic Integrat - nu funcţionează deloc sau parţial. Totodată că multe spitale nu sunt pregătite să elibereze reţetele în format electronic pentru pacienţii externaţi. Medicii spun că acest lucru trebuie rezolvat pentru că pacienţii externaţi trebuie să primească reţetă la ieşirea din spital pentru 30 de zile, şi există anumite medicamente pe care medicul de familie nu are dreptul să le prescrie precum citostatice, insulină, medicamente pentru anumite psihoze.
Medicii de familie susţin că o parte din erorile din sistem au fost remediate şi datorită feedbackului medicilor.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau