Copiii mănâncă mult și prost
Dimensiune font:
Problema obezității infantile a devenit o criză globală care amenință să afecteze grav sănătatea și bunăstarea generațiilor viitoare * greutatea în exces este mai mult decât o problemă estetică, are efecte semnificative asupra sănătății fizice și psihologice a celor mici
Obezitatea la copii reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, cu efecte profunde asupra sănătății fizice și mentale a copiilor. Abordarea acestei probleme necesită eforturi integrate din partea familiilor, școlilor, comunităților și guvernelor.
Greutatea în exces este asociată cu o serie de complicații de sănătate grave. Acestea includ diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, boala hepatică grasă non-alcoolică, apneea de somn, astmul și probleme ale sistemului musculo-scheletic. Aceste condiții pot afecta calitatea vieții și pot duce la probleme medicale pe termen lung.
Dacă până acum astfel de probleme apăreau după 7 ani, vârsta la care se instalează obezitatea s-a înjumătățit. Medicii spun că părinții își lasă copiii să mănânce haotic, dulciuri și chipsuri, fără să respecte cele trei mese pe zi. Acești copii sunt în anticamera diabetului și se gândesc la impozitarea suplimentară a zahărului. În ultimii 10 ani, a crescut numărul minorilor obezi sau supraponderali, iar vârsta de la care apar kilogramele în plus este tot mai mică.
Fie că sunt la sat sau la oraș, în multe familii a dispărut obiceiul celor trei mese zilnice, iar copiii sunt lăsați să consume alimente procesate, dulciuri sau chipsuri, cu mult zahăr. Mulţi mănâncă seara, târziu, au atras atenția medicii.
Obezitatea generează depresie
Copiii obezi pot fi mai susceptibili la stigmatizare, bullying și anxietate, un ciclu negativ care poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor emoționale și sociale. Aceasta poate duce la scăderea stimei de sine și la probleme psihologice precum depresia. Mai mult, poate afecta performanța școlară a copiilor. Studiile au arătat că copiii obezi au un risc mai mare de a avea dificultăți în învățare și concentrare, ceea ce poate influența rezultatele școlare și aspirațiile lor academice.
Obezitatea infantilă pune o presiune semnificativă asupra sistemelor de sănătate și costurilor asociate cu îngrijirea medicală. Tratamentul problemelor de sănătate legate de greutatea corporală are costuri semnificative, care afectează atât familii, cât și societatea în ansamblu.
„Obezitatea la copii poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, predispoziția genetică, factori socio-economici și stresul familial. Educația alimentară și promovarea unei diete sănătoase trebuie să înceapă din copilărie. Este esențial să se încurajeze consumul de fructe, legume, proteine slabe și să se limiteze alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate”, a spus nutriționistul Ana Carp.
Mai mult, copiii ar trebui să fie încurajați să facă mișcare regulat. Activitățile fizice precum sportul, jocurile în aer liber și orele de educație fizică școlară pot contribui la menținerea unei greutăți sănătoase. Implicarea părinților în promovarea unui stil de viață sănătos este crucială. Familia poate fi un model pentru copii și poate crea un mediu în care alegerile sănătoase sunt promovate și încurajate. Comunitățile pot organiza programe de conștientizare și educație despre greutatea în exces, oferind resurse și sprijin familiilor pentru a face alegeri sănătoase.
Unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Numarul copiilor supraponderali creste de la un an la altul, arata datele Institutului National de Sanatate Publica din România. În plus, România este pe primul în Europa la obezitate infantilă. Statisticile după pandemie arată că aproape 40% dintre copii au probleme cu kilogramele.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Potrivit datelor publicate de portalul Our World in Data, 8% din decesele anuale din lume sunt cauzate de obezitate. De asemenea 39% din populația globului este supraponderală, iar 13% obeză. Kilogramele în plus pot duce la afecțiuni grave cum ar fi cele cardiovasculare, diabet sau probleme articulare.
Țările cele mai multe persoane supraponderale sunt: Nauru (88,5%), Palau (85,1%), Insulele Cook (84,7%), Insulele Marshall (83,5%), Tuvalu (81,9%)
Țările care au cele mai puține persoane supraponderale sunt Vietnam (18,3%), India (19,7%), Bangladesh (20%), Etiopia (20,9%), Nepal (21%).
România este în clasamentul mondial pe locul 71 și cam la jumătatea clasamentului european. În Europa, cel mai bine stau Franţa, Italia, Suedia, Danemarca, Elveţia și Olanda unde procentul persoanelor obeze este sub 10%. La polul opus, cei mai mulți oameni obezi sunt în Marea Britanie, Irlanda, Ungaria, dar și în Germania.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau