Crăciunul în Catedrala Catolică
Dimensiune font:
Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea: „Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor” (Luca 2,11). În Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie 2022), prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, va începe la ora 22.00.
În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Iosif Păuleţ va celebra în catedrală la ora 11.00. În aceeaşi zi vor mai fi Liturghii la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri) şi 18.00.
A doua zi, Sfântul Ştefan, primul martir (26 decembrie), şi a treia zi, Sfântul Ioan, apostol şi evanghelist (27 decembrie), Liturghiile vor fi la orele: 8.00, 11.00 şi 18.00.
Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, episcopul de Iaşi a adresat o scrisoare pastorală, amintind că la Crăciun celebrăm iubirea lui Dumnezeu, „care se concretizează zi de zi în viaţa acelora care, asemenea păstorilor şi magilor, se pun în mişcare, pentru a-l întâlni pe pruncul dumnezeiesc venit la noi”.
„Să mergem toţi la Betleem” este îndemnul spiritual al Preasfinţitului. Betleem, locul unde s-a născut Isus, înseamnă „Casa pâinii”, tocmai locul unde pâinea cea vie care s-a coborât din cer. „Isus vine la noi pentru a ne oferi acea hrană capabilă să satisfacă aspiraţiile profunde spre armonie şi fericire înscrise în inimile noastre”.
„Vă doresc tuturor din inimă o întâlnire rodnică cu Isus la Crăciun! El este lumina, pacea şi bucuria noastră. Noi, la rândul nostru, suntem chemaţi să devenim lumină pentru fraţii noştri (…), promotori ai păcii (…) şi să aducem bucurie celor din jurul nostru, în special copiilor şi persoanelor înaintate în vârstă, care au nevoie de prezenţa şi atenţia noastră”, a mai amintit PS Iosif la finalul scrisorii sale pastorale.
Textul integral al scrisorii pastorale poate fi citit pe site-ul Episcopiei de Iaşi (www.ercis.ro): PS Iosif Păuleţ: „Să mergem toţi la Betleem” – Scrisoarea pastorală de Crăciun 2022.
În zilele dinainte de Crăciun credincioşii au fost chemaţi să se pregătească sufleteşte, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu şi să ia hotărâri bune pentru viaţa lor. Preoţii i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie.
În scop educativ şi pedagogic, naşterea lui Isus este reprezentată în catedrală prin aşa-numitul „presepiu” (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele). Pentru aceasta s-au folosit statui şi diferite materiale. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peşteră de pe terenul său o scenă cu naşterea lui Isus, aşa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruş, câteva oiţe şi o ieslişoară în care a aşezat un copilaş din lemn. În noaptea de Crăciun, Sfântul Francisc, însoţit de mulţi prieteni şi de săteni, a venit la presepiu pentru a sărbători Naşterea lui Isus, prin celebrarea Sfintei Liturghii. Cei prezenţi au lăcrimat de bucurie când Francisc citea evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat şi în anii următori şi se păstrează şi astăzi.
Un alt simbol al Crăciunului este bradul care îl reprezintă pe Isus Cristos, cel care este veşnic viu. În acelaşi timp, aminteşte de pomul paradisului, principiul vieţii şi al cunoaşterii. Pomul (bradul) împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naştere o dată cu venirea lui Isus Cristos, Mesia.
Liturghiile, colindele, Fecioara cu pruncul, păstorii, îngerii şi magii îi invită pe toţi să nu uite că în viaţa în care se naşte Cristos e din nou Crăciunul, e din nou bucurie şi pace.
Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuţă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau