Directorii de licee se reunesc la Câmpulung Moldovenesc pentru a discuta despre Bacalaureatul 2013
Dimensiune font:
* întâlnirea va avea loc pe 7 februarie la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”
Suceava - La Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, pe 1 februarie are loc o reuniune de management cu directorii de licee, ce are ca temă examenul de bacalaureat de anul acesta. „La această reuniune se va analiza situaţia de la bacalaureatul din vară, situaţia la învăţătură din semestrul I şi alte teme legate de acest examen”, a spus adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Gabriela Scutaru. Directorii de licee trebuie să pregătească organizarea a două etape de simulare a bacalaureatului, în perioadele 18-22 februarie, respectiv 13-17 mai, la română, matematică sau istorie şi la o disciplină la alegere din cele prevăzute la proba E a examenului, notele urmând a fi trecute în cataloage.
În judeţ, la examenul de bacalaureat de anul trecut s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii ani, promovabilitatea fiind de 46,98%, în prima sesiune, respectiv de 38,34% în cea de-a doua.
Potrivit metodologiei pentru anul şcolar 2012-2013, care determină câţi elevi pot învăţa într-o şcoală sau într-un liceu, „unităţile de învăţământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011, vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă”. În metodologia de anul viitor privind numărul de elevi din şcoli aprobată printr-un ordin al ministrului Ecaterina Andronescu, nu este prevăzută nicio sancţiune pentru liceele care au rata de promovare la bacalaureat foarte mică.
Şapte unităţi de învăţământ liceal se află pe „lista ruşinii” de la nivel naţional, care cuprinde peste 370 de licee cu promovare sub 15% la bacalaureatul 2012. Ele sunt Grupul Şcolar „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos, cu o promovare de 13,33%, Colegiul Agricol Fălticeni - 11,49%, Liceul Particular Nr. 1 Suceava - 11,30%, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava - 8,90%, Grupul Şcolar Cajvana, cu un indice de promovare de 5,41%, Liceul Particular „Virgil Madgearu” Suceava şi Grupul Şcolar „Vasile Deac” Vatra Dornei, ambele cu promovabilitate „0”.
Dacă în cazul unităţilor particulare legislaţia nu permite ISJ să intervină cu măsuri speciale pentru îmbunătăţirea rezultatelor la învăţătură ale elevilor din anii terminali, pentru unităţile de stat „am inclus în planul de măsuri pentru acest an şcolar măsuri concrete referitoare la examenul de bacalaureat” ne-a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ, inspectorul Laurenţa Hacman.
„Pe lângă inspecţiile tematice organizate în şcolile cu rezultate slabe la examenul de bacalaureat de anul trecut, ISJ a desfăşurat analize cu profesorii, pe fiecare disciplină de bacalaureat, pe marginea indicilor de promovare. Au avut loc discuţii cu directorii de şcoli cu privire la respectarea programului pe care l-a întocmit fiecare unitate pentru îmbunătăţirea rezultatelor la învăţătură, întrucât fiecare şi-a întocmit un grafic de pregătire şi consiliere cu elevii”, a precizat inspectorul Hacman.
Şi în luna aprilie vor fi două săptămâni de inspecţii. Potrivit adjunctului ISJ, Gabriela Scutaru, inspectorii şcolari vor efectua un control tematic care va cuprinde asistenţă la orele de curs şi verificarea documentelor din şcoli, atât pentru şcolile gimnaziale, în care se va desfăşura evaluarea naţională, cât şi pentru liceele care vor găzdui desfăşurarea examenului de bacalaureat. „Echipe de inspectori se vor deplasa în şcoli, nu în toate, ci în cele care au obţinut rezultate nesatisfăcătoare la examenele din anul trecut, dar şi la cele care au obţinut rezultate foarte bune. Noi vom face o selecţie a acestor şcoli, de aşa natură încât, pe parcursul celor două săptămâni să poate fi acoperit un număr cât mai mare de astfel de unităţi şcolare, dar repet, cu asistenţă şi evaluare la clasă”, a declarat Gabriela Scutaru.
Tot pe parcursul celui de-al doilea semestru, inspectorii şcolari mai au programată o săptămână de inspecţie de specialitate, tot la cadrele didactice care predau discipline ce se susţin la examenele naţionale, dar şi o inspecţie tematică obişnuită de final de an, în care vor verifica logistica pentru examenele naţionale, sistemele de supraveghere şi modul în care funcţionează acestea.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau