Dispar latrinele din peisajul școlar ieșean!
Dimensiune font:
După mai bine de jumătate de secol de la înfiinţarea lor, pentru 14 şcoli şi grădiniţe din judeţ ul Iași s-au găsit soluţii privind dotarea cu grupuri sanitare. De curând, locul latrinelor a fost luat de băi construite în containere racordate la utilităţi. La apă şi canalizare. Acolo unde nu au fost surse de apă sau canalizare s-au căutat şi găsit alte soluţii. De la 5 septembrie, câteva sute de elevi se vor bucură de civilizaţie!
Au mai rămas mai puţin de două săptămâni până când clopoţelul se va auzi din nou şi copiii se vor întoarce la şcoală. Pentru sute de copii care învaţă în mediul rural începutul de an şcolar va veni cu o schimbare majoră. Ei vor învăţa în şcoli modernizate.
Unele dintre acestea sunt construite pe la începutul anilor '60. Pe atunci nu existau grupuri sanitare, aşa că toaletele erau construite, undeva, într-un colţ al curţii şcolii. În această vară, locul latrinelor a fost luat de băi construite în containere încălzite, cu iluminat bazat pe senzori de mişcare, cu chiuvete.
Asta după ce Consiliul Județean Iași a creat un fond de două milioane de lei pe care l-a repartizat către 14 școli din 11 comune pentru a moderniza grupurile sanitare din unitățile de învățământ din mediul rural.
Haznaua din curtea şcolii, desființată
Trei din cele 14 şcoli sunt în comuna Scânteia. Fiecare dintre cele trei şcoli a fost construită în perioada anilor 60-70. Până acum, generaţii întregi de elevi nu au avut apă sau toalete în şcoală. Nicidecum apă caldă sau grupuri sanitare încălzite. Nicidecum iluminat smart. „Am comandat containere la o firmă din Bacău. Sunt două tipuri. La două dintre ele, Boroşeşti şi Trufeştii de Sus, sunt mai puțini copii. Acolo am comandat containere de șase metri. Sunt împărțite în trei compartimente. Unul pentru fete, unul pentru băieți, iar la mijloc o toaletă pentru persoane cu handicap. La a treia şcoală, cea din Bodești, unde sunt copii mai mulți, am cumpărat un container de 8 metri. Acolo sunt câte trei cabine pentru fete și băieți și una pentru persoanele cu handicap”, a spus Mihai Darbană, primarul din Scânteia.
Chiar dacă grupurile sanitare au fost amenajate în containere, cei 250 de copiii se vor bucura de cele mai bune condiţii şi nu vor mai tremura de frig până vor ajunge la haznaua din curtea şcolii. „Sunt acoperite, au acoperiş, au fost izolate ca să nu îngheţe. Băile au hidrofoare. La Trufeştii de Sus nu este apă. Acolo am adus un bazin de o tonă pentru depozitarea apei. La celelalte două şcoli folosim apă din fântână. Arată extraordinar de bine. În fiecare cabină este câte un calorifer electric iar întreaga instalaţie este conectată la o singură priză. Iluminatul este pe bază de senzori. Se aprinde de câte ori intră cineva pe hol sau intră în cabină”, a spus primarul din comuna Scânteia.
Pentru cele trei şcoli, primăria a primit 131.200 lei. „Un container de 6 metri a costat 50.000 de lei, cu tot cu transport şi montaj. Celălalt, 70.000. În două din cele trei şcoli, la aceste cheltuieli s-au adăugat alţi bani pentru achiziţia de fose septice. De asemenea, cele trei containere au trebuit izolate, placate cu gresie şi faianţă, conectate la reţeaua electrică. S-a făcut şi un acoperiş într-o apă. Asta înseamnă încă 35-40.000 de lei pe fiecare container. Pentru fixarea lor am fost obligaţi să turnăm şi o placă din ciment. Nu puteau fi puse aşa, oricum. Eu am vrut să pun gresia şi faianţa cu oamenii mei. Nu am avut voie. A trebuit să contractez o firmă care să facă toate lucrările. Dar acum e fain totul. Copiii au acum toate condiţiile”, a spus primarul din comuna Scânteia.
„Siguranța copiilor nu este o opțiune, este o obligație”
Primarul este mulţumit că aproape toate şcolile au fost modernizate şi au grupuri sanitare decente. Aproape, pentru că alte două sunt în curs de amenajare. Edilul speră ca la anul să fie finalizate lucrările şi acolo.
Pe lângă cele trei școli din comuna Scânteia, sunt în curs de modernizare grupurile sanitare școlare din Țibana, Țigănași, Victoria, Bivolari, Cotnari, Ciurea, Ceplenița, Mădârjac, Tansa și Sirețel. „Interesul nostru este să rezolvăm problema toaletelor nemodernizate la nivelul întregului județ și intenționăm să alocăm și anul viitor fonduri pentru astfel de proiecte. Copiii noștri din mediul rural merită să aibă acces la educație de calitate, iar infrastructura școlară este o parte importantă din acest proces”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Sorin Dangă.
Pentru aceasta a fost nevoie de crearea unui grup de lucru din care au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Sănătate Publică, ApaVital, ACOR şi Consiliul Judeţean. „Prin acest grup de lucru ne-am dorit să centralizăm toate problemele și să găsim soluțiile potrivite. Când am luat această inițiativă, existau 49 de școli din județul Iași fără toalete corespunzătoare pentru elevi, fie cu grupuri sanitare în exterior, fie cu grupuri sanitare în interior, dar care nu beneficiau de utilități, adică alimentare cu apă și canalizare. Ne-am întâlnit cu primarii comunelor care au școli aflate în această situație și am luat cele mai bune decizii”, a spus vicepreşedintele CJ, Marius Dangă.
Cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Iași, dar și cu suportul ISJ, DSP și Apavital, cu implicarea administrațiilor locale se doreşte identificarea în continuare a soluţiilor care pot fi aduse în rezolvarea problemelor din toate unitățile școlare în anul 2022. „Investind în educație, investim în viitorul acestei țări. Siguranța copiilor nu este o opțiune, este o obligație, iar orice efort pe care îl facem merită”, a spus vicepreşedintele CJ, Marius Sorin Dangă.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau