După 50 de ani, primii ingineri mecanici agricoli au revenit la Iași
Dimensiune font:
Aula Magna „Carmen Sylva” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași a răsunat în acordurile celebrului imn „Gaudeamus Igitur”, cu care s-a deschis oficial festivitatea dedicată întâlnirii primei promoții de ingineri mecanici agricoli din România.
Foștii studenți s-au revăzut după 50 de ani de la absolvirea cursurilor și susținerea examenului de stat în urma căruia au dobândit primele diplome care i-au atestat drept inginerii care au început, în adevăratul sens al cuvântului, mecanizarea agriculturii din România. Încă de la început, ei au avut o misiune deloc ușoară, de a reforma din temelii un sistem care cunoscuse prea puțin lucrul cu utilajele. Altfel spus, de a înlocui lucrul manual cu cel mecanizat, apoi de a specializa muncitorii care urmau să manevreze utilajele. În culturile mari și-au făcut apariția tractoarele, grapele, combinele și alte utilaje aflate în grija noastră, a tinerilor ingineri mecanici, cărora ni s-au încredințat mare parte din terenurile agricole din
România. O misiune care astăzi poate fi dusă la bun sfârșit cu o tehnologie înalt avansă, bazată pe computere, GPS-uri, inteligență artificială, sisteme performante de neimaginat în 1972!
Amintiri în Aula Magna
Cei aproape 50 de absolvenți au avut în grijă peste 1,5 milioane de hectare de teren agricol, dintr-un total de 8 milioane de hectare, câte erau în întreaga Românie. Plini de entuziasm, au plecat la drum cu dorința de a-și vedea numele legate de realizări importante și fiecare dintre ei și-a îndeplinit promisiunea și misiunea. Acum, după 50 de ani, au revăzut momentele dragi din studenție, au parcurs etapele importante ale carierei, iar în Aula Magna au depănat amintiri legate de prieteni și de familie. Fiecare dintre cei 25 de colegi prezenți la un eveniment emoționant au vorbit despre realizările lor și, în voce unanimă, cele mai frumoase erau cele legate de familii, care le-au adus multe împliniri. Întâlnirea din Dealul Copoului a fost urmată de o vizită la Muzeul Mitropolitan al Catedralei Mitropolitane „Sfânta Parascheva”, unde părintele Cristian Muraru, directorul instituției muzeale, a oficiat o slujbă de pomenire în amintirea profesorilor și a colegilor care ieri au asistat la întâlnire din lumea îngerilor.
Momentul, plin de emoție, a fost urmat de unul la fel de important găzduit de Sala „Vasile Pogor” a Primăriei, unde oaspeții s-au întâlnit cu primarul Mihai Chirica. „Mă bucur să vă cunosc și vă felicit pentru realizările dumneavoastră. Ați fost pionieri într-un domeniul important, cum este agricultura, ați avut realizări deosebite pe care astăzi le împărtășiți cu noi. 50 de ani de la absolvirea facultății este un moment important și sunt bucuros că ați ales ca și Primăria să facă parte din agenda dvs. Și eu sunt inginer și știu cât de importantă este munca noastră”, a spus Mihai Chirica, apoi le-a oferit oaspeților un album cu cele mai importante 50 de obiective ale Iașului (50 a fost cifra zilei de ieri!) și un ghid turistic al Cetății. Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a fost un alt loc unde foștii absolvenți au retrăit clipe din studenție și și-au amintit cu drag de spectacolele „Chiriței”, dar și de serile de operă și operetă la care erau nelipsiți. „Astăzi suntem împreună după cincizeci de ani în care am muncit, am făcut eforturi pentru a ne împlini datoriile și visele. Vremurile s-au schimbat. Și lumile s-au schimbat. Acum totul pare a fi departe de om – lucrăm prin ecrane, prin telefoane, prin satelit, nu ne cunoaștem unii cu alții sau nu ne vedem des. În anii în care noi ne-am început meseria, lucrul îndeaproape cu omul era esențial nu doar în agricultură, ci în tot ceea ce făceam”, a spus Vasile Ilegitim, șeful promoției 1972 a Secției de Mecanică Agricolă din cadrul Facultății de Mecanică a fostului Institut Politehnic, actualmente Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași. Toți colegii participanți la întâlnire au adus un pios omagiu profesorilor „care ne-au învățat, dincolo de ingineria mecanicii agricole, și adevărate lecții de viață”. La întâlnirea de la Iași au fost prezenți ieri Ioan Anghel, Daniel Baciu, Toader Bădeliță, Zenovie Calmuș, Ion Corduneanu, Marcel Cucu, Marin Falan, Adalbert Ferencz, Vasile Gorcea, Romel Guțu, Ion Iancu, Vasile Ilegitim, Traian Lucaciu, Ionel Toe Mohonea, Neculai Oncica, Mihai Pantelimon, Mihai Pașcu, Ioan Pădure, Dumitru Popescu, Tudor Puținelu, Stan Sandu, Ioan Severin ioan, Victor Simionescu, Valentin Sturza, Anatolie Călugărescu, Ștefan Chircu și Victor Nedelcu.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau