FOTO A fost inaugurat primul laborator de robotică al unei şcoli

WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42 (3)
WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42 (2)
WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42 (1)
WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42

Dimensiune font:

| 15-09-2019 16:30

 

* a fost inaugurat primul laborator de robotică al unei şcoli ieşene, care funcţionează la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi * Atelierul de Robotică CyLiis a fost înfiinţat cu ajutorul Asociaţiei Părinţilor şi profesorilor din cadrul liceului * pentru modernizarea şi renovarea atelierului, elevii şi profesorii au primit ajutorul companiei Heaven şSolutions, firmă condusă de unul dintre foştii elevi ai liceului

Coordonatorul acestu proiect, Mirela Ţibu, consideră că Atelierele CyLiis reprezintă o activitate complementară la ceea ce elevii fac orele de curs. Este o activitate complementară pentru ceea ce profesorii nu reuşesc să ofere la orele de curs. „De când am înfiinţat aceste laboratoare am observat o mai mare înclinare a elevilor spre zona roboticii şi inteligenţei artificiale. Ideile lor de carieră se îndreaptă spre direcţia aceasta, şi de aceea încercăm să le oferim ceea ce îi ajută fără a schimba programa şcolară. Atelierele CyLiis cuprind două laboratoare, pentru liceu şi pentru gimnaziu. La atelierul C1, pentru liceu, poate veni, teoretic, orice copil. Nu am restricţionat prezenţa elevilor din alte licee, însă ne confruntăm cu problema de spaţiu, de materiale. Există afinităţi între elevii noştri şi elevii altor licee. Avem o campanie de recrutare pentru elevii de liceu pentru a participa la naţională cu minim două echipe. Comunitatea noastră poate fi mare cât le permite spaţiu. Copiii au nevoie de mentori, de cineva cu foarte multă experienţă în domeniul tehnic care să lucreze cu ei şi să le valideze ideile. Noi facem încercări foarte des, însă multe sunt eşecuri. E greu să găseşti un mentor care să îi ajute pe elevi pe partea tehnică. Noi ne ocupăm cu programarea, chiar dacă sunt limbaje care nu se învaţă la şcoală copiii se adaptează şi învaţă singuri, problema este problema tehnică, a mecanicii, a părţii de senzori”, susţine Mirela Ţibu. Aceasta afirmând că adolescenţii au soluţii inovative pentru roboţi, fapt recunoscut şi cei de la facultatea de profil, însă au nevoie de sprijin pentru implementarea lor.

Laboratorul completează curricula şcolară care în prezent acoperă doar informaţii bazate pe probleme de software. „Astăzi tehnologia nu mai poate fi atât de clar separată, partea de software de cea de hardware. Evident, niciodată nu au existat una faţă de cealaltă, dar astăzi sunt atât de legate una de cealaltă, iar copiii sunt atât de pasionaţi! Şi generaţiile mai vechi au simţit că nu le puteau pune la dispoziţie o pregătire în domeniul ingineriei hardware. Aceste proiecte au făcut posibilă dezvoltarea competenţelor într-un domeniu de vârf, într-un domeniu care până acum a fost de vis şi care, iată, devine realitate”, a declarat Carmen Losonczy, fostul director al Liceului de Informatică.

O echipă în care şi mentorii şi elevii învaţă unii de la alţii

În noiembrie 2017 echipa Cyliis era formată din zece elevi. Anul trecut numărul lor a ajuns la 30. Anul acesta au fost depuse peste 200 de cereri. „Când lucrezi şi faci foarte mult pe parte de soft parcă vrei să faci şi harduri. Laboratorul l-am făcut împreună cu Asociaţia Părinţilor, cu elevii şi profesorii. Ne-am dorit foarte mult să avem un punct de lucru în care să venim să ajutăm copiii mai mici să înveţe, să participăm la concursuri pentru că ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm pe viitor. Designul a fost făcut de noi, am încercat să fie totul altfel. Adică, să nu venim ca la şcoală. Eu ca mentor pentru cei mici când intru în laborator le spun hai să ne jucăm. Consider că ne ajută foarte mult să învăţăm jucându-ne. Ne şi place. Nu poţi face asta dacă nu îţi place. Am participat la o multitudine de concursuri. Anul acesta sperăm să ne calificăm la internaţionale. Încercăm să ne dezvoltăm cât mai mult”, a declarat Mihai Melnic, elev în clasa a X-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

În cadrul laboratorului, profesorii de informatică sunt ajutaţi de elevii mai mari să îi mentoreze pe elevii din gimnaziu. Unul dintre elevii mentori este Vlad Turcuman. „Am fost unul dintre elevii care au lucrat în aceste laboratoare. Am terminat clasa a XII-a în această vară şi din luna octombrie voi merge să studiez computer sciences la Oxford, o universitate pe care am văzut-o ca pe o şprovocare şi din câte ştiu este una dintre cele mai bune din Europa pe acest domeniu”, a declarat Vlad Turcuman.

Pentru modernizarea şi renovarea Atelierului de Robotică CyLiis elevii şi profesorii de la Liceul de Informatică au primit ajutorul companiei Heaven şSolutions. Firma este condusă de unul dintre foştii elevi ai liceului. „Lucrăm într-o companie înfiinţată de mine în urmă cu 14 ani. Şcoala a venit spre noi pentru a ne cere ajutorul. Cred că ar trebui să avem spiritul de comunitate mai bine dezvoltat. Adică să nu ne mai plângem, ci să facem. Trebuie să fim conştienţi că suntem în plin proces de robotizare şi automatizare, care în România nu se vede ca în alte ţări. În 3-7 ani ne trezim că suntem outsider complet. Începem de la o vârstă cât mai mică, atunci avem o şansă. Vrem să ajutăm comunitatea locală. Pentru noi ar fi mult mai uşor să dăm burse, dar nu asta e ideea. Simţim că facem puţin pentru comunitate”, a declarat Cristian Micliuc, reprezentant Heaven Solutions.

Este un model care trebuie replicat la nivel local şi naţional”

Inaugurarea laboratorului a fost făcută în prezenţa preşedintei Comisiei de Educaţie şi Tineret din Camera Deputaţilor, Camelia Gavrilă. „Avem nevoie de tineri a căror creativitate să fie dezvoltată şi susţinută. Avem nevoie de şcoli care să stea mai puţin în turnul de fildeş al informaţiei şi al ştiinţei şi să poată pregăti copii care să meargă şi spre lumea concretă, să simtă relaţia dintre teorie şi practică. Este, de fapt, o meteahnă a şcolii româneşti - avem specialişti foarte buni, avem informaţii multe, un curriculum extrem de dens, dar mai puţin în relaţia aceasta cu zona practică, cu aplicabilitatea şi poate mai puţin provocarea gândirii critice. Ceea ce dumneavoastră oferiţi aici e o dovadă şi de competenţă, şi de cunoaştere, şi de inventivitate, şi de stimularea creativităţii, de profesori care au puterea să treacă de ora de clasă, dincolo de responsabilităţile specifice postului şi să se dăruiască aşa cum o fac cei de la liceul de Informatică cu copiii lor. Din punctul meu de vedere, ca fost profesor, inspector general dar şi din perspectiva unui parlamentar reprezentant în Comisia de Educaţie, pot spune că e un model pe care mi l-aş dori replicat şi diseminat în şcoala ieşeană şi şcoala românească. Aici e o stare de cultură şi ştiinţă destul de consistentă. Nu acelaşi lucru este peste tot. De aceea, modelul trebuie replicat, să fie pe pagina de deschidere a publicaţiilor, pe pagina de analiză în educaţie şi să vedem ce putem face fiecare pentru a prelua şi multiplica acest exemplu, a spus deputatul Camelia Gavrilă, reprezentantul Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor, care, totodată, este şi propunerea premierului Dăncilă pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

Centru municipal pentru copiii pasionaţi de robotică şi inteligenţă artificială

La eveniment a fost prezent şi primarul Mihai Chirica. El a fost impresionat atât de laborator, cât şi de palmaresul elevilor olimpici. Primarul a propus înfiinţarea unui hub informatic pentru elevii pasionaţi de robotică. „Este un demers care este laudativ pentru colaborarea celor din mediul IT şi şcoala ieşeană. De data aceasta, o companie de IT a finanţat şi sponsorizat înfiinţarea laboratorului de robotică. De mai bine de un an lucrăm la un proiect împreună cu Banca Mondială de Investiţii privind crearea conceptului de Iaşi, smart citty şi înfiinţarea primului centru de cercetare în domeniul roboticii şi a inteligenţei artificiale, care să funcţioneze într-un spaţiu de zeci de hectare, unde vor putea acumula foarte multe companii şi institute de cercetare din România şi din afara ţării. Proiectul vine perfect pentru ceea ce vor aceşti copii, care au o preocupare devenită o pasiune pentru robotică, motiv pentru care vom înfiinţa un centru local, un centru municipal, unde să puteam aduce în acelaşi loc toţi copiii talentaţi în acest domeniu. Sunt copii care pot, cum sunt cei de la Liceul de Informatică, Colegiul Racoviţă, Colegiul Negruzzi, Colegiul Naţional, care deja au echipe de robotică, dar sunt şi mulţi copii care nu au un suport tehnic logistic de calitate şi care ar putea beneficia de un sprijin care să-l asigurăm noi pentru acest domeniu. O să convoc un consiliu local în domeniul IT, din care fac parte universităţile şi toţi specialiştii în domeniu şi voi propune înfiinţarea acestui centru şi vom căuta şi un spaţiu care să fie un laborator al oraşului, în care să poată face artă din această pasiune”, a spus primarul Chirica.

Sprijin şi din domeniul universitar

Şi universitarii promit că îi vor sprijini pe elevii pasionaţi de robotică şi inteligenţă artificială pentru a-şi dezvolta abilităţile. „Noi suntem mai apropiaţi de mediul privat decât liceele. Noi am alocat câţiva ani buni pentru a atrage companiile să vină către noi. Nu au venit din primul moment. Au trecut luni bune până au înţeles că au şi ele de câştigat. Acum am început să le spunem companiilor din IT că e nevoie să se implice şi în viaţa liceelor. Văd că au început să se înţeleagă. Îi felicit pe cei din zona IT care au venit să se alăture Liceului de Informatică. Elevii, dacă văd şi le place acest domeniu, fie că vorbim de informatică, robotică, realitate augmentată, o să fie un câştig pentru toată lumea – pentru noi, pentru facultăţi, pentru oraş. Noi, cei de la Facultatea de Informatică, în robotică nu prea îi putem sprijini, dar cred că îi putem ajuta să facem roboţii mai inteligenţi. Aici putem lucra împreună. Pe lângă acele competiţii în care trebuie să îţi controlezi robotul prin tastatură de la distanţă cu ajutorul aplicaţiilor mobile, trebuie la un moment dat să îl laşi să fie fie autonom, să îşi îndeplinească singur acele sarcini. Aici îi putem ajuta. Suntem specialişti în zona inteligenţei artificiale, îi putem ajuta să creeze aplicaţii practice la proiecte pe care noi le gândim teoretic, să facem împreună aplicaţii practice care să îi ajute în competiţiile naţionale şi internaţionale. Deja mă gândesc la nişte cursuri care ar putea fi adaptate pentru ei la rezolvarea unor probleme practice din lumea înconjurătoare, cum sunt şi aceste competiţii în care sunt implicaţi, ne-a spus Adrian Ifteni, decanul Facultăţii de Informatică din Iaşi.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei