Ieşenii cer stoparea demersurilor vizând extinderea Penitenciarului Iași
Dimensiune font:
În şedinţa ordinară de astăzi a Consiliului Local, pe ordinea de zi se află un nou proiect de hotărâre vizând aprobarea PUZ-ului pentru extinderea Penitenciarului Iaşi. Potrivit proiectului, se intenţionează realizarea în Copou a unei construcţii în formă de „U”, care să găzduiască doar pavilioane de detenţie. Noua construcţie urmează să fie realizată pe terenul liber dinspre str. Fagului, iar cele 600 de locuri de cazare astfel create ar urca la 1.100 de locuri capacitatea Penitenciarului Iaşi, cifră mult mai apropiată de standardele europene în domeniu (camere cu maximum 2 deţinuţi). Revenirea proiectului în mapele consilierilor locali, după ce aceştia l-au respins de trei ori este motivată de solicitarea unității de detenție, care a trimis o adresă Primăriei în care expune motivele pentru care trebuie aprobat proiectul. „Menționăm că Penitenciarul Iași custodiază deținuți care sunt la dispoziția instanțelor de judecată (Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel), orașul Iași având cel mai mare Palat de Justiție din Moldova, fiind obligatoriu să existe un penitenciar în proximitatea acestuia. Din analiza cauzelor aflate pe rolul instanțelor rezultă faptul că acestea au un număr foarte mare de solicitări cu privință la prezentarea persoanelor private de libertate, astfel ar fi practic imposibilă înfățișarea acestora la orele solicitate, dacă Penitenciarul Iași ar fi relocat”, se arată în adresa Penitenciarului Iaşi.
În acelaşi document, oficialii Penitenciarului fac referire și la terenul din județul Neamț pe care instituția l-a primit în administrare încă din anul 2012 pentru construirea unei noi unități de detenție. „Terenul este administrat de Penitenciarul Iași pentru că este cea mai apropiată unitate care poate gestiona acest teren din punct de vedere administrativ. Scopul Guvernului nu ar fi fost să reloce unitatea de la Iași, ci să construiască un nou penitenciar și în județul vecin, Suceava și Neamț fiind singurele județe fără penitenciar”, mai spun oficialii Penitenciarului.
Fără Penitenciar în oraş
Dacă demersul Ministerului Justiţiei este unul logic, extinderea din Copou fiind de zece ori mai ieftină decât relocarea Penitenciarului, la fel de adevărat este şi faptul că dispariţia Penitenciarului ar elibera circa 5,4 hectare în Copou, o zonă „verde” şi folosită de ieşeni pentru promenadă şi relaxare. De altfel, plecând de la acest premise, în mediul virtual a apărut ieri o petiţie semnată de sute de ieşeni, prin care aceştia solicită stoparea oricărui demers referitor la extinderea Penitenciarului. „Înțelegem necesitatea asigurării unor condiții civilizate pentru persoanele private de libertate, însă acest lucru trebuie realizat într-un mod rațional, fără a afecta viața zecilor de mii de ieșeni care locuiesc în cartierul Copou sau obișnuiesc să facă plimbări în această zonă verde a Iașului. Amplasarea PMS Iași în cartierul Copou a fost o eroare de la bun început, iar proiectul de extindere nu ar face decât să permanentizeze această decizie greșită luată inițial de regimul comunist în anii 1950”, se arată în petiţia care circulă pe reţelele de socializare şi care a fost semnată de 300 de cetăţeni. „Extinderea Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași (PMS Iași) pe amplasamentul actual din dealul Copoului ar fi o gravă eroare urbanistică și de cheltuire a fondurilor publice ce ar afecta pe termen lung caracterul rezidențial și cultural al acestui cartier emblematic pentru Iași! Fondurile existente ar trebui alocate pentru construcția unei noi unități de detenție, la o distanță rezonabilă de municipiul Iași (20 de km de clădirea judecătoriei/tribunalului), pentru a rezolva problema supraaglomerării penitenciarului pe termen lung, într-o manieră sustenabilă și eficace din punct de vedere financiar. Acest proiect presupune costuri financiare semnificative (de ordinul zecilor de milioane de lei), ce nu se justifică doar pentru o perioadă de 5-10 ani de zile. Măsura corectă este relocarea în întregime a acestui obiectiv în afara Iașului, la o distanță rezonabilă (15-20 de km) față de instanțele de judecată”, se mai arată în petiţie. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau