Marea muzică a lumii și-a deschis aripile la Classix Festival
Dimensiune font:
Timp de șapte zile, artiști de renume vor concerta la Iași * concertul de deschidere a marcat aseară o premieră importantă – primul recital de pian susținut într-o catedrală din Iași
La Iași a început ieri prima ediție a Classix Festival, un eveniment care își propune să ofere o atenție deosebită în promovarea valorilor umane autentice.
Timp de șapte zile, ieșenii se vor putea bucura de concerte extraordinare, dezbateri, activități educative și interdisciplinare. Artiștii care vor concerta sunt laureați ai unor prestigioase premii și distincții, soliști alături de numeroase filarmonici scandinave, invitați în cadrul marilor concerte și festivaluri internaționale, vârfuri ale generației pe care o reprezintă. Programele concertelor cuprind un spectru foarte larg de lucrări, variind de la opus-uri sacre spre cele dramatice și monumentale, până la jazz și zona de divertisment. Sub directoratul artistic al lui Dragoș Cantea, Classix va lua naștere ca o aventură clasică contemporană, în care marea muzică a lumii își va deschide aripile ca să cuprindă publicul. Festivalul s-a deschis cu un concert susținut în Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Intitulat „Uman sau Divin”, concertul a consemnat și o premieră, fiind primul primul recital de pian susținut vreodată într-o catedrală din Iași. Evenimentul a fost centrat pe un program care a conectat experiența umană de cea spirituală și a fost prezentat de reputatul pianist Dragoș Cantea, artist aflat sub tutela Academiei Norvegiene din Oslo. Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice a fost susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola Catedralei Romano-Catolice din Iași, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una transcendentală.
Pianist format la Iași de Ioana Stănescu și în prezent fiind sub îndrumarea lui Håvard Gimse și Kathryn Stott, Dragoș Cantea a realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2019 a susținut recitaluri și concerte difuzate de Radio România Muzical și Televiziunea Română.Dragoș are numeroase apariții concertistice în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit. Simultan, dezvoltă și o cercetare doctorală, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean.Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică din Londra. Este un adept al inovării în artă, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației. Este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Classix și printre alte noi apariții europene va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.
Astăzi, publicul este așteptat la„ Concertul Romantic”, care va avea loc la Palatul Culturii începând cu ora 19:00. Dragostea este una dintre valorile clasice ale omenirii și nu putea lipsi din seria Classix, prezentând un duo artistic extrem diferit - atât ca tradiții, cât și ca atitudine scenică. Un pianist sud-coreean – Victor Lim, și o violoncelistă norvegiană – Sandra Lied Haga, vor depăși granițele națiunilor prin comunicarea melodică desfășurată sub egida romantismului.
„Armonii nordice” este propunerea celei de-a treia zi de festival, iar iubitorii de muzică sunt așteptați, tot de la ora 19, la Casa Balș, unde cvarterul soliștilor din Trodheim va prezenta opus-uri norvegiene. Ei sunt câștigători ai unui premiu Grammy 2020, pentru „cel mai bun album imersiv", înregistrat alaturi de un producător norvegian.
Orchestra de camera a fost fondată în 1988 cu scopul de a oferi celor mai buni tineri interpreți din Trondheim oportunitatea de a cânta împreună și de a dobândi experiența de concert. De atunci, ansamblul s-a stabilit drept unul dintre cele mai distincte din Norvegia.
„Clasic sau fantastic” este propunerea cvartetului Selini, care va putea fi ascultat miercuri, 19 februarie, de la ora 19, la Palatul Culturii. Fiind înregistrat ca un ansamblu de reședință al Vienei, programul va purta publicul pe un tărâm austriac mai degrabă întunecat. Detaliul nocturn va putea fi observat atât datorită spectaculozității repertoriului ales, cât și prin viziunea contemporană a ceea ce înseamnă o scenă pentru un cvartet de coarde. Îmbinând arta vizuală în concept, experiența serii va fi resimțită într-un mod eclectic. „Visul american la două piane” va putea fi ascultat pe 20 februarie, de la ora 19, în aula Bibliotecii Centrale Universitare. Protagoniști vor fi doi tineri pianiști cu cariere internaționale pornite la Iași, sub îndrumarea Ioanei Stănescu – Dragoș Cantea și Valeria Lapșin. Programul este conturat pentru a parcurge atât muzica de film din suita West Side Story, cât și istoria negrilor prin creații celebre de jazz într-un aranjament inedit la două piane. După „Concertul evreiesc”, care va avea loc în spațiu, pe 21 februarie, de la ora 19, Classix Festival se va încheia pe 22 februarie, la Teatrul Național, cu un concert de excepție – „Clasicul transfigurat”, susținut de cvartul soliștilor din Trodheim și de Selini Cvartet.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau