Medicii de familie din Moldova rurală, pe cale de dispariție!
Dimensiune font:
* conform unui recent raport prezentat de Avocatul Poporului, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est sunt 156 posturi vacante de medic de familie, în 31 de localități din mediul rural! * cele mai multe posturi deficitare se regăsesc în județul Neamț - 59 * cele mai puține probleme din acest punct de vedere se înregistrează la Botoșani, unde sunt disponibile, în rural, 7 posturi de medic de familie, și Iași – 11
Meseria de medic de familie nu mai este atractivă şi de aceea puţini medici rezidenţi vor să lucreze în sistem.
Avocatul Poporului a făcut, la sfârșitul anului trecut, o analiză a ceea ce se întîmplă în sistemul de medicină primară, iar ceea ce a descoperit provoacă îngrijorare. La nivel național, conform datelor contabilizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi de Ministerul Sănătăţii, există 212 localităţi fără medic de familie şi 665 posturi de medici vacante.
Conform Avocatului Poporului, „prezenţa unui medic de familie în comunitate este o condiţie necesară garantării dreptului constituţional la ocrotirea sănătăţii. 53% din localităţile rurale ale ţării nu au medic de familie, iar 2,52% din populaţie nu beneficiază de asistenţă medicală primară”.
31 de comune cu probleme
Conform raportului prezentat de Avocatul Poporului, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est sunt 156 posturi vacante de medic de familie, în 31 de localități din mediul rural! Cele mai multe posturi deficitare se regăsesc în județul Neamț - 59.
La nivelul judeţului Neamţ funcţionează 240 de cabinete pentru 83 de unităţi administrative (2 municipii, 3 oraşe, 78 comune şi 346 sate. Există comune din judeţ cu trei şi mai multe sate care au un singur medic de familie. Mai mult, în trei localităţi nu există deloc medic de familie - la Pînceşti, Văleni şi Gîdinţi. Pe de altă parte, populaţia arondată pe un medic de familie este de maxim 1.883 pacienţi.
Din documente rezultă şi faptul că, la sfârșitul anului trecut, alte 61 de localităţi din Neamţ aveau deficit de personal. Adică 59 de posturi erau vacante în mediul rural. O altă problemă este aceea că medicii de familie sînt şi cei care asigură consultaţii în centrele de permanenţă, în Neamţ existînd 26, din care 11 în mediul rural, acestea suprasolicitînd profesional personalul.
Avocatul Poporului depistează şi cauzele fenomenului: în România legislaţia nu corespunde realităţilor din teritoriu, care se referă la lipsa condiţiilor de viaţă, 45% din localităţi nu au sistemde apă şi canalizare şi au WC-ul în fundul curţii. La acestea se adaugă lipsa de sprijin din partea autorităţilor locale şi inaccesibilitatea la mijloace de culturalizare.
Botoșani - lider regional la populația arondată medicului de familie
După Neamț, un alt județ cu mari probleme în asigurarea serviciilor medicale pentru populația din mediul rural este Bacăul, unde 3 comune au rămas fără medic de familie, posturile deficitare fiind, în județ, de 34. La Bacău sunt 264 de cabinete medicina familiei în cele 93 de unități administrativ-teritoriale, iar populația per cabinet medic familie este de 2.139.
Cele mai puține probleme din acest punct de vedere se înregistrează la Botoșani (157 cabinete medicina familiei în 78 de unități administrativ-teritoriale, cu o populație per cabinet de 2.471 persoane) și Iași (405 de cabinete, cu o populație arondată per cabinet de 1.898 persoane).
La Botoșani sunt disponibile, în rural, 7 posturi de medic de familie, iar la Iași, 11. Cu toate acestea, Botoșaniul este lider regional în ceea ce privește populația arondată medicului de familie, cu o medie per cabinet medic familie de 2.139 persoane. Asta situează județul pe locul al treilea la nivel național, după Sălaj, Constanța și Călărași.
La Suceava sunt 277 cabinete medicină a familiei (populația per cabinet este de 2.259), 4 unități administrativ-teritoriale rămânând fără medic, iar la Vaslui sunt 157 cabinete (cu o medie de 2.259 persoane arondate per cabinet), 6 comune fără medic de familie, 22 posturi vacante în mediul rural, în 20 puncte de lucru.
Facilităţi pentru medicii tineri
Lipsa cadrelor medicale în mediul rural a dus la închiderea mai multor cabinete. Acest aspect este legat și de faptul că o mare parte a medicilor de familie sunt persoane care au ieșit la pensie. Multe Direcții de Sănătate Publică din țară au solicitat chiar autorităților locale rămase fără asistență medicală primară să încerce să creeze facilități pentru medicii de familie, astfel încât localitățile lor să devină atractive pentru aceștia mai ales, pentru medicii tineri, care doresc să intre în sistemul de sănătate.
În mediul rural, asistența medicală primară a fost asigurată, anul trecut, de 40,2% dintre cabinetele independente de medicină de familie.
Totodată, 63 de spitale și alte unități medicale asimilate spitalelor în structura cărora au funcționat 25 de ambulatorii de spital, un număr de 9 ambulatorii de specialitate, 4 centre de diagnostic şi tratament, unul din cele două sanatorii de neuropsihiatrie au oferit asistență medicală de specialitate în mediul rural.
De asemenea, în mediul rural au funcționat 59,1% dintre unităţile medico - sociale, 63,2% dintre drogherii și punctele de lucru ale farmaciilor, 3 din cele 9 centre multifuncţionale, precum şi cele două preventorii existente.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau