Moldova, regiunea copiilor fără copilărie

Dimensiune font:

| 08-03-2024 08:29

* în perioada iunie 2021-iunie 2022, o jumătate de milion de copii din România aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte state * regiunea de Nord Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta * sunt 130.000 de copii, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi * acasă, unul din şapte copii nu merg continuu la şcoală, au rezultate slabe la învăţătură şi risc de abandon şcolar

Un studiu realizat, în premieră în România, de Organizația „Salvaţi Copiii”, privind situaţia copiilor ai căror părinţi au plecat în alte state, la muncă, arată că aproape jumătate un milion de copii din ţară au avut unul sau ambii părinţi plecaţi în perioada copilăriei lor. Iar Regiunea de Nord Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta.

În perioada iunie 2021-iunie 2022, o jumătate de milion de copii aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte state. Regiunea de Nord Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta. Sunt 130.000 de copii, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi. „Situaţia copiilor cu ambii părinţi plecaţi este foarte sensibilă, în sensul că foarte mulţi dintre ei nu ţin pasul cu şcoala. Unul din şapte copii nu merg încontinuu la şcoală, au rezultate slabe la învăţătură şi risc de abandon şcolar. Foarte mulţi au probleme emoţionale, depresie, anxietate, apatie, în proporţie mult mai mare decât alţi copii din aceste judeţe. Important pentru noi este ca autorităţile responsabile să înţeleagă că este o situaţie delicată, că nu avem date oficiale la nivelul situaţiei reale. Datele oficiale sunt mult mai mici decât cele ale copiilor aflaţi în astfel de situaţii”, a declarat joi, la Iași, preşedintele Organizației „Salvaţi Copiii România”, Gabriela Alexandrescu. 

 

„La nivelul judeţului Iaşi, pentru cei 4.184 de copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate cred că şi statul, dar şi asociaţiile neguvernamentale ar trebui să se implice mai mult” - Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

 

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivelul judeţului Iaşi, unde autorităţile încearcă să suplimenteze lipsa prezenţei şi afectivităţii părinţilor cu profesori şi specialişti care să înveţe copiii rămaşi singuri acasă cum să gestioneze situaţiile, emoţiile şi timpul.   Cred că trebuie tras un semnal de alarmă pentru faptul că din cei 75.000 de copii din România care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 25.000 sunt din Moldova. La nivelul judeţului Iaşi, pentru cei 4.184 de copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate cred că şi statul, dar şi asociaţiile neguvernamentale ar trebui să se implice mai mult. Consiliul Judeţean Iaşi, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), are ca prioritate crearea unor condiţii mai bune şi să asigurăm practic o susţinere care să înlocuiască dragostea maternă. Prin programele derulate la DGASPC, cu un buget de 110 milioane de lei, sperăm că vom reuşi să ajutăm suplinirea acestei nevoi. După cum bine ştiţi, avem Centrul de zi din Bucium, construim în Tătăraşi centrul Respiro, prin care să aducem o educaţie acestor copii. Prin activităţile derulate cu profesorii şi pedagogii încercăm să îi ţinem ancoraţi în societatea ieşeană”, a declarat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

La Iaşi, de câţiva ani municipalitatea organizează, alături de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), târguri de locuri de muncă dedicate românilor din diaspora. Însă oferta este prea puţin tentantă pentru cei plecaţi să lucreze „afară”.

De altfel, în cadrul Primăriei Iaşi a fost înfiinţat Biroul Diaspora, care transmite săptămânal oferta locurilor de muncă puse la dispoziţie de AJOFM către oficiile diplomatice şi consulare, centrele consulare, asociaţiile româneşti şi mass-media de limba română din afara graniţelor.

Tot la iniţiativa municipalităţii, în Iaşi funcţionează Centrul DIFAIN CSA (Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă), care din 2010, şi-a deschis porţile pentru 100 de copii şi are drept obiectiv principal crearea unui mediu echilibrat, sigur şi prietenos în care copiii beneficiază de informaţii, instruire, activităţi recreative. „Cred că este o decizie de suflet a românilor plecaţi din ţară în scopul de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai. Cred că dragostea de copii este unul din motivele cele mai importante care îi determină să revină acasă, să îşi întregească familiile. Mai sunt lucruri de făcut. Cu toţii vrem o ţară ca afară. Din fericire, ţara noastră începe să fie mai plăcută decât multe lucruri care se întâmplă afară. Trebuie să asigurăm stabilitate, locuri de muncă plătite decent pentru a-şi păstra nivelul de trai găsit înafara ţării. Trebuie să avem o clasă politică responsabilă pentru destinul fiecărui cetăţean. Şi, desigur, să încercăm să ne aşezăm cu toţii la masa discuţiilor pentru a găsi soluţii, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 34 de ani. Cred că a venit şi acest moment. Cred în şansa românilor dinafara graniţelor ţării, nu le-aş da un îndemn veniţi toţi înapoi, pentru că ar fi copleşitor pentru dânşii, dar cred că cei care au copii minori trebuie să se reîntoarcă acasă pentru a-şi reîntregi familiile”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

„Numărul de 138.000 de copii din regiunea de Nord-Est care au unul sau pe ambii părinți plecați la muncă în străinătate este unul foarte mare, practic el reprezintă populația unui oraș din România”.

 

„Ministerul de Externe are rolul de facilitator între cei care rămân în țară (copiii și bunicii, de cele mai multe ori) și părinții care sunt plecați la muncă în străinătate, bineînțeles că pentru un trai mai bun. Noi suntem cei care trebuie să le dăm acestora informații, să le spunem pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru ca cei rămași în țară să-și poată înscrie copiii la școală și să aibă condiții decende de trai. Ambasadele noastre sunt întotodeauna deschise, de altfel acesta fiind și motivul pentru care Ministerul de Externe a început acest demes împreună cu Asociația Salvați Copiii”, a spus Jeanina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe al României.

De remarcat că, potrivit Ministerului de Externe, în ultimul an, numărul părinților care au plecat la muncă în străinătate a scăzut, însă acesta continuă să rămână unul încă fofoarte ridicat.

 

„Deşi eram mică, am simţit de multe ori că mama încerca să umple un gol rămas după plecarea tatălui meu la muncă în străinătate. A fost greu mai ales când întâmpinam dificultăţi la şcoală sau nu mă înţelegeam cu mama...”

 

Unul dintre aceşti copii este şi Tiffany, o tânără studentă în primul an la Facultatea de Psihologie. Ea a decis să fie voluntar la „Salvaţi Copiii, după ce a avut propria experienţă a copilăriei trăite doar în preajma unuia dintre părinţi în timp ce  celălalt era plecat la muncă în străinătate.  Tatăl meu a plecat în străinătate când eram mică. Aveam vreo 7-8 ani. A fost o perioadă dificilă pentru că am rămas doar eu cu mama.  Am avut noroc că am rămas cu mama. Sunt zeci de mii de copii care rămân singuri, nici măcar cu mama. Am avut noroc şi de faptul că m-am înţeles foarte bine cu mama, care a încercat să ţină locul ambilor părinţi. Deşi eram mică, am simţit de multe ori că mama încerca să umple un gol rămas după plecarea tatălui meu la muncă în străinătate. A fost greu mai ales când întâmpinam dificultăţi la şcoală sau nu mă înţelegeam cu mama. Am avut o perioadă în care nu am avut prieteni dar aş fi avut nevoie să stau de vorbă cu tata, care mai mult era plecat la muncă în străinătate. Îl vedeam doar de câteva ori pe an, mai ales de sărbători. Am din acest punct de vedere îmi dau seama că am fost norocoasă. Sunt foarte mulţi copii care nu îşi văd părinţii nici măcar de sărbători. Sunt unii care rămân cu bunii, sau sunt lăsaţi în grija rudelor ori trebuie să îşi poarte singuri de grijă”, povesteşte Tiffani Moisuc . Laura RADU, Edi MACRI

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
Ieșenii, abandonați de autorități, în caz de război!
10/04/2025 07:24

* 1,22%  din cele 760.774 persoane rezidente in judet ar avea asigurat un adăpost in cazul unor bombardamente, de exemplu * dacă scoatem cifrele municipiului resedintă de judet din totalul capacitătii ...

Lucrările la Podul de peste Prut debutează cu un festival
10/04/2025 07:23

 Romania a emis Autorizatia de Construire pentru Podul de Flori peste Prut de la Ungheni, executia lucrărilor urmand a incepe pe 26 aprilie, cu un festival chiar pe santier. Pe 26 aprilie 2025, in comuna ...

Ca niciodată în ultimii ani, se fac angajări masive în comerţ
10/04/2025 07:21

Veşti bune pentru absolvenţii de facultate, au destule oportunităţi de angajare (94). Se angajează, printre altele,  asistent medical, inginer horticol, consilier juridic, ecomomist, consultant bancar ...

Un ritual de tundere a opt femei la Mănăstirea Moreni, din județul Vaslui, a stârnit un val de reacții contradictorii pe internet
10/04/2025 07:16

La Mănăstirea Moreni din judetul Vaslui, a avut loc o ceremonie religioasă de tunderea a opt femei, inainte de a deveni călugărite. La prima vedere, poate părea ceva medieval şi misogin. In realitate, es ...

Mii de invenții vor fi expuse în centrul Iașului
09/04/2025 17:46

Peste 600 de invenţii, proiecte de cercetare şi aplicaţii inovative din domenii diverse vor fi expuse, in perioada 8-10 mai, la Euroinvent - European Exhibition of Creativity and Innovation, unul dintre cele ...

  Iașul din ilustratele vechi
09/04/2025 17:46

Înainte ca tramvaiele moderne să fasaie silentios prin oras, Iasul vibra in sunetul metalic al tramvaiului portocaliu. Mersul lui legănat si geamurile mari, pline de povesti nerostite, formau o orchestr ...

Pe 26 aprilie, la Iași, se dă startul construcției podului rutier Ungheni – Golăești prin Festivalul „Podul de Flori”
09/04/2025 17:39

Romania si Republica Moldova marchează impreună inceperea lucrărilor la podul rutier Ungheni - Golăesti printr-un eveniment simbolic si festiv Pe 26 aprilie, autoritătile din Romania si Republica Moldova ...

Iașul s-a umplut de cafenele
09/04/2025 15:10

Iesenii nu mai beau doar cafea. Ei trăiesc experienta cafelei. Cu fundal lo-fi, mese din lemn recuperat, design scandinav si barista tatuat, fiecare colt de stradă din Centru, Copou sau Păcurari pare un plat ...

Războiul din CNIR capătă proporții: Urtoi, acuzat de trafic de influență și santaj!
09/04/2025 13:59

După ce au reusit să-l inlăture de la conducerea Consiliului de Administratie al Companiei Nationale de Investitii Rutiere, cei din conducerea institutiei vor mai mult. Asa se face că, pe nepusă masă, Că ...

Filme documentare de artă, la Cinema Ateneu
09/04/2025 11:14

Cinema Ateneu devine noua destinatie pentru pasionatii de artă si cinematografie prin lansarea programului DocuArt – o initiativă inedită ce aduce pe marele ecran documentare de artă de calitate. &Ici ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei