Muzeul vieţii cotidiene în comunism, deschis la CET
Dimensiune font:
Asociaţia CulturEst a prezentat ieri un proiect inedit * este vorba despre „Muzeul vieţii cotidiene în comunism”, o iniţiativă ce aparţine scriitorilor Dan Lungu şi Constantin Iftime * deja au fost adunate primele piese de colecţie – sifoane, ecusoane de pionier, baterii Elba
Iniţiativa are la bază o viziune nouă, de prezentare a istoriei comunismului prin cunoaşterea faptului mărunt, a lucrurilor cotidiene din fostul regim, şi de limpezire a memoriei acestei perioade prin participare colectivă. Muzeul va fi deschis într-o hală industrială din incinta fostului CET.
Sifoane, ecusoane şi efervescenţă
Proiectul a fost lansat în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat şi primarul Ovidiu Portariuc. „Până vedem muzeul propriu-zis mai e mult, dar îl putem începe. E o idee care a început să facă şi va face vâlvă. M-am inspirat dintr-un muzeu din Germania! Noi vrem un muzeu construit în mod colectiv pentru că astfel reconstruim împreună o memorie şi ne-o asumăm. Este o oportunitate pentru Botoşani de a câştiga imagine la nivel naţional”, a spus scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, originar din Botoşani.
El a precizat că mulţi prieteni i-au adus deja obiecte cu care ar putea să doteze viitorul muzeu, de la sticle de sifon, la ecuson de pionier şi până la baterii Elba. Primarul Ovidiu Portariuc s-a declarat onorat de faptul că doi scriitori cunoscuţi au intrat într-un asemenea proiect inedit cu municipalitatea. „Prezenţa lor la Botoşani este o garanţie că viaţa culturală în municipiul nostru va avea efervescenţă”, a declarat primarul Portariuc. (Alina Caliniuc)
„Sunt şi amintiri pozitive despre comunism, iar proiectul are un rol pedagogic de asumare a memoriei. Vreau să fie un muzeu modern ca să putem atrage turişti” - Ovidiu Portariuc, primar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau