Povestea emoționantă a Fanfarei „Ciocărlia”. Show incendiar la Iași

370237168_837187401522071_2256775557924317009_n

Dimensiune font:

| 12-11-2023 22:17

Sala „Unirii” s-a transformat în această seară într-un loc în care muzica și aplauzele s-au întrepătruns, creând o atmosferă ireală la concertul Fanfarei „Ciocărlia”, care a ajuns și la Iași în cadrul turneului cu care a celebrat 25 de ani de spectacole.

Trupa, renumită pentru vitalitatea și autenticitatea muzicii lor tradiționale românești, a susținut un concert care a rămas în inimile publicului. Scena s-a transformat într-un vârtej de culori și sunete, unde fiecare notă părea să poarte cu ea o poveste veche, încărcată de emoție și tradiție. Artiștii, chemați la scenă de câteva ori, s-au întrecut pe ei în a onora un public dornic de spectacole de calitate. Alături de ei a vibrat și vocea ieșeanului Iulian Canaf. 

Concertul a început cu sunetele vibrante ale trompetelor, care au răsunat în sala plină de oameni de toate vârstele. Artiștii au reușit să creeze o atmosferă electrizantă, unde fiecare spectator s-a simțit parte dintr-o mare familie. Bucuria și entuziasmul membrilor fanfarei au fost contagioase. A fost o explozie de energie, cu ritmuri rapide și încântătoare care au făcut imposibil pentru oricine să stea pe loc. „Ireal de frumos, jazz și melodii tradiționale îmbinate fabulos”, au exclamat mulți dintre cei prezenți la concert, în timp ce dansau în sala transfprmată într-o scenă imensă. 

Povestea alămurilor de la Zece Prăjini

Fanfara „Ciocărlia”, o orchestă de suflători din satul Zece Prăjini, județul Iași, este mai mult decât un simplu ansamblu muzical; este un fenomen cultural, o punte între trecut și prezent, dintre tradiție și modernitate. Înflăcărată și plină de pasiune, muzica lor trece dincolo de barierele lingvistice și culturale, îmbinând sonorități tradiționale balcanice cu influențe diverse, de la jazz la muzică clasică.

Originile Fanfarei Ciocărlia sunt profund înrădăcinate în tradițiile romilor din Zece Prăjini. Această mică comunitate, izolată geografic, a păstrat vie tradiția muzicală romă, transmițând-o din generație în generație. Muzicienii, fie că sunt trompetiști, saxofoniști, tubiști sau percuționiști, au moștenit dragostea pentru muzică și abilitățile lor de la părinți și bunici, menținând vie o artă ancestrală.

Povestea lor a devenit cunoscută pe plan internațional în anii '90, când producătorul german Henry Ernst i-a descoperit. De atunci, Fanfara „Ciocărlia” a străbătut lumea, de la sălile mici din satele românești la marile scene internaționale, inclusiv la festivaluri prestigioase ca Glastonbury sau Montreal Jazz Festival. Impactul lor asupra publicului este profund și emoționant, aducând în prim-plan nu doar muzica, ci și cultura și istoria romă.

Concertele lor sunt un spectacol de energie și vitalitate. Muzicienii își demonstrează măiestria instrumentală prin rapiditatea și complexitatea melodiilor. Ritmurile rapide, aproape frenetice, sunt echilibrate de momente lirice, profund emoționante. Muzica lor vorbește despre bucurie și tristețe, despre viața și provocările comunității lor.

În turneele lor, ei nu reprezintă doar România, ci și o întreagă cultură. Ei sunt ambasadori ai tradiției romilor, având un rol esențial în promovarea și păstrarea acestei culturi unice. Muzica lor este un amalgam de istorie și emoție, un dialog între trecut și prezent.

Prin succesul lor internațional, fanfara a adus un omagiu și a reînviat interesul pentru muzica tradițională românească și romă. Ei inspiră nu doar prin muzica lor, ci și prin povestea lor - o poveste despre puterea artei de a uni oameni din diferite colțuri ale lumii, despre tradiție, comunitate și, cel mai important, despre sufletul care pulsează în fiecare notă muzicală pe care o interpretează.

O familie muzicală unită

Fiecare membru al fanfarei are o poveste personală de spus, legată de muzică și tradiție. Unii au învățat să cânte de la părinți și bunici, alții au descoperit pasiunea pentru muzică în timpul copilăriei. Împreună, ei formează o familie muzicală unită, dedicată păstrării și împărtășirii moștenirii culturale.

Fanfara Ciocărlia a primit numeroase premii și recunoașteri internaționale pentru contribuția lor la muzica mondială. Formată din 12 lăutari, fanfara Ciocărlia a aniversat 25 de ani de activitate în anul 2021, pornind ulterior într-un turneu internațional de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”, ce a continuat și anul acesta în orașe din România precum București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. Talentul ireal de a face alămurile balcanice să atingă note de jazz, pop și rock, le-a oferit statutul cultural ce i-a pus permanent pe scena muzicii variate, de la punk la clasic. De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocărlia s-a auzit pe coloana sonoră a filmelor „Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) și „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin)
Albumul „It Wasn’t Hard to Love You” (lansat în 2021), reprezintă o reverență muzicală adusă ascultătorilor fanfarei din întreaga lume. Este cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupă ce dorește să readuca zâmbetele pe fețele oamenilor. Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
18/11/2024 12:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Petrecere cu mult ALCOOL și o cursă nebună prin Iași, la volanul mașinii. Cum s-a terminat „filmul” pentru un bărbat de 50 de ani
18/11/2024 12:37

Un bărbat in varstă de 50 de ani, din Iasi, s-a urcat băut la la volanul masinii si a provocat un scandal urias pe străzile orasului. El a mers la o petrecere, acolo unde s-a consumat mult alcool. Aflat in ...

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: „În ultimii ani asistăm la o transformare profundă, care se resimte în toate segmentele pieţei financiare”
18/11/2024 11:17

În ultimii ani asistăm la o transformare profundă, care se resimte in toate segmentele pieţei financiare. Dezvoltarea şi implementarea acestui proiectului RoPay poziţionează Romania pe harta iniţia ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
18/11/2024 10:06

 COMUNICAT DE PRESĂ   18 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

Spiritele naturii, gardienii lumii nevăzute
18/11/2024 09:46

Bătranii spuneau că fiecare colt al naturii are „duhul lui”. Codrii seculari erau locuiti de duhuri pămantene, numite uneori sfinti ai pădurii sau chiar strigoi de pace, care vegheau asupra anim ...

 Operațiunea „ȘCOALA”: Zeci de elevi și studenți sunt anchetați pentru trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii
18/11/2024 09:38

Zeci de elevi si studenti din Iasi, Bucuresti, Galati si Vaslui sunt anchetati luni după ce au fost acuzati de de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc si efectuarea, fără drept, de opera ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
18/11/2024 08:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
18/11/2024 08:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
18/11/2024 08:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
18/11/2024 07:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei