Povestea emoționantă a Fanfarei „Ciocărlia”. Show incendiar la Iași
Dimensiune font:
Sala „Unirii” s-a transformat în această seară într-un loc în care muzica și aplauzele s-au întrepătruns, creând o atmosferă ireală la concertul Fanfarei „Ciocărlia”, care a ajuns și la Iași în cadrul turneului cu care a celebrat 25 de ani de spectacole.
Trupa, renumită pentru vitalitatea și autenticitatea muzicii lor tradiționale românești, a susținut un concert care a rămas în inimile publicului. Scena s-a transformat într-un vârtej de culori și sunete, unde fiecare notă părea să poarte cu ea o poveste veche, încărcată de emoție și tradiție. Artiștii, chemați la scenă de câteva ori, s-au întrecut pe ei în a onora un public dornic de spectacole de calitate. Alături de ei a vibrat și vocea ieșeanului Iulian Canaf.
Concertul a început cu sunetele vibrante ale trompetelor, care au răsunat în sala plină de oameni de toate vârstele. Artiștii au reușit să creeze o atmosferă electrizantă, unde fiecare spectator s-a simțit parte dintr-o mare familie. Bucuria și entuziasmul membrilor fanfarei au fost contagioase. A fost o explozie de energie, cu ritmuri rapide și încântătoare care au făcut imposibil pentru oricine să stea pe loc. „Ireal de frumos, jazz și melodii tradiționale îmbinate fabulos”, au exclamat mulți dintre cei prezenți la concert, în timp ce dansau în sala transfprmată într-o scenă imensă.
Povestea alămurilor de la Zece Prăjini
Fanfara „Ciocărlia”, o orchestă de suflători din satul Zece Prăjini, județul Iași, este mai mult decât un simplu ansamblu muzical; este un fenomen cultural, o punte între trecut și prezent, dintre tradiție și modernitate. Înflăcărată și plină de pasiune, muzica lor trece dincolo de barierele lingvistice și culturale, îmbinând sonorități tradiționale balcanice cu influențe diverse, de la jazz la muzică clasică.
Originile Fanfarei Ciocărlia sunt profund înrădăcinate în tradițiile romilor din Zece Prăjini. Această mică comunitate, izolată geografic, a păstrat vie tradiția muzicală romă, transmițând-o din generație în generație. Muzicienii, fie că sunt trompetiști, saxofoniști, tubiști sau percuționiști, au moștenit dragostea pentru muzică și abilitățile lor de la părinți și bunici, menținând vie o artă ancestrală.
Povestea lor a devenit cunoscută pe plan internațional în anii '90, când producătorul german Henry Ernst i-a descoperit. De atunci, Fanfara „Ciocărlia” a străbătut lumea, de la sălile mici din satele românești la marile scene internaționale, inclusiv la festivaluri prestigioase ca Glastonbury sau Montreal Jazz Festival. Impactul lor asupra publicului este profund și emoționant, aducând în prim-plan nu doar muzica, ci și cultura și istoria romă.
Concertele lor sunt un spectacol de energie și vitalitate. Muzicienii își demonstrează măiestria instrumentală prin rapiditatea și complexitatea melodiilor. Ritmurile rapide, aproape frenetice, sunt echilibrate de momente lirice, profund emoționante. Muzica lor vorbește despre bucurie și tristețe, despre viața și provocările comunității lor.
În turneele lor, ei nu reprezintă doar România, ci și o întreagă cultură. Ei sunt ambasadori ai tradiției romilor, având un rol esențial în promovarea și păstrarea acestei culturi unice. Muzica lor este un amalgam de istorie și emoție, un dialog între trecut și prezent.
Prin succesul lor internațional, fanfara a adus un omagiu și a reînviat interesul pentru muzica tradițională românească și romă. Ei inspiră nu doar prin muzica lor, ci și prin povestea lor - o poveste despre puterea artei de a uni oameni din diferite colțuri ale lumii, despre tradiție, comunitate și, cel mai important, despre sufletul care pulsează în fiecare notă muzicală pe care o interpretează.
O familie muzicală unită
Fiecare membru al fanfarei are o poveste personală de spus, legată de muzică și tradiție. Unii au învățat să cânte de la părinți și bunici, alții au descoperit pasiunea pentru muzică în timpul copilăriei. Împreună, ei formează o familie muzicală unită, dedicată păstrării și împărtășirii moștenirii culturale.
Fanfara Ciocărlia a primit numeroase premii și recunoașteri internaționale pentru contribuția lor la muzica mondială. Formată din 12 lăutari, fanfara Ciocărlia a aniversat 25 de ani de activitate în anul 2021, pornind ulterior într-un turneu internațional de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”, ce a continuat și anul acesta în orașe din România precum București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. Talentul ireal de a face alămurile balcanice să atingă note de jazz, pop și rock, le-a oferit statutul cultural ce i-a pus permanent pe scena muzicii variate, de la punk la clasic. De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocărlia s-a auzit pe coloana sonoră a filmelor „Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) și „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin)
Albumul „It Wasn’t Hard to Love You” (lansat în 2021), reprezintă o reverență muzicală adusă ascultătorilor fanfarei din întreaga lume. Este cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupă ce dorește să readuca zâmbetele pe fețele oamenilor. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau