Un „vieţaş” disperat să iasă din pușcărie, după un sfert de secol după gratii!

1ocnas

Dimensiune font:

| 05-04-2023 05:59

Dintre toţi criminalii care au îngrozit Iaşul în acei tulburi ani '90, Ionel Zamfirache e singurul care mai trăieşte şi azi, stă în închisoare din 1997, fiind, aşadar, ultimul mohican dintre „vieţaşii” de la sfârşitul secolului trecut.  Toţi ceilalţi criminali fioroşi din generaţia sa au trecut în nefiinţă, biografia lui Ionel e una înţesată de cadavre, un subiect de film macabru.

 

Pentru Ionel Zamfirache, lanţul fărădelegilor a început în ianuarie 1997, când el, fratele Dumitru şi concubinele acestora s-au dovedit cea mai aprigă şi violentă bandă din judeţ. Elena Şcheianu era iubitaa lui, lucra la barul din satul Boroseşti, comuna Scânteia, trăgea cu urechea la conversaţiile muşteriilor, apoi dădea ponturi  fraţilor Zamfirache. Le spunea cine din sat are bani ori obiecte de valoare, ei intrau noaptea în casele oamenilor şi furau tot ce li se părea interesant. Au început cu 16 icoane şi un costum de haine, apoi, în foarte scurt timp, au urmat încă două tâlhării banale. După care, primele crime.

La începutul lunii februarie a acelui an, Elena i-a înştiinţat pe fraţi că doi bătrâni din sat s-au umplut de bani. Pensionarii vânduseră doi boi, îşi scoseseră, cine ştie de ce, economiile de la bancă şi ar fi avut la saltea aproximativ 30 milioane lei vechi. O sumă mare la vremea aceea.

Iniţial, Ionel şi Dumitru n-au fost de acord cu lovitura. Bătrânii aveau gratii solide la geamuri, era aproape imposibil de pătruns prin efracţie. Elena dorea cu tot dinadinsul să-şi deschidă propria tonetă, aşa că i-a tot bătut la cap pe cei doi fraţi. I-a convins abia după două săptămâni de muncă de lămurire. Dumitru era om cuminte şi liniştit de felul lui, dar, la băutură, „nu-ţi mai trebuia buldozer”, după cum avea să mărturisească Ionel în faţa anchetatorilor.

Le-au scos ochii pentru ca ultimele imagini să nu le rămână „impregnate pe retină”

De la bun început, planul a prevăzut dublul asasinat, iar banda a acţionat ca atare. Paraschiva Cimpoi, prietena lui Ionel, se ştia cu familia de pensionari, a bătut la uşă, strigând-o pe bătrână pe numele mic. Când aceasta a deschis, Dumitru a dat cu toporul, iar Ionel cu bărdiţa. Bătrânul dormea adânc, nu auzise nimic şi a fost ucis în somn de către cei doi. Apoi victimelor li s-au scos ochii, criminalii auziseră de legenda că ultimele imagini rămân „impregnate pe retină”. Fraţii şi iubitele lor s-au pus pe răscolit casa, dar nici urmă de milioane. Doar 700.000 lei, un televizor alb-negru, câteva valuri de stofă şi ceva lenjerie. Bunurile au fost ascunse într-o groapă făcută sub un pat din casa familiei Zamfirache.

Faptul că au decis să părăsească satul imediat după această grozăvie şi să aştepte liniştirea apelor a avut efect invers. Le-a dat poliţiştilor prilej de a intra la bănuială, câinele detectiv şi-a intrat în rol, anchetatorii au descoperit obiectele furate, după care au început căutarea suspecţilor. Dumitru a fost prins primul, Ionel şi Paraschiva s-au predat în martie, iar Elena a fost arestată în aprilie.

Apoi, condamnări pe măsură: Dumitru, închisoare pe viaţă. Ionel - 28 de ani, Elena - 25 de ani, Paraschiva - 22 de ani.

Ionel şi Dumitru, cei mai duri dintre deţinuţii periculoşi

Fraţii Zamfirache au ajuns în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, fiind cazaţi în zona deţinuţilor periculoşi, acolo unde luptele pentru supremaţie sunt la ordinea zilei. Însă în celule separate, aflate la distanţă apreciabilă una de cealaltă.

Amândoi s-au impus rapid în rândul celorlalţi puşcăriaşi, au ajuns şefi de cameră, dar s-au găsit şi contestatori ai autorităţii lor. Aceştia au primit ce li s-a cuvenit, după cum se spune în argou.

Primul care a făcut cunoştinţă cu duritatea fraţilor a fost ucigaşul Petru Cozma, individ care mai avea în cazier şi violarea a trei bătrâne. Nou plasat în cameră, Cozma a revendicat şefia, lucru ce l-a înfuriat teribil pe Ionel. Acesta din urmă a aşteptat să se dea stingerea, a aşteptat ca rivalul să adoarmă, apoi l-a izbit cu bocancul în tâmplă. Cozma şi-a pierdut cunoştinţa, iar Ionel l-a legat cu cearşafurile, de mâini şi de picioare, de fiecare colţ al patului.

Distracţia l-a costat pe Ionel un supliment de opt ani de închisoare. Pentru lovire sau alte violenţe şi lipsire de libertate în mod ilegal, fapte săvârşite în timpul executării pedepsei.

Dumitru a procedat într-un mod asemănător, atunci când i-a fost contestată autoritatea. Noul venit în celulă a simţit pe propria piele de ce era în stare un „buldozer” ca Dumitru. Acesta din urmă a primit încă o condamnare. Nouă ani pentru tentativă de omor deosebit de grav.

Ucigaşii mor pe capete. Ionel, singurul supravieţuitor

Al doilea deceniu al actualului mileniu a fost unul blestemat pentru vieţaşii din Penitenciarul Iaşi. Seria a fost deschisă chiar de Dumitru, care a murit în 2011, din cauza unui infarct.

Cozma, cel răstignit de Ionel i-a urmat, şase ani mai târziu. A căzut victimă a luptei pentru supremaţie în cameră. Silviu Vasile Cristofan tocmai fusese trasferat de la Botoşani, avea de executat o pedeapsă de 23 de ani, în urma unei crime comise la Bacău. Deşi nou venit, şi-a arogat statutul de lider, conduită de l-a înfuriat tare pe Cozma, care a dat imediat cu pumnul. Cristofan a răspuns cu în scaun metalic în ţeasta rivalului. A fost suficientă o singură lovitură, pur şi simplu, i-a zdrobit capul. Cozma a decedat pe loc.

Deşi n-a avut de suferit în urma altercaţiei din 2017, Cristofan a ajuns şi el pe lumea cealaltă. Un AVC în 2019.

Ionel a rămas singurul supravieţuitor dintre vieţaşii cu greutate din Penitenciarul Iaşi. La un moment dat se resemnase cu gândul că-şi va găsi sfârşitul tot aici. Spunea că nu are unde să se ducă, în caz că va fi liberat. „Eu şi-aşa sunt bolnav cu inima şi cu plămânii, cine ştie dacă mai apuc anul 2025, fratele a murit, mama la fel, de fosta iubită nu mai ştiu nimic, rămân aici”.

 

***

 

Decizia 358/26.05.2022 a Curţii Constituţionale, cea cu prescripţia, i-a schimbat total filozofia de viaţă. Acum vrea afară. A depus două cereri de rezivuire şi una de liberare condiţionată, primele, în baza deciziei pomenite. Un prim eşec, luni, 3 aprilie a.c.: „instanţa subliniază că este inadmisibil ca pe calea revizuirii să fie efectuată o rejudecare a cauzei pe un alt temei decât cele expres prevăzute de lege, iar cazul invocat de revizuient, respectiv intervenirea prescripţiei răspunderii penale nu se regăseşte printre cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege”.

Acum, Ionel aşteaptă răspunsul la solicitarea de liberare condiţionată, are termen pe 26 aprilie, iar pe 13 iunie se judecă celălalt demers al său privind revizuirea. Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Lucrări de modernizarea și extinderea la trei colegii din Iași
04/11/2024 22:51

* investitiile sunt realizate in cadrul programului PNRR - Componenta 15: Educatie, Investitia 10: Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi Primarul Mihai Chirica a semnat contractul de serv ...

Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei, la un pas de finalizare
04/11/2024 22:50

* in cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc in cartierul Cicoarei şi in zonele invecinate Lucrările la Centrul Mul ...

Zeci de instituţii ieşene, jefuite de trei mureşeni
04/11/2024 22:49

* aceştia au operat in intreaga ţară, cumpărau online vouchere de vacanţă, la un pic peste jumătate din preţ * le decontau apoi la cel real, dar beneficiarii nu ajungeau la vacanţele visate * in dosar ...

Tâlhăria, infracţiune gravă? La Iaşi, nici vorbă de aşa ceva!
04/11/2024 22:48

* in acest an, pe mesele judecătorilor ieşeni au ajuns, in total 576 dosare avand ca obiect infracţiunile de „talhărie” şi „talhărie calificată” * despre cele mai interesante, am ...

Schimbarea la față a Spitalului de Recuperare
04/11/2024 22:47

La Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi au fost livrate şi recepţionate, recent, echipamente medicale finanţate din bugetul local şi din veniturile proprii ale spitalului pentru Laboratorul de radiologie ...

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași
04/11/2024 22:46

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a obtinut finantare, prin PNRR, pentru reabilitarea si eficientizarea energetică a trei cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu&rdq ...

Prețul apartamentelor vechi, mai mare decât al celor noi, la Iași!
04/11/2024 22:45

* in octombrie, in Iasi, o garsonieră de 40 mp a avut un pret mediu de 66.413 euro, apartamentele cu două camere de 55 mp au costat 91.318 euro, iar apartamentele de 75 mp cu trei camere au ajuns la 124.524&n ...

Homeschooling, educație fără bariere
04/11/2024 13:17

Într-o lume in continuă schimbare, sistemele de educatie traditionale au inceput să fie puse sub semnul intrebării, iar homeschooling-ul – educatia la domiciliu – a devenit o alternativă d ...

Conferințele de la Ateneu, dialog între artă și știință
04/11/2024 12:58

Pe 9 noiembrie, la ora 18:00, Sala Unirii a Ateneului din Iasi va găzdui cea de-a III-a editie a proiectului cultural „Conferinte la Ateneu”, un eveniment care pune in dialog două domenii aparent ...

  Expoziție dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, la Vaslui
04/11/2024 12:38

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, in perioada 5 noiembrie 2024 -28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei