Un fost ministru ieșean sare la gâtul primarului
Dimensiune font:
Parlamentarul social-democrat Bogdan Cojocaru face referire la două proiecte ale municipalităţii despre care spune că au fost tratate cu superficialitate * în realitate, lucrurile stau cu totul altfel, parlamentarul, care vorbeşte despre tramvaie ecologice, fiind într-o eroare flagrantă
Relaţiile dintre primarul Chirica şi parlamentarii ieşeni au fost în permanenţă încordate şi s-au acutizat odată cu plecarea actualului edil din formaţiunea condusă, pe atunci, de Liviu Dragnea. Primarul Iaşului nu a scăpat ocazia de a-i critica pe social-democraţii ieşeni, fie pentru pasivitatea lor atunci când a fost vorba de alocarea de fonduri de la bugetul de stat, fie pentru maniera în care au aceştia au decis şi votat modificările la Codului de procedură penală.
Mai nou, deputatul ieşean Bogdan Cojocaru a susţinut pe pagina sa de socializare că acesta a ales în prezent să meargă la PNL doar din interes, uitând că în 2016 a prins funcţia de primar cu sprijinul PSD. „Asistăm la o căsătorie din interes între liberali şi primarul Mihai Chirica, însă nici una dintre părţi nu crede cu adevărat în acest mariaj. Primarul rămăsese fără partid, iar liberalii nu aveau un candidat creditat cu şanse reale pentru accederea la fotoliul de primar, astfel că cele doua părţi au ajuns la aceasta soluţie stranie şi de conjunctură. Ca toţi ieşenii, aşteptăm rezultatele acestui hibrid politic”, a spus deputatul PSD de Iaşi.
Sfătuit să înveţe maghiara!
Intervenţia deputatului Bogdan Cojocaru a declanşat o reacţie dură din partea edilului-şef. „Desigur, în politică, la umbra copacilor apar și lăstari. Unii rodesc, unii se usucă, iar alții se transformă în paraziți. Astfel de exemple se mai găsesc în politica ieșeană: politicieni mărunți, ajunși din întâmplare în Parlamentul României, care își schimbă stăpânul după cum bate vântul. Îi spun deschis lui Bogdan Cojocaru, deputat PSD în Parlamentul României: să vă fie rușine! V-ați cățărat pe votul românilor, iar odată ajuns în fotoliile luxoase din Parlament, ați uitat cine v-a trimis acolo și ce erați înainte de a ajunge parlamentar! În timp ce cadre medicale își riscă viața pentru a salva România de efectele pandemiei, vă întreb care a fost contribuția dumneavoastră la dezvoltarea orașului și județuluiŢ Cu ce și cu cât ați contribuit prin activitatea desfășurată în Parlament la bunăstarea ieșenilorŢ La aceste întrebări trebuie să răspundeți celor care v-au dat votul. Am să vă trimit cadou un ghid intensiv de învățat limba maghiară, poate veți deveni parlamentar pentru Ținutul Secuiesc, pe care îl adorați atât de mult”, a spus Mihai Chirica.
Un deputat cu „lecţiile” nefăcute!
Deputatul ieşean a ţinut să răspundă acestor acuze, aducând în actualitate aşa-zise proiecte ratate ale Primăriei. „Corect ar fi fost să prezentați ieșenilor proiectele din fonduri nerambursabile pe care Primăria Iași le-a tratat cu superficialitate și le-a pierdut. Amintesc aici neaccesarea celor 12 milioane de euro pentru achiziția de autobuze și tramvaie ecologice, precum și nefinalizarea proiectului pentru realizarea termosistemului la cele trei blocuri turn din Piața Unirii. În ambele cazuri cei care decontează incompetența administrației locale sunt ieșenii, care vor scoate banii din buzunarul propriu să achite contravaloarea creditelor acontate de municipalitate”, a spus Cojocaru.
Însă lucrurile la care acesta face referire stau cu totul altfel. Suma de 12 milioane de euro nu nu are în spate nicidecum o procedură pentru tramvaie, ci doar pentru autobuze hibrid (CNC). Depusă în noiembrie 2018 la Agenţia Fondului de Mediu, finanţarea solicitată de municipalitate a fost de 12 milioane euro pentru un număr de 25 de autobuze. Cererea a fost respinsă deoarece documentele nu erau semnate „conform cu originalul”, însă imediat după respingerea cererii de finanţare, municipalitatea ieşeană a depus contestaţie. Judecătorii au stabilit că documentaţia depusă de Primărie este conformă, au anulat decizia de anulare a contestaţiei dispunând, totodată, să reevalueze caracterul eligibil al cererii de finanțare. Prin urmare, odată ce s-a stabilit că documentaţia era bună, Primăria Iași are şanse să obţină finanţare.
Cojocaru este în eroare şi când vorbeşte de nefinalizarea proiectului pentru realizarea termosistemului la cele trei blocuri turn din Piața Unirii, într-o perioadă în care actualul primar avea statulul de interimar. La „tripleţii” din Piaţa Unirii, constructorul a finalizat 50% din lucrări, după care şi-a retras muncitorii, invocând disensiuni cu Primărie. La nivelul municipalităţii a fost constituită o comisie de inventariere a lucrărilor, restul acestora fiind suportate, într-adevăr, de la bugetul local şi, evident, încredinţate altui constructor. În prezent, există un proces între constructor şi municipalitatea ieşeană, aceasta din urmă reţinând şi executând garanţia de bună execuţie depusă de constructor, tocmai pentru a compensa grevarea bugetului local cu o cheltuială neprevăzută. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau