Vizita Papei Francisc va bloca Iaşul
Dimensiune font:
* Primăria va lua măsuri drastice * multe bulevarde vor fi închise, la fel şi cele două părţi ale Splai Bahlui, de la Podul de Piatră până la Podul „Sfântul Ioan” * Papa va urca pe o scenă specială, amenajată în faţa Palatului Culturii * inclusiv Papamobilul va fi construit de o firmă românească * pelerinii vor avea acces în zona vizitei doar în baza unui cod
„Un vis împlinit”, asta se doreşte a fi vizita Papei Francisc la Iaşi, moment care va avea loc pe 1 iunie. Sanctitatea Sa doreşte, printre altele, să ducă la împlinire dorinţa Papei Ioan Paul al II-lea, care, acum când a vizitat România, în urmă cu 20 de ani, şi-a dorit foarte mult să aibă o întâlnire cu tinerii, dar nu a reuşit.
Ca urmare, tinerii şi familiile tinere vor fi protagoniştii întregii vizitei pe care Papa Francisc o va face în România, pentru că ei ţin în mână viitorul şi trebuie susţinuţi. Sunt evidente probleme cu care se confruntă, mii de tineri plecând anul din România în căutarea unui trai mai bune, iar statisticile abunde de cifre în acest sens.
Problema a fost adusă în discuţie la conferinţa de presă de ieri organizată la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi. La dialog au participat PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, coordonatorul comisiei locale de organizare, preotul Daniel Iacobuţ, responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice la nivel diecezan, preotul Adrian Blăjuţă, responsabil cu mass-media la nivel diecezan, alături de care s-a aflat şi primarul Iaşului, Mihai Chirica.
„Papa vine pentru toţi şi este important să mergem împreună”
Scopul întâlnirii a fost de a prezenta momentele principale ale vizitei Sanctităţii Sale în România, moment considerat „unul istoric” de către PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi. „Am avut o mare bucurie când Sfântul Părinte mi-a spus de mai multe ori că doreşte să viziteze România. Era un dor şi al Sfântului Părinte, şi al nostru, şi iată că este pe cale să se desăvârşească, primindu-l la Iaşi. Este un om care reuşeşte mereu să-i facă pe oameni să înţeleagă că sunt fraţi. De aici şi deviza vizitei în România – Să mergem împreună”, a spus PS Petru Gherghel.
PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, a prezentat mare parte din pregătirile făcute în cele 160 de parohii ale Diecezei şi în bisericile filiale, punctând în special pe pregătirile spirituale unei astfel de vizite. PS Aurel Percă este coordonatorul general al comisiei care se ocupă de vizita Papei la Iaşi. Fiecare preot implicat în organizare are o misiune foarte strictă – unii se vor ocupa de copii şi tineri, alţii de bolnavi, de vârsntici, de toţi cei care vor dori să participe la evenimentul din iunie. „Papa vine pentru toţi şi este important să mergem împreună”, a spus Aurel Percă. Moementul va fi salutat inclusiv de oaspeţi din Ucraina şi Republica Moldova, din Israel, dar şi de reprezentanţi ai corpurilor diplomatice de la Bucureşti.
O scenă de 50 de metri
Un rol important în organizare îl are şi Primăria Iaşi, care a început deja pregătirile, stadiul fiind prezentat de către primarul Mihai Chirica. „La Iaşi va avea loc cea mai mare adunare publică din ultimii 160 de ani, de când s-a constituit România modernă şi necesită o atenţie deosebită. Va fi un eveniment foarte important pentru imaginea oraşului. Pentru noi, municipiul Iaşi, este o mare onoare să fim catalogaţi ca şi instituţie organizatoare. Sanctitatea Sa va avea cel puţin o dublă ipostază – va veni ca preşedinte al statului Vatican, dar şi în calitate de conducător al Bisericii Catolice. Măsurile organizatorice sunt extreme, ceea ce va însemna pentru noi o atenţie deosebită. De aproape două săptămâni am început să verificăm toate reţelele subterane de gaz, de apă şi de altă natură care vor fi sigilate în tot perimetrul vizitei. Ne interesează şi aspectul oraşului, care va trebui să fie îmbrăcat în haine de sărbătoare, va purta veştmintele a cel puţin patru instituţii – România, statul Vatican, Primăria Iaşi şi Episcopia Romano-Catolică. Zona centrală va fi închisă pe 1 iunie, iar accesul în perimetrul vizitei va fi restricţionat. De fapt, întreg Iaşul va deveni un oraş destul de restricţionat din punct de vedere al accesibilităţii. Transportul va fi reorganizat, vom bloca unele bulevarde pentru a asigura locuri de parcare, vom amenaja culoare speciale pentru a putea asigura parcursul dintre Gară spre Palatul Culturii, dar şi culoarele de defluire, care sunt de regulă mai importante decât cele de acces. Accesul va fi controlat, fiecare participant care se va apropia de zona de risc va fi trecut printr-un filtru”, a spus primarul. Pelerinii vor avea la dispoziţie 116 autobuze ale Companiei de Transport Public, la care se vor adăuga alte 32 care ar fi trebuit să fie casate, dar care vor fi introduse pe traseu special pentru acest moment. Străzile adiacente vor fi închise, la fel şi cele două splaiuri, de la Podul de Piatră până la Podul „Sfântul Ioan”.
Peste 5 km de garduri de protecţie
Primarul a prezentat şi o schiţă a scenei pe care va urca Papa Francisc. „Am încercat să dăm un element de unicitate acestei vizite. La scenă a lucrat o echipă coordonată de către arhitectul Mihai Codreanu special pentru această vizită importantă. Va avea trei părţi, o lăţime de 50 de metri, cu o zonă centrală în care va fi amplasat Sfântul Scaun. Va avea elemente grafice aflate în strânsă legătură cu Palatul Culturii. Nu ascund faptul că tot ceea ce dorim să se întâmple este să construim un mesaj pentru ca Iaşul şi România să fie vizibile ca elemente de identitate unice. Fac acum şi o dezvăluire – şi Papamobilul va fi construit tot de o firmă românească. Este promisiunea grupului de firme Dacia Renault care deja lucrează la cele două vehicule cu care Părintele Francisc se va plimba în România”, a spus Mihai Chirica. Primul a prezentat şi o schiţă cu modul de amplasare a scenei, inclusiv a celei unde vor fi reprezentanţii mass media, dar şi un plan general cu cele opt zone de acces ale pelerinilor şi traseul pe care îl va urma Papamobilul de la Episcopia Romano-Catolică şi Palatul Culturii. Planurile şi schiţele vor fi mai fi revizuite, în urma dialogului cu reprezentanţii Vaticanului.
Edilul-şef estimează o prezenţă de peste 150.000 de pelerini, pentru care nu exclude inclusiv amenajarea unei zone de camping la periferia Iaşului. Vizita va putea fi urmărită inclusiv în cartiere, unde vor fi amplasate ecrane. Cât priveşte zona de protecţie, va fi nevoie de peste 5 km de garduri de protecţie pe care administraţia încă nu le are, dar a început demersuri pentru procurarea lor şi a apelat la parteneri din ţară. Pelerinii care vor să participe la vizita Papei trebuie să trimită o cerere şi vor avea acces în baza unui cod.
Vizita este organizată de către Administraţia Prezidenţială, Episcopia Catolică, Dieceza Romano-Catolică şi Primăria Iaşi. Papa Francisc va sosi la Iaşi pe 1 iunie, la ora 17.25, şi va pleca la ora 19. În acest interval va face o vizită la Catedrala Romano-Catolică, apoi se va îndrepta cu Papamobilul către scena amenajată în faţa Palatului Culturii, unde se va adresa publicului şi se va ruga împreună cu credincioşii.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau