Gurmanderia de post

ciuperci-umplute-de-post-B

Dimensiune font:

| 18-12-2022 10:45

 

Nici bine nu a început Postul Crăciunului că televiziunile abundă în reţete şi sfaturi despre cum putem trece mai uşor de această perioadă. Pe ecrane se perindă tot felul de specialişti, unii mai buni, alţii doar pretinşi, tot felul de vedete care ne spun ce şi cum să mâncăm, în timp ce reporterii aleargă prin magazine şi socotesc cam câţi bani le-ar trebui românilor pentru alimentele din Postul Crăciunului. Lumea vorbeşte despre soia texturată (cunoscută deja, deci banală),  despre alge şi fructe exotice, despre salam şi brânză de post. Mai rămâne să fie prezentat grătarul fără de păcate şi frigăruia din barabule şi gata, mi-am pus la punct o bucătărie întreagă din care fruptul a fost eliminat.

Ce nu spune nimeni este că postul este chestiune personală, auto-asumată. Ţin post şi respect rânduielile bisericeşti pentru că vreau, pentru că aşa simt, pentru că ştiu că îmi va face bine şi la sănătatea trupului, dar şi la cea a sufletului. Nu mă obligă nimeni să mănânc soia în timp ce tânjesc la tochitură şi nici nu mă forţează nimeni să înghit apă chioară în timp ce mintea îmi zboară la vinul roşu dosit de ochii păcătoşilor. Postul, că este al Crăciunului, al Paştelui ori altul din cele rânduite de Biserică, este o chestiune personală, iar beneficiile sunt la fel. Asta ar trebui să înţelegem înainte de a ne obliga să înghiţim alimente din care carnea, ouăle şi laptele au fost excluse. Postul înseamnă purificare inclusiv în gânduri, în atitudine şi în simţire, lucru pe care îl putem face doar dacă suntem pe deplini conştienţi de acest lucru. Înainte de înfrânare trebuie mai întâi să-i cunoaştem scopul, să ştim de ce şi pentru ce facem „jertfe alimentare”.

În ultimii ani, afaceriştii dornici de parale multe au scos pe piaţă tot felul de produse aşa-zise de post. Au apărut pate de post, parizer fără carne (staţi fără grijă, nu are nici atunci când este oferit drept produs de frupt!),  brânză şi lapte din soia şi tot felul de preparate ciudate. Ce nu înţelege lumea este că nu ţinem post cu crenvurşti din soia fiindcă astfel ne supunem tot tentaţiei pântecului, râvnind la un lucru interzis. Şi din nou nu obţinem mare lucru dacă ne plângem că-i scump să respecţi rânduielile şi să te supui canoanelor bisericeşti. Nu ne obligă nimeni să avem o astfel de atitudine, iar dacă postim doar pentru că aşa se face sau zice nu ştiu cine mai bine ne vedem de treabă.

Perioadele de abstinenţă sugerate de Biserică sunt apreciate şi de medici, care explică foarte clar de ce este bine să parcurgem unele etape de curăţare a trupului şi minţii. Postul de gânduri este indicat de psihologi atunci când încearcă să echilibreze balanţa persoanelor cu unele probleme, regimul alimentar este aliatul tuturor cardiologilor şi nutriţioniştilor care ne sfătuiesc părinteşte s-o lăsăm mai moale cu grătarele şi să mai încercăm şi gustul spanacului fiindcă altminteri ajutorul lor este inutil. Foarte multe afecţiuni se ameliorează prin dietă, ştiute fiindu-le cauzele ce vin din alimentaţia incorectă. Când regimul alimentar drastic este indicat de medic nu ne mai plângem că-i scump, că nu găsim ce ne place şi nu mai tânjim după cârnaţi de post. Când ne spune Biserica, începem să cârcotim fără a pricepe că tot nouă ne facem rău. Imediat socotim cât costă să ne hrănim doar cu fructe şi legume, facem liste de meniuri şi ne tragem cu mâinile de păr că-i scump. Dacă vrei să ţii post, poţi să mănânci mămăligă sau cereale integrale care nu-s scumpe, poţi să bei ceaiuri şi să mulţumeşti că uite aşa îţi vei rezolva problemele de greutate, îţi vei regla tensiunea arterială şi vei avea un tonus mult mai bun. Nu-i nevoie de ciuperci din Tibet şi nici de alge japoneze ca să  încropeşti un meniu care cu siguranţă te va face mai sănătos şi poate te va învăţa că postul este o necesitate, nu o obligaţie, aşa cum este perceput de foarte mulţi dintre cei care se plâng că s-au scumpit crenvurştii şi caşcavalul de post. Pentru ei avem o veste bună – aerul este încă gratuit, la fel și postul negru!

Maura ANGHEL 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Halloween pe românește. Povestea vrăjită a nopții cu bostani ciopliți și spirite zburdalnice
31/10/2024 06:06

Traditii vechi cu un twist modern. De la strigoi la fantome, asa am putea spune despre Halloween (sărbătorit in ultima zi a lunii octombrie), o sărbătoare care, cu tot farmecul său american, a găsit o cas ...

  Ceaunarii, păstrătorii focului din bucătăriile tradiționale
26/10/2024 19:40

Ceaunul, acest vas metalic folosit de veacuri in bucătăriile traditionale, are o istorie bogată si diversă. De la tocană de oaie gătită pe foc de tabără la prepararea gemurilor si a zacustii in grădin ...

Elohim Adonai, apelul la întreaga natură divină
26/10/2024 17:20

În vastul si misteriosul univers al limbajului spiritual, cuvintele capătă o greutate ce transcende simpla semnificatie. În inima acestui univers se află două nume sacre: Elohim si Adonai. Folos ...

Depresia, umbra silențioasă a vieții moderne
26/10/2024 16:16

Într-o lume in care viteza si tehnologia domină cotidianul, un fenomen tăcut se răspandeste insidios in mintile si sufletele oamenilor: depresia. În spatele zambetelor afisate pe retelele sociale ...

  Simfonia culorilor de toamnă și influența asupra organismului uman
26/10/2024 15:16

Toamna este anotimpul in care natura se transformă intr-o paletă de culori spectaculoase, oferind privirii nuante de galben, portocaliu, rosu si arămiu. Aceste tonuri calde si bogate ne incantă ochii si au ...

Ecoul tăcut al vieții. Despre Sens și Rost în timpuri care merită redescoperite
26/10/2024 14:42

Într-o lume in care valorile par să se evapore intr-un tumult grăbit si superficial, amintirile dintr-un timp mai bland ne mangaie sufletul. Atunci, omenia nu avea nevoie de prezentări si fiecare gest ...

  Secunde irosite și clipe regăsite
26/10/2024 13:45

Timpul. Cuvantul acesta simplu, format din cinci litere, pare să ne fi transformat vietile intr-o alergare continuă. Ne nastem cu un izvor nesfarsit de timp, dar pe măsură ce crestem, incepem să constienti ...

Lipsa stimei de sine, un inamic invizibil ce provoacă răni vizibile
26/10/2024 12:23

Stima de sine joacă un rol esential in bunăstarea noastră emotională si mentală. Însă, atunci cand lipseste, efectele se resimt adanc in toate aspectele vietii unui individ. Într-o societate i ...

Revoluția tăcerii. Adolescenții rescriu arta comunicării
26/10/2024 11:15

Tinerii de astăzi, o generatie care pare uneori tăcută, lipsită de interes pentru dialogul profund, se dovedesc a fi inovatori in exprimarea ideilor si emotiilor. În spatele ecranelor, dar si pe scena ...

Hribii, comoara ascunsă a toamnei
26/10/2024 09:37

Toamna inseamnă miros de frunze uscate, zile aurii si o vanătoare tăcută prin pădurile dense, unde cei mai iscusiti culegători stiu că hribii, regii neincoronati ai pădurilor, sunt in asteptare, ascunsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei