Halloween pe românește. Povestea vrăjită a nopții cu bostani ciopliți și spirite zburdalnice

halloween-IS

Dimensiune font:

| 31-10-2024 06:06

 * într-o țară în care legendele cu strigoi, vârcolaci și moroi fac parte din folclorul cel mai viu, Halloween n-a avut nevoie de prea multe trucuri să ne cucerească * i-am deschis larg ușa și l-am invitat la masă, într-o noapte de toamnă târzie, ca să ne pună la încercare curajul * de la o sărbătoare „împrumutată”, Halloween a devenit un pretext savuros de a îmbina tradiția cu ceva mai modern – costume, dovleci sculptați și un strop de aventură

Tradiții vechi cu un twist modern. De la strigoi la fantome, așa am putea spune despre Halloween (sărbătorit în ultima zi a lunii octombrie), o sărbătoare care, cu tot farmecul său american, a găsit o casă călduroasă în România. La noi, spiritele sunt oaspeți vechi – mai ceva ca niște rude uitate pe lista de moștenire. Strigoii, acele spirite neobosite care își fac de cap în nopțile negre, au primit întăriri de peste ocean sub forma vrăjitoarelor, vampirilor și fantomelor înfiorătoare. Așa că, în fiecare 31 octombrie, românii își pun măști cu sânge fals și fețe pistruiate de groază, toate pentru a celebra ceva mai mult decât niște monștri – o noapte a libertății fanteziei.

Copiii au prins gustul colindatului „Bomboane sau Păcăleală,” iar prin orașe, te întâmpină adevărate parade de vrăjitoare moderne, schelete funky și personaje din povești de groază reinterpretate. E o ocazie în care să fim puțin altfel – fie că ne ascundem sub măști de pirați sau ne pictăm fața ca să devenim… da, un dovleac mare și portocaliu! „Ce mai discutăm atât, nu vedeți că toate vitrinele din Iași sunt pline cu scheleți, pălării de vrăjitoare și bostani? Pelerinele de vampiri au devenit accesorii obligatorii, la fel și măștile sângerânde. Am adoptat încă o sărbătoare, de parcă ale noastre nu mai sunt la modă, a clătinat din cap Ana Popescu, o bunicuță aflată la cumpărături de... dovleci.

Cartierele sunt un adevărat spectacol în această noapte de toamnă, o sărbătoare vizuală în care cei mici, dar și cei mari, se transformă în fel și chip. Vampiri, pisici negre, prinți întunecați, iar la fiecare colț, un dovleac luminat parcă te îndeamnă să zâmbești. Sunt și momente amuzante, ca atunci când o bunică mascată în fantomă sperie niște copii, doar ca să izbucnească apoi în râs. Halloween-ul, la noi, e mai mult o joacă decât o sperietoare – un moment când ne putem dezlănțui fantezia, în haine de zâne, vampiri, schelete și alte personaje numai bune de speriat... dar pe glume!

Bostanul superstar. Cucerirea tronului

Dar ce e Halloween-ul fără bostan? Dovleacul, bietul și blândul simbol al toamnei, a reușit cumva să dea la o parte usturoiul, acest „paznic de carieră” al gospodăriilor românești. Dacă în vremuri străvechi, străbunii noștri agățau fire de usturoi prin case ca să alunge duhurile rele, astăzi dovleacul luminează ferestrele și treptele caselor, cioplit în fel și chip, fie că zâmbește malefic, fie că scoate limba obraznic. Nu doar că s-a făcut vedetă decorativă, dar a devenit și rege culinar al toamnei. Cum vine Halloween-ul, miroase a dovleac copt pe toate străzile – de la tăvi cu plăcinte pufoase, până la supe-creme catifelate care-ți încălzesc sufletul. Așa că, pe nesimțite, dovleacul și-a găsit un loc în tradiția noastră: de la simpla supă la un deliciu de sărbătoare, devenind motiv de chef și voie bună, ca un cavaler al Halloween-ului autohton.

În timp ce casele se umplu de lumina slabă a felinarelor de dovleac sculptate, plăcinta cu dovleac capătă o savoare aparte, fiind adusă la masă nu doar ca desert, ci ca o amintire a copilăriei, a serilor când frigul de afară era ținut la distanță de căldura cuptorului. Umplut cu mirodenii și copt până la perfecțiune, dovleacul se transformă în felii aurii de plăcintă, aducând dulceața și taina acestei sărbători în casele noastre.

La fel, supa-cremă de dovleac este o vrajă pentru trup și suflet în noaptea de Halloween. Ca o poțiune fermecată, fiecare lingură încălzește și pregătește pentru povestea serii, aducând tihna unei cine liniștite, în timp ce umbrele de afară dansează la fereastră. Cu ghimbir și smântână, supa e ca o alinare, ca o incantație menită să alunge răul și să aducă pacea în casă.

Dovleacul copt la cuptor își joacă și el rolul în această poveste de Halloween, feliile sale rumenite devenind gustări simple și dulci, servite între râsete și povești. Presărate cu zahăr brun și scorțișoară, bucățile de dovleac sunt o desfătare rustică, o clipă de dulce abandon între ghidușiile serii.

Risotto-ul cu dovleac, deși mai modern, are locul lui în această noapte. Aroma sa caldă și cremoasă face parte din magia meselor îmbelșugate, unde fiecare ingredient poartă o vrajă de sezon. O mâncare adusă în fața invitaților, unde fiecare furculiță aduce o poveste, un strop de aur tomnatic pe buze și în suflet.

Desigur, checul și brioșele cu dovleac sunt vedetele sărbătorii pentru cei mici și cei mari deopotrivă, fiind prăjituri pufoase, pline de savoare, ce se împart cu drag printre vizitatorii costumați ce bat la ușă. Înmiresmate cu scorțișoară și cuișoare, aceste dulciuri sunt mici comori ale toamnei, păstrate cu grijă pentru a îndulci noaptea de Halloween.

Latte-ul cu dovleac nu poate lipsi din peisajul de sărbătoare, fiind băutura în care toamna pare să-și fi concentrat întreaga esență. Condimentele ce îl îmbogățesc sunt ca un descântec ce îmbrățișează cafeaua, iar dovleacul îi oferă acea notă de taină. Căldura sa invită la visare, la povești șoptite și la clipe de liniște între cei dragi.

Chiftelele de dovleac, crocante și aromate, devin o gustare potrivită pentru mesele neformale ale Halloween-ului, unde întreaga familie se strânge pentru a gusta, râde și a povesti în lumina tremurătoare a felinarelor. Simplitatea lor rustica aduce acel farmec autentic de toamnă, amintind de bucuriile culinare de odinioară.

Tăițeii cu sos de dovleac adaugă un strop de mister mesei, amintind de rețete îndepărtate, dar păstrând căldura unui gust familiar, perfect pentru a fi savurat în acea noapte aparte. Sosul dulce și aromat îmbracă tăițeii într-o poveste de Halloween, o întâlnire între tradiție și inovație, între tainele serii și bucuria de a descoperi noi arome.

Astfel, Halloween-ul transformă rețetele de dovleac în mai mult decât preparate, le dă suflet și le încarcă de farmecul unei sărbători ce celebrează atât misterul, cât și plăcerea simplă de a fi împreună. Dovleacul devine nu doar ingredientul preferat, ci și simbolul unei povești trăite la fiecare masă, în fiecare casă.

Într-un fel, am adus spiritul Halloween-ului mai aproape de noi: l-am adaptat, l-am colorat, l-am făcut mai românesc. Am păstrat puțin din magia străveche a nopților de toamnă și am adăugat entuziasmul copiilor moderni, care se uită la dovleci ca la prieteni de drum lung. Așadar, să lăsăm dovlecii să ne lumineze ferestrele și să ne bucurăm de o noapte plină de povești, amintindu-ne că puțină magie nu strică niciodată – ba chiar aduce și mai multă poftă de viață!

Maura ANGHEL

În preajma Halloween-ului, dovleacul își reintră în drepturi, nu doar ca paznic al ferestrelor înfricoșător luminate, ci și ca ingredient magic al mesei, al aromelor și bucuriilor ce se împart sub lumina palidă a serii. În aceste zile de sărbătoare, dovleacul devine simbolul ce unește tradiția și modernitatea, iar rețetele ce-l includ poartă farmecul unui ritual culinar aparte.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
  Ceaunarii, păstrătorii focului din bucătăriile tradiționale
26/10/2024 19:40

Ceaunul, acest vas metalic folosit de veacuri in bucătăriile traditionale, are o istorie bogată si diversă. De la tocană de oaie gătită pe foc de tabără la prepararea gemurilor si a zacustii in grădin ...

Elohim Adonai, apelul la întreaga natură divină
26/10/2024 17:20

În vastul si misteriosul univers al limbajului spiritual, cuvintele capătă o greutate ce transcende simpla semnificatie. În inima acestui univers se află două nume sacre: Elohim si Adonai. Folos ...

Depresia, umbra silențioasă a vieții moderne
26/10/2024 16:16

Într-o lume in care viteza si tehnologia domină cotidianul, un fenomen tăcut se răspandeste insidios in mintile si sufletele oamenilor: depresia. În spatele zambetelor afisate pe retelele sociale ...

  Simfonia culorilor de toamnă și influența asupra organismului uman
26/10/2024 15:16

Toamna este anotimpul in care natura se transformă intr-o paletă de culori spectaculoase, oferind privirii nuante de galben, portocaliu, rosu si arămiu. Aceste tonuri calde si bogate ne incantă ochii si au ...

Ecoul tăcut al vieții. Despre Sens și Rost în timpuri care merită redescoperite
26/10/2024 14:42

Într-o lume in care valorile par să se evapore intr-un tumult grăbit si superficial, amintirile dintr-un timp mai bland ne mangaie sufletul. Atunci, omenia nu avea nevoie de prezentări si fiecare gest ...

  Secunde irosite și clipe regăsite
26/10/2024 13:45

Timpul. Cuvantul acesta simplu, format din cinci litere, pare să ne fi transformat vietile intr-o alergare continuă. Ne nastem cu un izvor nesfarsit de timp, dar pe măsură ce crestem, incepem să constienti ...

Lipsa stimei de sine, un inamic invizibil ce provoacă răni vizibile
26/10/2024 12:23

Stima de sine joacă un rol esential in bunăstarea noastră emotională si mentală. Însă, atunci cand lipseste, efectele se resimt adanc in toate aspectele vietii unui individ. Într-o societate i ...

Revoluția tăcerii. Adolescenții rescriu arta comunicării
26/10/2024 11:15

Tinerii de astăzi, o generatie care pare uneori tăcută, lipsită de interes pentru dialogul profund, se dovedesc a fi inovatori in exprimarea ideilor si emotiilor. În spatele ecranelor, dar si pe scena ...

Hribii, comoara ascunsă a toamnei
26/10/2024 09:37

Toamna inseamnă miros de frunze uscate, zile aurii si o vanătoare tăcută prin pădurile dense, unde cei mai iscusiti culegători stiu că hribii, regii neincoronati ai pădurilor, sunt in asteptare, ascunsi ...

  Mâncarea tradițională, în pericol. O luptă tăcută împotriva uitării
26/10/2024 09:18

Cu miros de plăcinte rumenite si sunetul lingurilor de lemn ciocnindu-se de marginile oalelor de lut, am intrat in bucătăria Mariei, o femeie de 70 de ani care isi aminteste cu nostalgie cum era odată viata ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei