Hipersomnolență, riscuri: Părinții sau bunicii sunt somnoroși ziua? Ce boli riscă să facă
Dimensiune font:
Părinții sau bunicii care manifestă hipersomnolență au un risc ridicat de a dezvolta anumite boli grave. Iată ce arată un studiu
Persoanele în vârstă care suferă de hipersomnolență pot fi expuse riscului de a dezvolta noi afecțiuni medicale, inclusiv diabet, cancer și hipertensiune arterială, potrivit unui studiu preliminar lansat luni și care va fi prezentat la cea de-a 72-a reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie din Toronto, Canada, de la sfârșitul lunii aprilie.
Afecțiunea numită hipersomnolență este definită ca somnolență excesivă în timpul zilei chiar și după ce au avut șapte sau mai multe ore de somn. Poate fi debilitant pentru unii oameni, afectând modul în care aceștia își desfășoară activitatea la locul de muncă și în alte activități zilnice.
„Dacă am acorda atenție somnolenței la adulții în vârstă asta ar putea ajuta medicii să anticipeze și să prevină viitoarele afecțiuni medicale", a declarat autorul studiului dr Maurice M. Ohayon, de la Universitatea Stanford, California, și membru în Academia Americană de Neurologie.
„Adulții mai în vârstă și membrii familiei lor pot dori să arunce o privire mai atentă asupra obiceiurilor de somn pentru a înțelege riscul potențial de a dezvolta o afecțiune medicală mai gravă".
Studiul a implicat 10.930 de persoane, iar 34% dintre participanți aveau 65 de ani sau mai mult.
Hipersomnolența, semn prevestitor?
Cercetătorii au intervievat participanții la telefon de două ori, la trei ani distanță. În primul interviu, 23% dintre persoanele de peste 65 de ani au îndeplinit criteriile pentru somnolență excesivă. În cel de-al doilea interviu, 24% au raportat somnolență excesivă. Dintre aceștia, 41% au spus că somnolența este o problemă cronică.
Studiul a arătat că, statistic, persoanele care au raportat somnolență la primul interviu telefonic aveau un risc de 2,3 ori mai mare de a dezvolta diabet sau hipertensiune arterială trei ani mai târziu decât cei care nu au prezentat somnolență. Aveau, de asemenea, de două ori mai mare probabilitatea să dezvolte cancer. Din cele 840 de persoane care au raportat somnolență la primul interviu, 52 de persoane, sau 6,2%, au dezvoltat diabet comparativ cu 74 de persoane, sau 2,9% dintre cei care nu au fost niciodată somnoroși în timpul zilei. De asemenea, din cele 840 de persoane care au raportat somnolență, 20 de persoane, echivalentul a 2,4%, au dezvoltat cancer comparativ cu 21 de persoane, sau 0,8% dintre cei care nu au fost niciodată somnoroși în timpul zilei, se arată într-un comunicat al Academiei Americane de Neurologie.
Rezultatele au rămas aceleași după ce cercetătorii le-au ajustat pentru alți factori care ar putea afecta somnolența în timpul zilei, cum ar fi apneea de somn și genul.
Persoanele care au raportat somnolență în timpul zilei la ambele interviuri aveau un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta boli de inimă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau