Premieră în Europa. O țară din UE legalizează concediul menstrual
Dimensiune font:
Femeile din peninsulă Iberică active pe piața muncii au primit o veste bună din partea guvernului spaniol. Reprezentantele sexului frumos vor avea dreptul să beneficieze de un concediu de câteva zile libere în perioada în care se află la menstruație.
Pentru a beneficie de zilele libere, salariatele trebuie să prezinte un bilet de la medic. În linii mari, durata concediului menstrual este în principiu nelimitată.
Premieră în Europa
Concret este vorba de actul normativ privind sănătatea sexuală prin care este stipulat faptul că doamnele vor avea dreptul la concediu în perioada mai delicată a lunii. Legea a intrat în vigoare joi.
La inițiativa ministerului pentru egalitatea de gen legea a fost aprobată de legislativul spaniol încp din luna februarie a acestui an. De la data respectivă parlamentarii au votat amendamentele depuse la lege.
Obiectivul legii constă în ridicare barierelor care vor permite accesul la avort precum și la schimbarea sexului pentru persoanele care se identifică altfel.
Odată votată legea în Parlament, ministrul pentru egalitatea de gen, Irene Montero, a catalogat ziua respectivă drept un moment istoric pentru progresul „drepturilor feminniste”.
Spania legalizează concediul menstrual
Agenția de știri dpa, precizează că respectivul concediu menstrual nu reprezintă o reglementare comună, ba mai mult nu se poate vorbi în termeni comparativi în ceea ce privește legea germană sau Taiwan, în cel din urmă caz, femeile pot sta acasă doar 3 zile pe an, iar atunci sunt remunerate cu jumătate din salariul.
În Coreea de Sud angajatorul este obligat să acorde femeilor o singură zi de concediu pe lună, în situația în care acestea solicită în scris acest lucru, însă actul normativ nu specifică cine va achita zilele respective.
Spre deosebire de cazurile enunțate anterior, în Spania, legea stipuleazăfaptul că durata concediului depinde de severitatea și durata durerilor, iar costurile sunt acoperite de bugetul de stat. Pe de altă parte, pentru a beneficia de zilele libere, salariatele sunt obligate să obțină o dovadă le la medic, iar perioda de concediu este în principiu nelimitată.
Zilele în care femeile merg la muncă în dureri s-au terminat
„Zilele în care femeile merg la muncă în dureri s-au terminat”, a declarat Montero anul trecut, când a prezentat propunerea guvernului său
Dar drumul spre concediul menstrual din Spania a fost anevoios. Politicienii, inclusiv cei din cadrul coaliției de guvernare și sindicatele au fost divizați cu privire la această politică, de care unii se tem că s-ar putea întoarce împotriva lor și ar putea stigmatiza femeile la locul de muncă.
La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări, printre care Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia. Italia a cochetat cu această idee în 2016, propunând un proiect de lege care ar fi oferit trei zile libere plătite integral lucrătoarelor care obțineau certificate medicale, însă propunerea nu a reușit să progreseze înainte de expirarea mandatului parlamentar în 2018.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau