Blaturile lui Gica Hagi
Dimensiune font:
Pentru al doilea an consecutiv, echipa patronata de Gica Hagi, FC Viitorul, este acuzata mai mult sau mai putin direct de aranjarea unor partide pe final de sezon. Daca anul trecut era vorba despre Steaua si Dinamo, in acest campionat Viitorul ar fi aranjat meciurile cu Petrolul si Chiajna.
La o prima si chiar la o a doua privire, cele patru echipe nu au nimic in comun. Ba chiar sunt extrem de diferite, incepand cu stilul de joc sau antrenorii si ajungand pana la conducere sau la relatiile pe care patronii le au cu Hagi.
Daca in cazul Stelei a existat un teren fertil pentru speculatii, data fiind relatia de rudenie dintre Gigi Becali si patronul Viitorului, in celelalte trei cazuri nici nu poate fi vorba despre asa ceva.
Gica Hagi are o relatie destul de buna cu cei de la Chiajna, in special cu primarul localitatii ilfovene, care i-a permis sa isi joace meciurile de acasa pe terenul Concordiei, dar cam atat. Iar relatiile cu cei de la Petrolul sau, mai ales, Dinamo, sunt mai degraba reci decat cordiale.
In aceste conditii, poate cineva sa creada sincer ca Negoita, Capra si Lucescu junior, Minea si Sumudica plus Becali au sarit toti in ajutorul "Regelui" pe final de sezon? Si de ce?
Analizand rational, nu exista o motivatie certa pentru niciuna dintre cele patru echipe sa faca blat cu Viitorul. Daca il faci pentru bani, pentru pariuri, il faci in prima jumatate a sezonului, atunci cand ochii tuturor sunt atintiti catre varfului clasamentului, nu pe final de campionat, cand lucrurile sunt clare sus si cand singura necunoscuta ramane lupta pentru evitarea retrogradarii.
Sau poate ca Hagi este atat de influent incat orice patron din campionatul nostru se grabeste sa cedeze meciul la primul semn. Chiar crede cineva lucrurile astea?
Rezultatele contestate ale Viitorului, atat din sezonul trecut, cat si din acest campionat, au venit pe fondul unui joc suprinzator de slab al adversarilor, coroborat cu o evolutie peste medie a pustilor de la Academie.
Insa orice echipa din lumea asta are asemenea momente, mai ales pe final de sezon.
Bayern Munchen a pierdut cu Augsburg imediat dupa ce si-a adjudecat titlul in Germania si nimeni n-a spus nimic. Real Madrid, finalista a Champions League, a pierdut la Celta Vigo si a iesit din lupta pentru titlu, Barcelona s-a chinuit teribil la Elche.
Dar avem exemple si la noi, chiar din acest sezon. Chiajna, echipa care se presupune ca a facut blat cu Viitorul, a fost calcata in picioare de Sageata Navodari iar "invincibila" Dinamo a pierdut lamentabil la FC Brasov. Si exemplele pot continua. Insa in acele cazuri nimeni nu s-a mai grabit sa sustina ca partidele respective au fost aranjate.
Si totusi, fara nicio alta proba decat impresia subiectiva a celor care acuza, despre "Rege" au ajuns sa se spuna cele mai mizerabile lucruri, afirmatii care ne-ar putea face sa credem ca am revenit in vremea Cooperativei lui "tata Jean" din anii '90.
Faptul ca Viitorul lui Hagi, ca Gica Hagi mai ales, se afla in centrul unor scandaluri artificiale nu inseamna decat ca fostul "decar" al echipei nationale deranjeaza din ce in ce mai mult. Nu el ca persoana, cat prezenta lui in fotbalul romanesc.
Intr-o lume in patronii de carton isi imprumuta propriile cluburi pentru a-si recupera la prima vanzare de jucatori sau in momentul primii banilor din drepturile TV, intr-o lume in care primariile si consiliile judetene pompeaza milioane de euro in cluburi cu performante discutabile, Hagi si-a riscat o buna parte din averea stransa in activitatea de fotbalist pentru a construi.
Si a construit o Academie de fotbal cum vezi doar la marile echipe din Vest, a construit o echipa cu care a plecat de la zero dupa ce a fost blocat in tentativa de a prelua Farul iar acum formatia de traditie a Constantei se zbate in pragul desfiintarii.
Hagi este atacat acum pentru ca multi se tem ca proiectul sau are sanse mari sa devina profitabil, lucru care ar da peste cap scara de valori din fotbalul nostru.
FC Viitorul incepe sa se stabilizeze financiar dupa doi ani de Liga 1 si nu prea mai are nevoie de investitii suplimentare. Fotbalisti extrem de talentati sunt vanduti in fiecare perioada de mercato iar in locul lor sunt promovati alti tineri formati la Academia din Ovidiu.
Iar pericolul este acela ca fanii vor realiza, in cele din urma, ca nu e nevoie de un patron-mesia, care sa scoata bani din buzunar pentru transferul unui jucator sau pentru plata salariilor dupa 3-4 luni de intarziere. Ci este nevoie de un proiect inteligent si de investitii adevarate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau