20 de lucruri uimitoare despre Capela Sixtină. Ce a ascuns Michelangelo în pictura sa?

capela-sistina_rsz_crp

Dimensiune font:

| 02-04-2020 11:00

9 august 1483 după ani de muncă depusă de unii dintre cei mai renumiţi artişti şi arhitecţi- Michelangelo Buonarotti - uşile Capelei Sixtine s-au deschis pentru prima slujbă. Excepţionala pictură nu se remarcă doar prin acurateţea şi frumuseţea imaginilor, ci poartă cu sine şi un mister. 

1. Capela Sixtină este unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican din Roma, Italia, aflându-se în partea dreaptă a Catedralei Sfântul Petru. Aceasta este capela palatului papal, fiind zidită ca loc de taină şi de reculegere, între anii 1472-1483, în vremea pontificatului Papă Sixt al IV-lea, şi pictată de renumitul artist Michelangelo Buonarroti, în anul 1510.

2. Capela Sixtină - Cappella Sistina, în italiană - îşi ia numele de la cel care a comandat-o, Papa Sixtus al IV-lea: "Sixtus" în limba italiană este "Sisto".

3. Capela are circa 25.000 de vizitatori pe zi, sau cinci milioane pe an.

4. Intrarea la Muzeele Vaticanului şi Capela Sixtină costă € 16, venitul anual pentru Vatican ajungând la aproximativ 80 de milioane de euro.

5. Capela lui Sisto are aceleaşi dimensiuni, după cum sunt descrise în Vechiul Testament, ca Templul lui Solomon pe Muntele Templului din Ierusalim.

6. Pentru o clădire atât de importantă, Capela Sixtina este remarcabil de simplă la exterior - o clădire dreptunghiulară, înaltă, din cărămidă, fără podoabe. Nu are nici faţadă mare şi nici uşă de intrare pentru procesiuni: toate punctele de intrare sunt interne, din alte părţi ale Palatului papal.

7. Cappella Sistina a servit atunci (ca şi acum), ca şi capelă privată a papei.

8. Un ecran, sau transenna, împarte capela în aproximativ două treimi pentru a separa papa şi anturajul său de pelerini şi restul oricărei adunări.

9. Capela Sixtină este în special renumită pentru frescele lui Michelangelo. Dar, mult înainte de Michelangelo, Sisto a însărcinat şi alţi pictori, precum Botticelli pentru a realiza fresca celor doi pereţi lungi ai capelei: o parte spune povestea lui Moise, cealaltă povestea lui Hristos. Chiar şi fară geniul lui Michelangelo, aceste picturi timpurii fac parte dintre cele mai mari cicluri pictură de frescă ale Europei.

10. Papa care a comandat frescele lui Michelangelo în anul 1508 a fost Julius al II-lea, nepotul lui Sixtus al IV-lea. Cuvântul englezesc „nepotism” derivă din italianul „nipote”, însemnând "nepot", de la practica papală de favorizare a relaţiilor. De multe ori "nepoţii" Papilor erau de fapt fiii lor.

11. Julius al II-lea a avut propriile sale planuri pentru frescele Capelei Sixtine - imagini cu cei doisprezece apostoli. Michelangelo a respins ideea considerând-o un "lucru sărăcăcios".

12. Înainte ca Michelangelo să înceapă să lucreze, tavanul capelei înfăţişa un cer de noapte - o simplă boltă albastră, cu câteva stele aurii – pictate de un artist umbrian, Piero Matteo d'Amelia.

13. Michelangelo a început să lucreze la tavan în iulie 1508. Picturile frescei au fost terminate 4 ani mai târziu, în octombrie 1512.

14. Picturile Capelei acoperă 1.110 mp, aproximativ o şesime din mărimea unui teren de fotbal.

15. Contrar mitului, Michelangelo nu a pictat pe spate, ci pe o platformă inventată de el însuşi, care se extindea peste jumătate din suprafaţa capelei şi îi permitea să stea în picioare. Acesta a fost mutat la jumătatea proiectului. N-a existat nici un moment în care Michelangelo se putea uita la lucrarea în curs, de jos, dar el era totuşi în măsură să picteze imagini pe o scară largă de la o distanţă de câţiva centimetri.

16. În principalele nouă panouri din centrul tavanului, Michelangelo înfăţişează povestiri din Cartea Facerii de la Creaţie până la povestea lui Noe. Cu toate acestea, Michelangelo a pictat panourile în ordine cronologică inversă, terminând cu scenele în care Dumnezeu crează soarele, luna, Pământul, întunericul şi lumina. Michelangelo spunea că a lăsat în mod deliberat imaginile cu Dumnezeu pentru final, când tehnica frescei sale s-ar fi îmbunătăţit, ştiind că acestea ar fi cele mai provocatoare, el dorindu-şi să exceleze în realizarea portretului divin.

17. Felul în care Michelangelo l-a înfăţişat pe Dumnezeu - o statură musculoasă, cu părul alb, lung şi barba albă mare este un mod în care mulţi dintre noi şi-l imaginează, totuşi atunci a fost prima dată când Dumnezeu a fost reprezentat în acest mod dinamic. În cele mai multe picturi anterioare, Dumnezeu a fost înfăţişat pur si simplu ca o mână întinsă în jos, prin nori.

18. Dumnezeu este reprezentat de şase ori în frescele de pe tavan. Hristos nu apare ca un adult (apare Pruncul Hristos printre figurile de sub mantaua lui Dumnezeu în celebra imagine Dumnezeu creându-l pe Adam), pentru că, în afară de imagini ale Sibilelor, plafonul este scena Vechiului Testament. Hristos apare în fresca de mai târziu a lui Michelangelo, cea a Judecăţii de Apoi de pe peretele altarului capelei.

19. Biblia sugerează că fructul oprit al Evei este un măr. În porţiunea de pe tavan ilustrând Ispita, copacul lui Michelangelo este un smochin. Şarpele în această scenă, Satana, este pictat nu ca o figură masculină, ci având cap de femeie.

 

Căderea şi alungarea din Rai- Michelangelo, Capela Sixtină
Căderea şi alungarea din Rai- Michelangelo, Capela Sixtină (gb23wordpress.com)

20. În ultima scenă pictată, cea care îl reprezintă pe Dumnezeu separând lumina de întuneric, cercetătorii au descoperit că Michelangelo a ascuns trunchiul cerebral, nervul optic şi ochii.

Criticii de artă şi istoricii au fost surprinşi de anumite „nereguli” anatomice în modul în care Michelangelo a înfăţişat gâtul lui Dumnezeu în ultima scenă, cea care îl reprezintă pe Dumnezeu separând lumina de întuneric şi de modul ciudat în care era luminată această regiune.

Concluzia a doi experţi în neuroanatomie de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, afirma că nu este vorba de erori, ci de un mesaj ascuns.

Aceştia au ajuns la concluzia că artistul a ascuns imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu.

 

Imagini comparative care arată concluzia la care au ajuns doi cercetători americani, şi anume că artistul ar fi ascuns imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu.
Imagini comparative care arată concluzia la care au ajuns doi cercetători americani, şi anume că artistul ar fi ascuns imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu. (descoperă.ro)

Cei doi experţi afirmă că în nicio altă pictură nu se mai găseşte această „greşeală” anatomică a gâtului uman, iar dacă imaginea aceasta este suprapusă peste o fotografie a unui creier uman văzut de jos, liniile de pe gâtul lui Dumnezeu se potrivesc exact cu trăsăturile creierului nostru.

Cei doi experţi în neuroanatomie concluzionează că „Michelangelo a îmbogăţit această pictură ce-l înfăţişează pe Dumnezeu cu imagini ascunse ale creierului, celebrând în acest mod nu doar gloria lui Dumnezeu, ci şi gloria celei mai magnifice creaţii ale Sale”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Călătorii în spaţiu la preţuri accesibile
24/11/2024 15:33

În timp ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, ar putea fi hotărat să trăiască intr-o zi pe o altă planetă, directoarea operaţională a companiei spune că intenţionează să menţină lucrurile terestr ...

La ce oră este bine să pornești centrala din casă. Trucul care ne ajută să economisim bani la facturi
21/11/2024 19:08

 Multi romani vor să afle la ce oră este bine să pornesti centrala din casă. Iarna, facturile la gaze, căldură si curent sunt mult mai mari. Iată trucul care ne ajută să economisim bani la facturi ...

Bioplasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării
18/11/2024 11:43

Bioplasticul care se dizolvă in apă ar putea combate criza globală a poluării Într-o perioadă in care plasticul sintetic a poluat aproape fiecare colt al lumii si a apărut in alimente si in corpu ...

Experții confirmă! Care sunt cele mai slabe parole din mediul online: pot fi sparte de hackeri în doar câteva secunde. Utilizatorii români le folosesc foarte des
17/11/2024 11:59

 NordPass, aplicatia de management al parolelor dezvoltată de NordVPN, a publicat recent lista anuală a celor mai slabe parole folosite pe internet, iar rezultatele sunt ingrijorătoare. Printre cele ma ...

Spectacol pe cer. Ploaie de stele căzătoare
15/11/2024 14:34

Luna noiembrie aduce un moment asteptat de pasionatii de astronomie: curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul culminant in noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Acesta este momentul ideal pentru a observa &bd ...

Regulă importantă pentru chiriașii și proprietarii de la bloc! Ce trebuie să facă obligatoriu iarna
14/11/2024 11:23

 Regulă importantă pentru chiriasii si proprietarii de la bloc! Multi romani apelează la tot felul de trucuri in prag de iarnă pentru a mai reduce consumul la căldură sau la energie electrică. Locat ...

Anomalie bizară într-o regiune din Canada: acolo poți să slăbești instantaneu. Oamenii de știință caută explicații
12/11/2024 09:39

Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...

Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu
10/11/2024 18:35

  Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?     Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...

VIDEO Descoperirile care schimbă tot ce știam despre Pompei: Cum arătau, de fapt, locuitorii legendarului oraș
10/11/2024 17:23

  Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.     ...

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
08/11/2024 15:37

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei