7 curiozități despre lilieci, cele mai bizare mamifere
Dimensiune font:
Câte curiozități despre lilieci cunoști? Unii îi consideră animale dăunătoare, însă liliecii se numără printre cele mai fascinante și indispensabile ecologic animale de pe Pământ.
Liliecii au un aspect înfricoșător, însă aceste mamifere zburătoare sunt în mare parte benefice pentru ecosistemele în care trăiesc. Ca să te ajutăm să descoperi lumea lor fascinantă, îți prezentăm șapte lucruri interesante despre lilieci, unele dintre cele mai puțin înțelese animale de pe Pământ.
1. Liliecii reprezintă circa 20% dintre toate speciile de mamifere
Iată și prima dintre aceste curiozități despre lilieci. Ordinul Chiroptera este compus din peste 1.200 de specii. Astfel, liliecii reprezintă unul dintre cele mai mari ordine de animale.
Singurul ordin mai numeros este Rodentia, care este compus din 2.277 de specii, adică 40% dintre toate speciile de mamifere. Chiroptera se împarte în două subordine: megalilieci și microlilieci.
Megaliliecii au o vedere excelentă și se hrănesc cu fructe și nectar. Microliliecii, cum ar fi liliacul pictat din Asia de Sud-Est (în imaginea de mai sus) folosesc ecolocația și se dau în vânt după insecte și sânge.
2. Microliliecii folosesc ecolocația pentru a depista prada
Iată a doua mențiune pe lista noastră de curiozități despre lilieci. Microliliecii nu sunt orbi, însă metoda lor cea mai eficientă de percepție este ecolocația, aptitudine datorată unui biosonar.
Când caută mâncare, acești lilieci emit un flux continuu de sunete înalte, pe care le pot auzi numai ceilalți lilieci. După ce undele sonore se lovesc de o insectă sau de un obiect aflat în apropiere, se întorc înapoi la liliac, generând o reprezentare sonoră a împrejurimilor.
Această abilitate este atât de sensibilă, încât liliacul poate detecta obiecte de mărimea unui fir de păr. Unele specii au caracteristici speciale, care permit folosirea bisonoarului pentru a detecta anumite obiecte.
De exemplu, liliacul mediteranean cu potcoavă este numit astfel datorită organului cărnos și complex din jurul nărilor, care ajută la detectarea undelor sonore.
De asemenea, liliecii cu urechi lungi au pavilioane proeminente cu șanțuri interioare geometrice, care acutizează semnalele de ecolocație și permit ascultarea pasivă a sunetelor produse de pradă, cum ar fi bătaia aripilor unei molii.
Liliecii nu sunt singurele animale dotate cu biosonar. Șoarecii de câmp, delfinii și unele păsări care trăiesc în peșteri folosesc, de asemenea, ecolocația pentru a se orienta și pentru a vâna prada.
3. Curiozități despre lilieci și nașterea puilor
Pentru a se asigura că condițiile exterioare sunt potrivite pentru nou-născut, mamele liliac au la îndemână o varietate de tactici biologice care le permit să amâne fertilizarea și apoi dezvoltarea fetusului.
La unele specii, împerecherea are loc în toamnă, însă femelele înmagazinează spermă în tractul lor reproducător înainte de a-și fertiliza ovulele atunci când vine primăvara.
La alte specii, ovulul este fertilizat imediat după împerechere, însă în loc să fie implantat în peretele uterului, acesta plutește până când apar condiții favorabile.
O altă adaptare a unor lilieci este dezvoltarea întârziată a fetusului, proces în cadrul căruia fertilizarea și implantarea apar în mod obișnuit, însă fetul rămâne într-o stare de adormire pentru o perioadă lungă de timp.
Aceste tactici, care contribuie la rata scăzută de nașteri a liliecilor, sunt astfel temporizate încât coincid cu producția ridicată de fructe sau insecte a mediului.
4. Megaliliecii preferă un stil de viață vegetarian
Aproximativ 70% dintre toți liliecii sunt insectivori (cu excepția unui mic procentaj de specii care beau sânge sau mănâncă pește), însă cei mai mulți megalilieci sunt frugivori și se hrănesc cu fructe, polen și nectar.
Cunoscuți și ca „vulpi zburătoare”, acești lilieci joacă un rol important în polenizarea florilor și dispersarea semințelor plantelor.
Obiceiurile lor alimentare sunt benefice pentru pădurile tropicale, care conțin o mare varietate de floră disponibilă pentru consum.
Din nefericire, din cauza defrișării și a stării fragile a ecosistemelor pădurilor tropicale, liliecii care se hrănesc cu nectar sunt în mod special amenințați de dispariție.
5. Curiozități despre lilieci: De ce atârnă cu capul în jos?
Dacă oamenii ar atârna cu capul în jos de un copac timp de mai multe ore, nu ar trece mult timp până ar leșina. Deci, cum reușesc liliecii?
În primul rând, sistemul circulator al liliecilor este fundamental diferit de cel al oamenilor. Cum sângele este pompat în direcția creierului, presiunea pusă de gravitație transferă chiar și mai mult sânge la cap atunci când stăm cu capul în jos.
Sistemul circulator al liliacului pompează sânge în direcția opusă – de la cap spre corp. Toate mamiferele au venele prevăzute cu valve care previn curgerea înapoi a sângelui, însă liliecii au astfel de valve și în artere.
Toate aceste adaptări asigură că sângele este distribuit egal în întreg corpul liliacului. De asemenea, pentru lilieci este mai eficient să atârne de picioare din perspectiva consumului de energie.
Fiindcă nu sfidează gravitația și nu stau cu capul în sus, liliecii nu consumă energie când atârnă cu capul în jos datorită structurii ușoare a mușchilor de la picioare și a oaselor, care au evoluat pentru zbor.
6. Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat
Unele mamifere, cum ar fi veverițele zburătoare, veverițele marsupiale și lemurii zburători, pot pluti prin aer pe distanțe mici, însă liliecii sunt capabili de zbor real, susținut.
Spre deosebire de păsări, care își mișcă în întregime membrele din față, liliecii zboară fluturând din degete. Membrana aripilor este sensibilă și delicată și, deși se poate rupe cu ușurință, crește înapoi fără mare efort.
7. Curiozități despre lilieci și longevitatea lor de Matusalem
Iată și ultima dintre aceste curiozități despre lilieci. Mamiferele mai mari au un metabolism mai încet și o durată de viață mai lungă, însă există excepții.
Oamenii, de exemplu, trăiesc mult mai mult decât multe dintre alte mamifere cu masă corporală mare – la fel și liliecii.
De fapt, potrivit unui studiu din 2019, există 19 specii de mamifere care trăiesc mai mult decât oamenii (în raport cu mărimea corporală), iar 18 dintre acestea sunt specii de lilieci.
Liliacul lui Brandt, de exemplu, cântărește în mod normal între 4 și 8 grame, însă poate ajunge la vârsta de 40 de ani.
Studiul a identificat mai multe posibile motive care explică longevitatea liliecilor, inclusiv trăsături genetice despre care se știe deja că extind durata de viață și niște gene noi, care încă nu au fost puse în relație cu îmbătrânirea sănătoasă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau