Emoticoane sau emoji? Dacă știi diferența, vezi alți termeni și originile lor pe Internet

emoji

Dimensiune font:

| 10-02-2020 20:34

Termenii de pe internet din și din domeniul tehnologiei evoluează zilnic.

Termenii de pe internet din și din domeniul tehnologiei evoluează zilnic, însă unii sunt atât de împământeniți încât nu-i vom uita vreodată. Cu toate că unii sunt dificili sau pur și simplu bizari, acești termeni au origini minunate, conform Cnet.

Emoticoane vs. Emoji
 

Ce înseamnă: Emoticoanele sunt rezultatul combinării anumitor caractere de pe tastatură, creând, de exemplu, fața zâmbitoare: „:)". Pe de altă parte, emoji sunt imagini create cu o singură apăsare de tastă.

Vine de la: Emoticon este o combinație între emoție și icoană (emotion și icon), în timp ce emoji vine de la o combinație între termenii japonezi „imagine" [eh] și „personaj„ [moji].

Wi-Fi
 

Ce înseamnă: Wi-Fi-ul a devenit public în 1997 și se referă la conexiunile fără fir care conectează computere, telefoane, tablete, televizoare sau alte gadgeturi.

Vine de la: Absolut nimic. Acest termen pur și simplu sună atrăgător și rimează cu hi-fi („high-fidelity", adică sunet clar). Unii spun că vine de la „wireless fidelity", dar membrii Wi-Fi Alliance au spus că este complet fals și că nu vine de la nimic.

Blog
 

Ce înseamnă: Blog (prescurtare de la „web log" sau „weblog") a însemnat inițial site-uri în care personale postau articole în jurnale cu categorii, precum un travel sau culinar. În ziua de astăzi, blogurile pot fi personale sau profesionale, iar unele sunt chiar corporatiste.

Vine de la: Primul site web care a arătat ca un blog a fost creat de un student american, în 1994, pe Links.net, chiar dacă termenul nu încolțise până 3 ani mai târziu, pe un blog numit Robot Wisdom, care colecta lucruri interesante și articole de pe web.

Deepfake
 

Ce înseamnă: Deepfake combină „deep learning" (un algoritm pentru inteligența artificială) și „fake" (fals), referindu-se la videoclipuri trucate extrem de realiste. Această tehnologie poate fi folosită pentru binele umanității, aducând la viață un actor decedat, sau pentru rău.

Vine de la: Industria de filme pentru adulți. În 2017, un utilizator Reddit a creat scene intime în care apăreau celebrități și le-a postat pe rețeaua de socializare. Dreptu urmare, Reddit a interzis „pornografia involuntară", iar California sau Virginia au declarat practica ilegală.

FOMO
 

Ce înseamnă: FOMO este un acronim pentru „fear of missing out" (frica de rata un eveniment) și descrie anxietatea pe care cineva o simte când prietenii cuiva postează poze de la o petrecere, iar acel cineva este acasă și singur.

Vine de la: O lucrare din 2004 de la Harvard a folosit FOMO pentru a descrie tendința studenților boboci de a se epuiza, încercând să participe la toate evenimentele din campus.

Noob

Ce înseamnă: Un „noob" este un termen drăguț adresat unui începător când vine vorba de tehnologie sau de jocuri video, cunoscut drept „newbie". Se mai poate scrie și newb sau n00b (cu zero în loc de „o").

Vine de la: Termenul a fost identificat până în anii 1850, însemnând „ceva nou la ceva", însă, în era Internetului, termenul a devenit peiorativ și este folosit de jucătorii online pentru a jigni.

Troll

Ce înseamnă: Un troll este un internaut care caută certuri, începe dispute sau îi supără pe unii postând comentarii provocative, pe lângă subiect și jignitoare pe Internet. Primul troll a apărut încă din 1992.

Vine de la: Chiar dacă „trolli" la care se gândesc oamenii când citesc cuvântul sunt cei din folclorul scandinavei, trolii își iau numele dintr-o tehnică de pescuit. Mai precis, pescuitul cu traule se referă la prinderea peștilor în plasă – în mod asemănător cu trolli care îi prind în plasă pe inofensivii internauți.

Meme (în română, memă)
 

Ce înseamnă: Meme-urile sau memele sunt creații lipsite de efort care combină poze și descrieri care devin virale pe tot Internetul, fiindcă au dezvăluit un adevăr sau o glumă culturală.

Dexonline.ro definește memă drept: „O idee, de obicei hazlie, materializată într-o imagine, un clip sau un text, care se răspândește prin intermediul internetului". 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pământ. Ce efecte puternice are?
06/11/2024 11:12

Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pămant. Ce efecte puternice are? Luna, singurul satelit natural al Pămantului, exercită o influentă profundă asupra vietii de pe planeta noastră. De la ciclurile ma ...

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – opera fundamentală a unui savant de excepţie
05/11/2024 14:24

 La data de 3 noiembrie 2024, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” implineşte 190 de ani de la infiinţare. Una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversită ...

S-a descoperit că generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele?
05/11/2024 12:15

S-a descoperit că generatiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Generaţiile mai tinere au creierul mai mare. Este mai sănătos? Iată ce spun studiile despre efectele acestui lucru. ...

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la îndemâna ta?
04/11/2024 10:36

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la indemana ta? În ultimii ani, industria smartphone-urilor a evoluat rapid, iar competitia acerbă dintre producători a făcut ca tehnologia ...

Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei