Crăciunul ruşilor lipoveni
Dimensiune font:
* creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile
Luna ianuarie este plină de sărbători pentru credincioşii de rit vechi, prima dintre ele fiind Crăciunul, sărbătorit pe 7 ianuarie.
Femeile ucrainene, recunoscute pentru veleităţile lor de mari gospodine, prepară cu aceasta ocazie piroşti sau varenichi, ceea ce înseamnă colţunaşi îndesaţi cu varză acră, cartofi sau gem, holubşti, adică sarmale de păsat, ciuperci cu usturoi ori cu rântaş, peşte, ardei copţi, fasole verde, cartofi natur sau fierţi în coajă.
Între deserturile tradiţionale de Crăciun se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi pampuştele, adică gogoşi umplute cu gem.
Ucrainenii se salută în aceste zile cu „Ruzdvo ceaslevo”, ceea ce înseamnă Crăciun Fericit!
În fiecare gospodărie se fac bucate alese, dar din niciuna nu lipseşte tradiţionala ceşniţa, adică o prăjitură din foi de aluat fraged, cu multă nucă şi în care se ascunde o monedă. Cel ce va găsi bănuţul se spune că îi va merge bine şi va fi fericit tot anul.
Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau