Iată principalele repere istorice ale zilei de 11 aprilie

0-semne de intrebare -300x300

Dimensiune font:

| 11-04-2022 11:57

Iată principalele repere istorice ale zilei de 11 aprilie:


- 146: Se naște împăratul roman Lucius Septimius Severus. A domnit între 193 și 211. Este fondator al dinastiei Severilor, fiind singurul împărat născut în Provincia Africa. În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, iar atribuțiile senatului sunt drastic limitate. Transformă Mesopotamia în provincie romană (197 - 199), iar Dacia și Moesia cunosc și ele o remarcabilă înflorire economică și edilitară. În 203 este inaugurat cunoscutul arc de triumf al împăratului.
- 1241: În Bătălia de la Muhi, mongolii sub Batu Han înfrâng armata regelui maghiar Béla al IV-lea în timpul invaziei mongole în Europa. Armata maghiară este aproape complet distrusă, însă Béla scapă cu viață.

- 1680: Apare, la Iași, „Psaltirea de-nțăles a Sfântului Împărat Proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de „Psaltirea slavo-română”).
- 1744: Moare poetul, scriitorul și diplomarul rus de origine română Antioh Dimitrievici Cantemir. Era fiul mezin al domnului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino. Este considerat părintele clasicismului în literatura rusă. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental. În 2003, organizatorii festivităților prilejuite de tricentenarul întemeierii orașului Sankt Petersburg au realizat un bust al lui Antioh Cantemir, „părintele întemeietor al clasicismului rus și maestrul satirei literare”.
- 1755: Se naște chirurgul, geologul, paleontologul și omul politic englez James Parkinson. Este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa din 1817 „An Essay on the Shaking Palsy”, în care a descris, pentru prima dată, „paralizia agitătoare”, o afecțiune care mai târziu va fi redenumită boala Parkinson.
- 1814: Tratatul de la Fontainebleau pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.
- 1834: La Iași are loc primul spectacol muzical în limba română: „Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni”, de Gheorghe Asachi,. În acest spectacol are loc debutul actoricesc al lui Matei Millo.
- 1854: Moare medicul german Carl von Basedow (născut: Karl Adolph von Basedow). Este cunoscut în special pentru descrierea simptomelor bolii care îi va purta numele (Basedow-Graves).
- 1858: Se naște scriitorul, avocatul și omul politic Barbu Ștefănescu Delavrancea. Prozator și dramaturg, gazetar, avocat și orator, cu vocația perceperii evenimentelor politice și culturale în cele mai profunde sensuri ale acestora, a fost și primar al Bucureștilor (iunie 1899 - februarie 1901). În literatură a rămas celebru pentru operele dramaturgice, în special pentru Trilogia Moldovei („Apus de soare”, „Viforul” și „Luceafărul”) și „Hagi-Tudose”. A mai scris nuvele, povestiri, basme, poezii etc. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei arhitect din România.
- 1858: Se naște, la Iași, pictorul Theodor Pallady. Prieten cu Henri Matisse, a fost unul din cei mai prestigioși artiști moderni. Pictorul care „controla culoarea prin spirit și rațiune” este cunoscut pentru nuduri, peisaje, autoportrete și natura moartă. Cel caracterizat de Nicolae Tonitza „drept cea mai înaltă coardă a sensibilităţii picturale” a fost declarat membru post-mortem (2012) al Academiei Române. Printre picturile sale celebre se numără „Flori la fereastră - Place Dauphine”, „Natură moartă cu flori”, „Citind din Baudelaire”, „Nud în fotoliu” etc.
- 1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.
- 1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.
- 1897: Se naște economistul Gheorghe Zane. Istoric al gândirii economice românești și membru titular al Academiei Române (din 1974), a publicat lucrări în domeniul istoriei economice și sociale, istoriei gândirii economice, economiei politice, finanțelor publice ș.a. În cercetarea științifică a folosit cu preferință metoda istorică. A introdus în România studiul sistematic al istoriei conceptelor economice. În plus, a cercetat economia politică, istoria economică și finanțele publice și a editat lucrările complete ale lui Nicolae Bălcescu.
- 1899 (11/30 aprilie): Moare omul politic ieșean Lascăr Catargiu (sau Lascăr Catargi). A fost prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României. Descendent al unei mari familii boiereşti din Moldova, s-a situat în prim planul scenei politice timp de aproximativ 45 de ani, fiind timp de 20 de ani preşedinte al Partidului Conservator. A ocupat funcția de ministru în mai multe guverne, fiind președinte al Camerei Deputaților și prim-ministru al României pentru patru mandate. Până în 1859 a ocupat diferite funcţii în administraţia locală a Moldovei. Conservator, a fost adept al unirii Moldovei cu Mutenia şi a luat parte activă la alegerea lui Al. I. Cuza ca domn în ambele principate. În coaliţie cu liberalii, a acţionat pentru îndepărtarea lui Cuza în 1866. A fost membru în locotenenţa domnească în 1866 şi a fost un activ susţinător al instaurării monarhiei constituţionale şi al dinastiei străine. În 1871 a salvat România de la destabilizare, intervenind pe lângă Carol I să nu abdice (la presiunea liberalilor). Ulterior, a format un guvern de orientare conservatoare, condus de el între 1871 şi 1876, care a făcut ca România să meargă spre independenţa obținută în urma războiului ruso-româno-turc din 1877 - 1878. Tot în perioada menționată a reglementat situaţia financiară dificilă. A hotărât un gest de independenţă prin sfidarea firmanului de domnie al lui Carol I dat de sultan, care interzicea României să semneze convenţii comerciale alte state, și a semnat convenţia comercială cu Austria din 1875.
- 1919: Este creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.
- 1932: Este prezentat filmul „Visul lui Tănase”, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci a fost realizat de Nicolae Kirițescu, la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.
- 1944: Moare poetul și prozatorul Ion Minulescu. Este un important reprezentant al simbolismului românesc, fiind printre primii români care a utilizat în poezie versul liber. În perioada ocupației germane din Primul Război Mondial a locuit, împreună cu soția, la Iași. În perioada interbelică a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti (1926) şi directoir general al artelor în Ministerul Artelor şi Cultelor (1922 - 1940). Pe 11 aprilie 1944 moare subit, la Bucureşti, în urma unui colaps cardiac provocat de emoţiile bombardamentului Aliaților din 4 aprilie 1944, în plină glorie literară. Deși este mai cunoscut ca poet, a scris și proză, piese de teatru și cronici dramatice. A semnat mai multe volume de poezii, cel mai cunoscut fiind „Romanţe pentru mai târziu”.
- 1945: Al Doilea Război Mondial: trupele americane eliberează lagărul de concentrare Buchenwald.
- 1954: Se naște basistul Teo Peter (născut: Teofil Nelu Peter). În 1977, cunoscutul basist a fondat împreună cu Costi Cămărășan formația Compact, iar în 1988 a devenit fondator al formației Compact B (prescurtare pentru Compact București). A decedat în urma unui accident rutier: taxiul în care se afla a fost lovit de un automobil condus de un soldat de la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București aflat în stare de ebrietate.
- 1961: Începe procesul Eichmann în Israel. Este acuzat ca fiind unul dintre organizatorii așa-zisei soluții finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962 a fost executat.
- 1963: Este emisă enciclica Papei Ioan al XXIII-lea, Pacem in Terris, despre pacea dintre oameni bazată pe adevăr, dreptate, iubire și libertate.
- 1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei „Iona”, de Marin Sorescu.
- 1970: De la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, NASA lansează misiunea lunară Apollo 13 cu Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise la bord. După explozia unuia dintre cele două rezervoare de oxigen din modulul de serviciu, a treia aterizare pe Lună trebuie să fie abandonată. Cei trei astronauți sunt aduși în siguranță înapoi pe Pământ într-o operațiune dramatică de salvare care a primit atenție mondială.
- 1976: Este creat primul computer personal, Apple I.
- 1979: Dictatorul ugandez Idi Amin a fost înlăturat de la putere.
- 1985: Moare omul politic albanez Enver Hoxha. A fost conducătorul Albaniei de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial până la moartea sa, având funcția de prim-secretar al Partidului Comunist al Muncii din Albania. A îndeplinit și funcția de prim-ministru al Albaniei între 1944 și 1954, precum și cea de ministru al Afacerilor Externe între 1946 și 1953. Sub conducerea sa, mandat caracterizat prin izolarea de restul Europei și apartenența autodeclarată la principiile marxist-leniniste, guvernul albanez a creat o imagine de evoluție a țării dintr-un stat semi-feudal într-un stat industrializat.
- 1992: Este înființată Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin instrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atît în nume și cont propriu, cât și în numele statului.
- 1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată Română.
- 2018: Moare actrița Carmen Stănescu. A fost una dintre marile actrițe ale Naționalului din București. A jucat în filme precum „Doi vecini”, „Telegrame”, „Bădăranii”, „Frații Jderi”, „Războiul independenței” etc.
- În calendarul ortodox: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Sfântul Mucenic Antipa. Sfântul Farmutie.
- Ziua Mondială de Luptă împotriva Bolii Parkinson.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
ALERTĂ - Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României
27/11/2024 18:23

  Pavel Popescu, vicepresedinte al Autoritătii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii (ANCOM), anuntă că va cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul Romaniei pană la f ...

Scandalul din jurul lui Călin Georgescu ia amploare: Se cere o investigație a Comisiei Europene
27/11/2024 15:39

  Coaliţia Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerile din 24 noiembrie, in care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru iniţierea un ...

TikTok impune restricții pentru tinerii sub 18 ani. Unele conturi vor fi blocate
27/11/2024 11:26

  În săptămanile următoare, utilizatorilor TikTok sub 18 ani li se va interzice să isi mărească artificial ochii, să isi mărească buzele sau să isi netezească ori să isi modifi ...

Iașul va avea cel mai extins parc de distracții din zonă, oferind o experiență unică de drift karting indoor
27/11/2024 10:05

Iasul va avea cel mai extins parc de distractii din zonă, oferind o experientă unică de drift karting indoor Iasul va avea cel mai extins parc de distractii din zonă, oferind o experientă unică de drift ...

Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii
24/11/2024 17:31

Singura tară din lume care nu are semafoare este Bhutan. Gandul că o tară intreagă ar putea functiona fără semafoare pare aproape ireal, dar in Bhutan acest lucru a devenit posibil. Iată ce reguli au de ...

Țara care tocmai a descoperit că stă pe un zăcământ de aur de peste 80 de miliarde de dolari
23/11/2024 14:50

 Geologii au identificat peste 40 de filoane noi de aur situate la mai putin de 2.000 de metri sub pămant, in mina de aur Wangu din regiunea Pingjiang, ceea ce a adus resursele totale de aur din zona cent ...

Fostul procuror șef Valentin Iordan, condamnat la trei ani cu suspendare, după ce a fost prins beat pulbere la volan
21/11/2024 15:30

 În primă instantă, Valentin Iordan fusese condamnat cu suspendare. În apel, fostii colegi ai acestuia au cerut o pedeapsă cu executarea in regim de detentie. Putin a lipsit ca magistratii C ...

Un film de Crăciun, primul în topul încasărilor din week-end. BIletele au adunat aproape 35 de milioane de dolari
18/11/2024 11:51

„Red One”, o comedie de acţiune de Crăciun cu Dwayne „The Rock” Johnson in rolul şefului securităţii lui Moş Crăciun, a obţinut incasări de 34,1 milioane de dolari in cinematogr ...

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani în jurul lumii pentru a „scăpa” de politică și de noul preşedinte
18/11/2024 10:16

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani in jurul lumii pentru a „scăpa” de politică si de noul preşedinte Compania de croazieră Villa Vie Residences a oferit rezidentilor americani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei