Iată principalele repere istorice ale zilei de 30 martie

0-semne de intrebare g

Dimensiune font:

| 30-03-2022 12:22

 Iată principalele repere istorice ale zilei de 30 martie:

- 1138: Se naște filosoful, medicul și teologul evreu Moise Maimonide. Este cunoscut și sub numele ebraic de Rabbi Moshe ben Maimon, iar în limba arabă ca Abu Imran Musa ibn ’Ubayd Allah Maimun al Qurtubi al Israili. Este considerat cel mai important înțelept al Iudaismului din perioada medievală a istoriei. Opera sa principală, „Călăuza șovăielnicilor”, publicată în limba arabă (în care propune o formulă alegorică de interpretare a textelor sfinte, pentru anularea contradicțiilor dintre învățătura lui Dumnezeu relevată în Tora, cunoștințele oferite de științele naturii și filosofie), a exercitat o influență asupra dezbaterilor religioase și filosofice din iudaism și creștinism până în secolul al XVIII-lea.
- 1392: Prima atestare documentară a orașului Roman. Se apreciază că numele orașului a fost preluat de la Roman I Mușat, considerat întemeietorul orașului.
- 1432: Se naște sultanul Mahomed al II-lea (cunoscut sub numele de Fatih Sultan Mehmed sau sultanul Mahomed Cuceritorul). A fost unul dintre cei mai puternici sultani din istoria Imperiului Otoman. A domnit între 1444 și 1446, și ulterior între 1451 și 1481. La 29 mai 1453, a cucerit Constantinopolul, aducând astfel sfârșitul Imperiului Bizantin. În timpul domniei sale, Ștefan cel Mare și Sfânt a reușit cel mai mare succes militar: victoria zdrobitoare din Bătălia de la Vaslui împotriva puternicei armate otomane conduse de Soliman-Pașa, beilerbeiul Rumeliei, la 10 ianuarie 1475. În urma pierderii acestei bătălii, anul următor sultanul însuși va conduce o expediție încheiată cu înfrângerea armatei moldovene, în bătălia de la Valea Albă-Războieni.
- 1633: Se naște diplomatul, cronicarul și boierul Miron Costin. Erudit, cunoscător de limbi străine și conștient de rolul culturii în evoluția statelor, a trecut în eternitate lăsând posterității o operă valoroasă atât din perspectivă istorică, documentară, cât și din punct de vedere literar. Opera sa principală, „Letopisețul Țării Moldovei de la Aron vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche - vornicul”, continuă cronica lui Ureche din 1594 până în 1661. Totodată, „De neamul moldovenilor, din ce țară au ieșit strămoșii lor”, este o lucrare neterminată, păstrată în 29 de copii manuscrise și publicată pentru prima dată de M. Kogălniceanu în 1852, devenită ulterior cartea de căpătâi a Școlii Ardelene. A mai scris și două cronici în limba polonă: „Cronica țărilor Moldovei și Munteniei” și „Istoria în versuri polone despre Moldova și Țara Românească (Poema polonă)”.
- 1746: Se naște pictorul și creatorul de gravuri spaniol Francisco de Goya (născut: Francisco José de Goya y Lucientes). Este adesea menționat ca ultimul dintre vechii maeștri și primul dintre moderni. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Printre cele mai importante picturi ale sale se numără „3 mai 1808 - Împușcarea revoltaților madrileni”, „2 mai 1808 - Masacrul de la Madrid”, „Doi bătrâni mâncând supă”, „Saturn devorându-și fiul”, „Portret al familiei lui Carol al IV-lea”, „Maja dezbrăcată” și „Maja îmbrăcată”. A excelat și în ceea ce privește gravurile, seturile „Capriciile” și „Ororile războiului” (în special „Bătrânele” și „Somnul rațiunii naște monștri”) fiind adevărate capodopere.
- 1758: Se naște domnitorul Alexandru Nicolae Suțu. Născut la Constantinopol, a fost 1 dată domn al Moldovei și de 4 ori caimacam și domn al Țării Românești. În timpul ultimei domnii (1818 - 1821), simțind că tronul îi este amenințat de revoluția grecească care se afla în pregătire, s-a grăbit să-și adune avere fără scrupule. Se presupune că a murit otrăvit de eteriști care îl priveau ca pe o piedică în calea revoluției lor.
- 1821: Are loc întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu, conducător al revoluției din Țara Românească, și Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei. În ciuda unor grave divergențe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia județele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia și județele de câmpie sub cea a lui Tudor.
- 1830: Se încheie lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituționale de pe teritoriul României.
- 1842: Este utilizată pentru prima dată anestezia (într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long).
- 1844: Se naște poetul francez Paul-Marie Verlaine. Aparține curentului simbolist și este unul dintre cei mai citiți poeți francezi. Este privit de simboliștii francezi ca șef al curentului. A dus o viață de boem, de „poet blestemat”, ce contrastează în planul creației cu aspirația spre puritate și candoare. Versurile sale de început cuprinse în volumul „Poeme saturniene” din 1866 au reminiscențe din parnasieni și din Charles Baudelaire. A publicat volume precum: „Romanțe fără cuvinte” (considerat cel mai valoros), „Înțelepciune”, „Odinioară și altădată”, „Iubire”, „Elegii” etc. A fost prieten intim cu poetul Arthur Rimbaud.
- 1853: Se naște pictorul olandez Vincent Willem van Gogh. Este considerat unul dintre cei mai importanți pictori din istorie, ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Printre capodoperele sale se numără „Noapte înstelată”, „Lan de grâu cu chiparoși”, „Portretul doctorului Gachet”, „Terasa cafenelei noaptea”, „Mâncătorii de cartofi”, „Autoportret”, „Floarea soarelui” și „Autoportret cu urechea bandajată”.
- 1856: Pacea de la Paris pune capăt Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte. Printre altele, Marea Neagră este declarată neutră.
- 1866: Locotenența domnească publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a Principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicității un manifest, la 2 aprilie 1866, cu același sens.
- 1867: Are loc achiziția teritoriului Alaska: Statele Unite ale Americii cumpără Alaska și Insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.
- 1874: Se naște generalul și omul politic Nicolae Rădescu. A fost cel de-al 45-lea și ultimul prim-ministru al unui guvern român liber înainte de instaurarea regimului comunist în România. În timpul mandatului său de președinte al Consiliului de Miniștri (6 decembrie 1944-28 februarie 1945) a fost confruntat cu agitațiile cauzate de comuniștii români, care erau într-un proces de acaparare a puterii politice, fiind sprijiniți de Armata Roșie. În urma crizei politice declanșate de PCR în februarie 1945 și a ultimatumului dat de Andrei Vîșinski, regele Mihai a fost nevoit să accepte demisia lui Rădescu, numindu-l în cele din urmă pe Petru Groza prim-ministru. Rădescu a scăpat de închisoare numai datorită faptului că s-a refugiat în legația Marii Britanii din București, reușind la 15 iunie 1946 să părăsească țara clandestin. În străinătate a condus Comitetul Național Român, o organizație menită să reprezinte interesele poporului român în lumea liberă.
- 1889: Este înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României (astăzi, Agerpres).
- 1899 (30 martie/11 aprilie): Moare omul politic ieșean Lascăr Catargiu (scris și: Lascăr Catargi). A fost prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României. Descendent al unei mari familii boiereşti din Moldova, s-a situat în prim planul scenei politice timp de aproximativ 45 de ani, fiind timp de 20 de ani preşedinte al Partidului Conservator. A ocupat funcția de ministru în mai multe guverne, fiind președinte al Camerei Deputaților și prim-ministru al României pentru patru mandate. Până în 1859 a ocupat diferite funcţii în administraţia locală a Moldovei. Conservator, a fost adept al unirii Moldovei cu Mutenia şi a luat parte activă la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în ambele principate. În coaliţie cu liberalii, a acţionat pentru îndepărtarea lui Cuza în 1866. A fost membru în locotenenţa domnească în 1866 şi a fost un activ susţinător al instaurării monarhiei constituţionale şi al dinastiei străine. În 1871 a salvat România de la destabilizare, intervenind pe lângă Carol I să nu abdice (la presiunea liberalilor). A încercat să-l convingă pe principe să renunţe la decizie. Ulterior, a format un guvern de orientare conservatoare, condus de el între 1871 şi 1876, care a făcut ca România să meargă spre independenţa obținută în urma războiului ruso-româno-turc din 1877-1878. Ironia istoriei a făcut ca de laurii victoriei să se bucure succesorul său, liberalul Ion C. Brătianu. Tot în perioada menționată a reglementat situaţia financiară dificilă. A hotărât un gest de independenţă prin sfidarea firmanului de domnie al lui Carol I dat de sultan, care interzicea României să semneze convenţii comerciale alte state, și a semnat convenţia comercială cu Austria din 1875.
- 1899: Are loc debutul poetic al lui George Bacovia. Revista „Literatorul” din București îi publică poezia „Și toate”. Semnează cu V. George.
- 1912: Moare scriitorul german Karl Friedrich May. A fost, timp de decenii, unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, fiind cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Totodată, a fost unul dintre cei mai vânduți scriitori germani din istorie (peste 200 de milioane de exemplare). Este cunoscut pentru seria de romane ale cărei acțiuni se petrec în Vestul Salbatic, având drept personaje principale pe indianul Winettou și fratele său alb, Old Shatterhand, și pentru o serie de romane care ale căror evenimente se desfășoară în Imperiul Otoman, naratorul protagonist fiind Kara Ben Nemsi însoțit de ghidul și servitorul său, Hadschi Halef Omar.
- 1937: Se naște actorul, producătorul și regizorul american Henry Warren Beatty. Având o carieră care se întinde pe circa șase decenii, a fost nominalizat de 15 ori la premiul Oscar. A primit Premiul Memorial Irving G. Thalberg, legendarul șef de producție al studioului Metro-Goldwyn-Mayer, care a dezvoltat reputația studioului pentru filme sofisticate. Trofeul constă într-un bust al lui Thalberg în locul statuetei Oscar tradiționale, până în prezent fiind oferite doar 39 de astfel de distincții. Printre cele mai importante filme în care a jucat se numără „Bugsy”, „Reds”, „Bonnie and Clyde”, „Heaven Can Wait”, „Shampoo”, „Bulworth” etc.
- 1945: Se naște chitaristul, cântărețul și compozitorul englez Eric Patrick Clapton. Deținător a 18 premii Grammy, Clapton este considerat unul dintre cei mai importanți și influenți chitarişti ai tuturor timpurilor. Printre hiturile sale se numără „Layla”, „I Shot The Sheriff” (cover după Bob Marley), „Tears in Heaven” și „My Father’s Eyes”.
- 1946: Moare dramaturgul Victor Ion Popa. De Iași îl leagă mai ales prima parte a vieții, oraș în care urmează cursurile primelor cinci clase de liceu (la Liceul internat „Costache Negruzzi”), iar ultimele două clase liceale la Liceul „Național”, pe care-l absolvă în 1914. În perioada 1916 - 1917 urmează Școala de ofițeri de rezervă și ia parte la luptele de la Oituz cu Regimentul 12 Infanterie din Bârlad. Între 1917 și 1919 participă la ședințele cenaclului literar Academia Bârlădeană, iar în 1918 este actor al Teatrului Național din Iași. Urmează o perioadă în care este ajutor de pictor, pictor scenograf, secretar literar, profesor de teatru, director de scenă și regizor, activând la mai multe teatre din țară. Timp de doi ani este directorul general al Teatrului Național din Cernăuți, perioadă în care a montat 41 de premiere și reluări. Aici a creat primul teatru românesc de păpuși și marionete și a deschis un ciclu de audiții muzicale însoțite de conferințe. Până la moarte a fost director al mai multor teatru din București și, timp de doi ani, profesor suplinitor la catedra de „Dicțiune, dramă și comedie” a Conservatorului din București. Prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, a avut o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. A scris și tradus numeroase piese de teatru, romane și nuvele. Cea mai celebră creație dramaturgică a sa este „Take, Ianke și Cadâr”.
- 1950: Moare omul politic, diplomatul și jurnalistul francez de origine evreiască Andre Leon Blum. A fost unul dintre liderii secțiunii franceze a Internaționalei Muncitorești și, în două rânduri, președinte al Consiliului de miniștri din Franța. Din mai 1943 până în aprilie 1945 a fost deținut în lagărul de concentrare Buchenwald. Șef al Guvernului provizoriu al Republicii franceze din decembrie 1946 până în ianuarie 1947, a fost responsabil de punerea în funcțiune a instituțiilor celei de a IV-a Republici. Reformele sale au reprezentat mari progrese sociale (concediu plătit, femei în guvern, reducere a timpului de lucru etc.).
- 1960: Intră în funcțiune prima stație meteorologică automată din România.
- 1962: Se naște rapperul și actorul american MC Hammer (născut: Stanley Kirk Burrell). Este cunoscut în special datorită melodiilor „U Can’t Touch This” și „2 Legit 2 Quit”.
- 1964: Se naște cântăreața și compozitoarea americană Tracy Chapman. Artist extrem de apreciat, este cunoscută în special pentru melodii precum „Fast Car”, „Give Me One Reason”, „Talkin’ ’bout a Revolution”, „Baby Can I Hold You” sau „Telling Stories”.
- 1968: Se naște cântăreața, textiera și actrița canadiană Celine Dion (născută: Céline Marie Claudette Dion). Supranumită „regina muzicii pop”, este cel mai bine vândut artist canadian, precum și cel mai vândut artist de limbă franceză din istorie. Printre hiturile sale se numără „The Power of Love”, „Think Twice”, „Because You Loved Me”, „It’s All Coming Back to Me Now”, „My Heart Will Go On” și „I’m Your Angel”.
- 1986: Moare actorul american James Cagney (născut: James Francis Cagney Jr.). În 1999 Institutul American de Film l-a clasat pe locul 8 în topul celor mai mari staruri ale tuturor timpurilor, iar Orson Welles l-a descris drept „poate cel mai mare actor care a apărut vreodată în fața unei camere”. Este cunoscut în special pentru rolurile de băieți duri cu mai multe fațete în filme precum „The Public Enemy”, „Taxi!”, „Love Me or Leave Me”, „Angels with Dirty Faces”, „The Roaring Twenties”, „City for Conquest” și „White Heat”. Pentru abilitățile sale de dansator din musicalul „Yankee Doodle Dandy” a câștigat premiul Oscar.
- 1986: Se naște fotbalistul spaniol Sergio Ramos (născut: Sergio Ramos Garcia). Este considerat unul dintre cei mai buni fundași din istoria fotbalului. Este un simbol al echipei Real Madrid, club la care a activat 16 sezoane și cu care a câștigat 4 Ligi ale Campionilor, 3 Supercupe ale Europei și 4 Cupe Mondiale ale Cluburilor. Împreună cu echipa națională a Spaniei a câștigat Campionatele Europene din 2008 și 2012, respectiv Campionatul Mondial de Fotbal din 2010. Este jucătorul spaniol cu cele mai multe selecții la naționala țării sale.
- 2003: Moare actrița Vasilica Tastaman. Una dintre figurile reprezentative ale scenei teatrului românesc, s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie. A jucat și la Teatrele Giulești și Bulandra. În 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei și actorul Dan Tufaru. A jucat în filme precum „D-ale carnavalului”, „Telegrame”, „Nea Mărin miliardar”, precum și în seriile „Veronica” și „BD”.
- 2020: Moare cântărețul și textierul american Bill Withers (născut: William Harrison Withers Jr.). Legendă a muzicii soul, Withers a câștigat trei premii Grammy și a fost nominalizat pentru încă șase. A fost inclus în Songwriters Hall of Fame în 2005 și Rock and Roll Hall of Fame în 2015. Viața sa a făcut subiectul documentarului „Still Bill”. Este cunoscut în special pentru hiturile „Ain’t No Sunshine”, „Lean on Me”, „Just the Two of Us” (cu Grover Washington Jr.), „Use Me”, „Lovely Day” și „Grandma’s Hands”, primele două fiind incluse în Grammy Hall of Fame.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
ALERTĂ - Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României
27/11/2024 18:23

  Pavel Popescu, vicepresedinte al Autoritătii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii (ANCOM), anuntă că va cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul Romaniei pană la f ...

Scandalul din jurul lui Călin Georgescu ia amploare: Se cere o investigație a Comisiei Europene
27/11/2024 15:39

  Coaliţia Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerile din 24 noiembrie, in care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru iniţierea un ...

TikTok impune restricții pentru tinerii sub 18 ani. Unele conturi vor fi blocate
27/11/2024 11:26

  În săptămanile următoare, utilizatorilor TikTok sub 18 ani li se va interzice să isi mărească artificial ochii, să isi mărească buzele sau să isi netezească ori să isi modifi ...

Iașul va avea cel mai extins parc de distracții din zonă, oferind o experiență unică de drift karting indoor
27/11/2024 10:05

Iasul va avea cel mai extins parc de distractii din zonă, oferind o experientă unică de drift karting indoor Iasul va avea cel mai extins parc de distractii din zonă, oferind o experientă unică de drift ...

Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii
24/11/2024 17:31

Singura tară din lume care nu are semafoare este Bhutan. Gandul că o tară intreagă ar putea functiona fără semafoare pare aproape ireal, dar in Bhutan acest lucru a devenit posibil. Iată ce reguli au de ...

Țara care tocmai a descoperit că stă pe un zăcământ de aur de peste 80 de miliarde de dolari
23/11/2024 14:50

 Geologii au identificat peste 40 de filoane noi de aur situate la mai putin de 2.000 de metri sub pămant, in mina de aur Wangu din regiunea Pingjiang, ceea ce a adus resursele totale de aur din zona cent ...

Fostul procuror șef Valentin Iordan, condamnat la trei ani cu suspendare, după ce a fost prins beat pulbere la volan
21/11/2024 15:30

 În primă instantă, Valentin Iordan fusese condamnat cu suspendare. În apel, fostii colegi ai acestuia au cerut o pedeapsă cu executarea in regim de detentie. Putin a lipsit ca magistratii C ...

Un film de Crăciun, primul în topul încasărilor din week-end. BIletele au adunat aproape 35 de milioane de dolari
18/11/2024 11:51

„Red One”, o comedie de acţiune de Crăciun cu Dwayne „The Rock” Johnson in rolul şefului securităţii lui Moş Crăciun, a obţinut incasări de 34,1 milioane de dolari in cinematogr ...

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani în jurul lumii pentru a „scăpa” de politică și de noul preşedinte
18/11/2024 10:16

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani in jurul lumii pentru a „scăpa” de politică si de noul preşedinte Compania de croazieră Villa Vie Residences a oferit rezidentilor americani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei